Bedrijfsongevallen Archief

Groot-Ammers: dode bij bedrijfsongeval

Bij transportbedrijf Van der Vlist in Groot-Ammers is een 63-jarige man om het leven gekomen bij een ongeval. Het bedrijfsongeval gebeurde op het bedrijfsterrein aan de Wilgenweg. Politie, brandweer, de ambulancedienst en het Mobiel Medisch Team werden opgeroepen. Ter plaatse bleek dat de hulp niet meer zou baten; het slachtoffer was ter plekke al overleden.
Vorig jaar, 30 januari 2020, raakte bij het bedrijf een man gewond na een val van hoogte. De traumahelikopter werd ingezet en het slachtoffer werd naar het EMC vervoerd. In maart 2014 kwam in de loods van het bedrijf een 19-jarige inwoner van Alblasserdam om het leven, na een ongeval met een trailer.
De politie laat weten dat de inspectie SZW onderzoek doet naar de oorzaak van het ongeval.

ZHZ Actueel, 14 juli 2021

Landgraaf: medewerker klem in machine

Een medewerker is woensdagavond gewond geraakt bij een bedrijfsongeval aan de Vogelzankweg in Landgraaf. Alle hulpdiensten rukten uit.
Een verslaggever ter plaatse meldt dat de persoon woensdagavond bekneld zat in een machine. De medewerker is door de brandweer bevrijd en met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
De exacte toedracht van het ongeval is nog niet duidelijk. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar de toedracht.

1limburg.nl, 8 juli 2021

Bruinisse: man valt in veertien meter diepe put

Bij Bruinisse is een 25-jarige man zwaargewond geraakt toen hij in een veertien meter diepe put viel bij de Krammersluizen. Het gaat om een bedrijfsongeval, laat de politie weten. De man was aanspreekbaar. De brandweer heeft hem uit de put gehaald. Daarna is hij naar een ziekenhuis gebracht.
De politie en brandweer schakelden klimspecialisten in om het slachtoffer omhoog te halen. Hoe de man precies in de onderhoudsput belandde en wat hij daar voor werk aan het doen was, is nog niet bekend. Volgens de politie gaat het om een terrein dat niet vrij toegankelijk is.
Het ongeval gebeurde rond 08.00 uur. Ruim twee uur later meldde de politie dat de man bevrijd was. Onder meer een traumahelikopter rukte uit vanwege het ongeval. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaat onderzoeken wat er is gebeurd, omdat het om een bedrijfsongeval gaat.

Algemeen Dagblad, 14 juni 2021

Apeldoorn: ernstig ongeval met heftruck

Op dinsdagmiddag vond in Apeldoorn een ongeval plaats met een heftruck en een werknemer van het bedrijf Esra. Het slachtoffer liep hierdoor ernstig beenletsel op. Meerdere ambulances en politieauto’s waren ter plaatse. Na kort onderzoek op de locatie is het slachtoffer met spoed meegenomen naar het ziekenhuis.
Hoe het ongeluk heeft kunnen plaatsvinden is nog niet bekend.

De Stentor, 22 juni 2021

Barneveld: jongeman bekneld in machine pluimveebedrijf

Een jongeman is bekneld geraakt in een eiersorteermachine van een pluimveebedrijf aan de Kleuterweg in Barneveld. Hij is daarbij ernstig gewond geraakt.
De hulpdiensten werden gealarmeerd voor het bedrijfsongeval. Ook een mobiel medisch team kwam ter plaatse met een traumahelikopter voor assistentie van ambulancemedewerkers.

Barneveldse krant, 22 juni 2021

Werkendam: man overlijdt na bedrijfsongeval

Door een bedrijfsongeval in een machinefabriek in Werkendam (Noord-Brabant) is gisteren een man om het leven gekomen. De identiteit in nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd.

Tubantia, 8 juni 2021

Boxtel: meerdere mensen gewond na explosie

Vanmiddag is een explosie geweest op een bedrijventerrein aan de Korenmolen. Meerdere mensen zijn gewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht.
Volgens Omroep Brabant is zeker één slachtoffer zwaargewond. Twee anderen hebben brandwonden opgelopen. Er is onder meer een traumahelikopter ingezet.
Bij werkzaamheden op het terrein ontplofte rond 13.30 uur een gasfles. Daarop ontstond een felle brand.De brandweer heeft het vuur inmiddels geblust. De precieze oorzaak van de explosie is nog niet bekend.

