Soms is het voor de werknemers een doorn in het oog. Hun machine of productielijn is beveiligd met afschermkappen en veiligheidsschakelaars. Zeker bij machines en productielijnen waar ze al jaren mee werken. Opeens moeten ze ‘veilig’ worden. Een veel gehoord argument is dan: “We hebben al jaren met deze machine gewerkt en er is nog nooit wat gebeurd”. Hierbij gaan ze eenvoudig voorbij aan het feit dat er wel een bedrijfsongeval had kunnen gebeuren. Toch blijven ze de afschermkappen en veiligheidsschakelaars als een obstakel zien.
En soms hebben ze nog eens gelijk ook! Engineers verbeteren de veiligheid. Daarbij houden ze onvoldoende rekening met de werkzaamheden van de operators. Maar nog vaker hebben ze ongelijk, omdat de operators gewend zijn geraakt om te werken met de onveilige machine of productielijn.
Inhoud workshop
Machines en productielijnen hebben vaak veel bewegende delen. Hierdoor kan er zomaar sprake zijn van intrek-, meeneem-, snij- en klemgevaren. Afschermingen, afschermkappen en veiligheden zijn juist bedoeld om deze gevaren te voorkomen. Met andere woorden: afschermingen en veiligheden zijn essentieel bij machineveiligheid.
Daarom gaan we in deze workshop in op waarom afschermkappen, hekwerken en veiligheidsschakelaars belangrijk zijn. Maar ook op de verschillen tussen vaste kappen en deuren en luiken. En wat zijn de gevolgen van het zomaar verwijderen van afschermkappen of gebiedsafschermingen? Welke gevolgen heeft het overbruggen van veiligheidsschakelaars? En is de toegepaste oplossing wel de juiste oplossing?
Natuurlijk zijn deuren en luiken beveiligd met een veiligheidsschakelaar. Toch? En alle afschermkappen zijn teruggeplaatst en alle hekwerken zijn ook netjes gesloten. Toch?
Werknemers moeten beseffen dat het verwijderen van afschermkappen, hekwerken en het overbruggen van veiligheidsschakelaars resulteert in een onveilige situatie. Gevaren en risico’s die je juist geprobeerd hebt op te lossen.
De wet
Medewerkers vergeten nog weleens dat het voor de werkgever een wettelijke plicht is om ervoor te zorgen dat de schermen of beveiligingsinrichtingen (Arbeidsomstandighedenbesluit Artikel 7.7):
- stevig zijn.
- geen bijzondere gevaren op leveren.
- niet eenvoudig genegeerd kunnen worden.
- niet eenvoudig buiten werking gesteld kunnen worden.
En de werkgever moet ervoor te zorgen dat bewegende delen van een machine of productielijn die gevaar opleveren, afgeschermd zijn.
Maar daarnaast zijn de werknemers er vaak niet van op de hoogte dat zij volgens artikel 11 lid c van de Arbeidsomstandighedenwet de wettelijk plicht hebben de op arbeidsmiddelen of anderszins aangebrachte beveiligingen niet te veranderen of buiten noodzaak weg te halen en deze op de juiste wijze te gebruiken.
Doel van deze workshop:
- Met elkaar het belang van de afschermingen, afschermkappen en veiligheden onderkennen.
- Met elkaar realiseren wat de gevolgen zijn van het niet terugplaatsen van afschermingen en afschermkappen of het niet functioneel meer zijn van veiligheden.
- Niet terugplaatsen van afschermingen en afschermkappen of overbruggen van veiligheden resulteert altijd in een onveilige situatie voor jezelf, maar ook voor anderen!
Een belangrijke workshop voor productiemedewerkers en medewerkers van de technische dienst. Wij kunnen deze workshop voor jullie verzorgen. Dit alles zal zo’n 2 uur in beslag nemen. Belangrijkste van de workshop is het groepsgesprek, om met elkaar over de praktijk binnen het bedrijf te praten. Je kunt er ook voor kiezen om deze workshop zelf te organiseren d.m.v. ons DIY pakket.
Aanmelden
Aanmelden voor deze workshop kan via dit formulier. Ben je geïnteresseerd in meerdere workshops, neem dan contact met ons op. Of bekijk of de DIY optie iets voor jullie is.