NOS.nl, 31 mei 2021

Doetinchem: medewerker overgoten met brandbare vloeistof

Een medewerker van een Doetinchemse papierfabriek aan de Terborgseweg heeft bij een bedrijfsongeval een brandbare vloeistof over zich heen gekregen. De medewerker is naar het ziekenhuis gebracht en de fabriek was tijdelijk ontruimd.
De fabrieksmedewerker raakte overgoten met de brandbare vloeistof, maar hoe dit heeft kunnen gebeuren is niet bekend. Een deel van de vloeistof vloog in brand, maar dat gebeurde gelukkig niet op de medewerker zelf. Desondanks is de medewerker in een ambulance naar het ziekenhuis gebracht; over eventuele verwondingen is niks bekend.
Andere medewerkers moesten uit voorzorg het pand verlaten en een gedeelte van de fabriek werd tijdelijk ontruimd. Toen uit de metingen van de brandweer bleek dat er geen gevaar meer was, is alles vrijgegeven en kon iedereen weer aan het werk.

De Gelderlander, 20 mei 2021

IJmuiden: man valt van hoogte op betonnen vloer

Een werknemer is donderdagavond in een bedrijfspand aan de Strandweg in IJmuiden op een betonnen vloer gevallen. De hulpdiensten waren massaal ter plaatse. Twee ambulances, politie, de Koninklijke Marechaussee en een traumahelikopter werden ingezet voor het ongeval. De traumahelikopter is nabij de plek van het ongeval geland en is door medewerkers van de Koninklijke Marechaussee naar de plaats van het ongeluk geleid.
Na eerste hulp door de toegesnelde hulpverleners is het slachtoffer, met nog verder onbekend letsel, naar het ziekenhuis gebracht. De opgeroepen trauma-arts is niet meegegaan met het slachtoffer. Het is nog niet bekend vanaf welke hoogte de werknemer naar beneden is gevallen.

IJmuider Courant, 18 maart 2021

Apeldoorn: man gewond bij beknelling in machine

Bij een bedrijfsongeval bij de Vion aan de Laan van Malkenschoten in Apeldoorn is een man gewond geraakt aan zijn hand. Dit gebeurde nadat hij vast kwam te zitten met zijn hand in een machine.
Ambulance, brandweer en politie werden met spoed naar de Vion gestuurd om hulp te verlenen. De brandweer kwam ter plaatse omdat de man nog met zijn hand bekneld zou zitten in de machine. Dit bleek niet het geval. Hierop kon de brandweer onverrichte zaken retour. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.
Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren is niet bekend. Mogelijk doet de inspectieSZW hier nog onderzoek naar.

112 Apeldoorn, 16 maart 2021

Oisterwijk: medewerker komt klem te zitten

Een medewerker van het bedrijf Tobroco in Oisterwijk is gewond geraakt, vermoedelijk toen hij of zij klem kwam te zitten onder een gewicht. Hulpdiensten sloten de Beneluxstraat af om de beste eerste hulp te kunnen verlenen. Bij aankomst van de brandweer was het slachtoffer al uit de benarde positie bevrijd. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Brabants Dagblad, 12 maart 2021

Ritthem: man valt van grote hoogte

Bij een bedrijf aan de Engelandweg in Ritthem/ Vlissingen-Oost is een man ernstig gewond geraakt. Volgens de politie viel de man van grote hoogte naar beneden, vermoedelijk door het dak. De man was nog wel aanspreekbaar.
Na de melding van het ongeval waren er snel twee ambulances en een traumahelikopter ter plekke. Na ongeveer drie kwartier kon de gewonde man per helikopter worden afgevoerd naar het ziekenhuis. De inspectie SZW stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Zeelandnet, 10 maart 2021

Apeldoorn: man bekneld onder rol papier

Bij het verpakkingsbedrijf ITS aan de Nagelpoelweg in Apeldoorn is een ernstig ongeval gebeurd. Een medewerker raakte bekneld onder een papieren rol van zo’n 300 kilo. Het slachtoffer is gewond naar het ziekenhuis afgevoerd.
De medewerker was bezig met de reparatie aan een papiermachine toen het misging. Hoe de zware papieren rol op hem terecht kon komen, is nog niet duidelijk. De toestand van het slachtoffer is onduidelijk, maar hij was wel aanspreekbaar. De inspectie SZW doet onderzoek naar het ongeval.

De Gelderlander, 5 maart 2021

Kapelle: vorkheftruck rijdt over voet man

Een persoon is in Kapelle gewond geraakt bij een bedrijfsongeval met een heftruck. De betrokken persoon hoefde uiteindelijk niet mee naar het ziekenhuis.
Het ongeval vond plaats op het terrein van een bedrijf aan de Veilingweg in Kapelle. Het slachtoffer zou hier met één van zijn voeten onder de vorkheftruck zijn gekomen. Na de melding van het incident werden twee politie-eenheden en een ambulanceteam opgeroepen. De ambulancemedewerkers hebben de gewonde onderzocht, maar vervoer naar het ziekenhuis bleek niet nodig.
De politie voerde ter plaatse kort onderzoek uit. De inspectie SZW werd ingelicht maar hoefde niet ter plekke te komen. Camerabeelden van het bedrijf bleken voldoende om de situatie in te schatten.

HvZeeland, 25 februari 2021

Barneveld: gewonde bij ongeval met gevaarlijke stof

In de nacht van woensdag op donderdag heeft er een ongeval plaatsgevonden in een pand van Eurofins Analytico aan de Gildeweg in Barneveld. Tijdens een test in het laboratorium is een lekkage ontstaan. Een medewerker is hierdoor gewond geraakt en is in een ambulance gecontroleerd.
De brandweer heeft in het pand metingen gedaan om verdere gevaren uit te sluiten.

112Vallei, 25 februari 2021

Barneveld: persoon bekneld bij ernstig bedrijfsongeval

Door een ernstig bedrijfsongeval aan de Harselaarseweg in Barneveld is een persoon door onbekende oorzaak bekneld geraakt in een silo. Het bedrijfsongeval gebeurde bij een firma in transport en logistiek.
Het slachtoffer zou er ernstig aan toe zijn. De hulpdiensten zijn in groten getale aanwezig om de man uit zijn benarde positie te bevrijden. Daarbij is ook een traumahelikopter ingezet. De man is naar een ziekenhuis gebracht.

Omroep Gelderland, 24 februari 2021

Oude Pekela: gewonde bij ongeval met heftruck

Bij een bedrijf aan de Cereswijk in Oude Pekela is een heftruckbestuurder gewond geraakt. De exacte omstandigheden zijn nog niet bekend. Hij reed mogelijk tegen een betonblok meldden medewerkers, dit is nog niet bevestigd door de politie. De brandweer, de politie, een ambulance en de traumahelikopter werden opgeroepen. De medewerker werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht.

112Groningen, 23 februari 2021

Lomm: persoon onwel, mogelijk door gevaarlijke stof

Een persoon is woensdagmorgen in Lomm onwel geworden, mogelijk door een gevaarlijke stof. Het incident gebeurde bij aardappelverwerker Aviko aan de Spikweien. De medewerker raakte onwel tijdens coatingwerkzaamheden in een open trechter.

Collega’s haalden de persoon uit de trechter. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, was die weer bij bewustzijn.
Het is niet duidelijk of het slachtoffer onwel werd door de stof waarmee gewerkt werd. Volgens de brandweer zijn er metingen verricht, maar hierbij is niets meer gemeten.
De brandweer heeft het pand weer vrijgegeven en er is een melding gedaan bij de arbeidsinspectie.
Hoe het met de persoon gaat, is niet bekend. Wel is de persoon naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek.

1limburg.nl, 3 februari 2021

Haarlem: man gewond na botsing met vorkheftruck

Een man is gewond geraakt op een bedrijfsterrein aan de Hendrik Figeeweg in Haarlem. Het slachtoffer kwam door nog onbekende reden in botsing met een vorkheftruck.
Het slachtoffer is opgevangen door ambulancepersoneel. Na het leveren van de eerste, noodzakelijke zorg is hij met verder nog onbekend letsel met spoed naar het ziekenhuis gebracht.
Omdat het om een bedrijfsongeval gaat, is de Inspectie SZW (de voormalige arbeidsinspectie) op de hoogte gesteld van het ongeval.

IJmuider Courant, 25 januari 2021

Drachten: persoon ernstig gewond bij val

Bij een bedrijf aan de Janssenlaan in Drachten heeft een ernstig ongeval plaatsgevonden. Meerdere hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, werden ingezet.
Volgens de politie was er een persoon ernstig gewond geraakt na een val. De persoon is na een behandeling van het ambulancepersoneel en een trauma-arts met spoed overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen.
De inspectie SZW zal verder onderzoek gaan doen.

Leeuwarder Courant, 8 januari 2021

Ede: medewerker klem in freesmachine

Werknemer komt vast te zitten in freesmachine houtbedrijf in Ede.
Bij een bedrijfsongeval in Ede is een persoon vast komen te zitten in een freesmachine. Bij dat ongeval bij een houtbedrijf aan de Dwarsweg raakte het slachtoffer zwaargewond.
Het ongeluk gebeurde rond 8.00 uur deze woensdagochtend. Brandweer, politie en ambulance spoedden zich na de melding naar het bedrijf. Nadat het slachtoffer bevrijd was uit de freesmachine is het met spoed overgebracht naar het ziekenhuis.

De Stentor, 15 juli 2020

Putten: Poolse werknemer (35) omgekomen door vallende lading

Een 35-jarige Poolse werknemer is aan het einde van de ochtend om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval in Putten bij dierenvoederproducent Flevo. De man werd tijdens opruimwerkzaamheden geraakt door een vallende lading en overleed in de ambulance aan zijn verwondingen.
Volgens de woordvoerder van Flevo was deze ochtend een aantal personeelsleden van de dierenvoederproducent bezig met het opruimen van de vriescel. Tijdens dat werk kwam rond 11.45 uur één van de werknemers onder een vallende lading grondstoffen terecht. ,,Hij was in eerste instantie nog bij bewustzijn. De bedrijfsleiding werd direct gewaarschuwd waarna de hulpdiensten meteen werden ingeschakeld”, vertelt de woordvoerder.
Intussen werd het slachtoffer onder een dekens gestopt om te voorkomen dat hij nog meer kou vatte. ,,De ambulance was er snel. De toestand van het slachtoffer verslechterde echter rap in de ambulance. Er is nog geprobeerd hem te reanimeren, maar dat bleek helaas tevergeefs.”
De schok is volgens de woordvoerder van het bedrijf ‘enorm’. ,,Er zijn zo’n 25 tot 30 personeelsleden in dienst hier. Die mensen kennen elkaar allemaal persoonlijk. Het slachtoffer was al langere tijd bij ons werkzaam. Dit is vreselijk.”
De Inspectie SZW voert momenteel onderzoek uit op de plaats van het ongeval.

De Stentor, 6 juli 2020

Zwartsluis: gewond na beknelling

Bij een metaalverwerkingsbedrijf aan de Kalkovens in Zwartsluis is vanmiddag een bedrijfsongeluk gebeurd. Een persoon raakte tijdens werkzaamheden bekneld en is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis in Zwolle.
Om het slachtoffer te stabiliseren is een trauma arts ingevlogen met een helikopter. De arts is met de gewonde meegegaan in de ambulance naar het ziekenhuis.
Omdat het een bedrijfsongeval is, wordt het onderzoek naar de oorzaak uitgevoerd door de inspectie SZW.

RTV Oost, 29 juni 2020

IJsselstein: medewerker gewond bij aanrijding heftruck

Bij een bedrijfsongeval bij Roba Metals in IJsselstein is iemand gewond geraakt. Vermoedelijk is er iemand aangereden met een heftruck, meldt een woordvoerder van Inspectie SZW.
Het is nog onduidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en ook over de toestand van het slachtoffer is nog niets bekend. Vanwege het ongeluk landde een traumahelikopter op het terrein van het metaalbedrijf aan de Zomerdijk.
Het slachtoffer is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

RTV Utrecht, 16 juni 2020

Moerdijk: Gewonde bij bedrijfsongeval

Bij een bedrijf aan de Apolloweg in Moerdijk is woensdagochtend rond 04.15 uur een medewerker gewond geraakt. Volgens de inspectie van SZW raakte hij vermoedelijk bekneld in een machine.
Onder meer de brandweer en een traumahelikopter werden gealarmeerd. Het slachtoffer is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeval is gemeld aan de Inspectie SZW, zo laat een woordvoerster weten.
SZW doet verder onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

BN De Stem, 10 juni 2020

Arnemuiden: man gewond bij val van dak

Een man is dinsdagochtend gewond geraakt nadat hij van het dak van een woning in Arnemuiden viel. Volgens de politie is sprake van een arbeidsongeval.
Het incident vond plaats toen het slachtoffer bezig was met werkzaamheden aan het dak. Diverse hulpdiensten rukten uit, een traumahelikopter werd later afgezegd.
Voor zover bekend is de man niet ernstig gewond geraakt, aldus de politie.
De Arbeidsinspectie gaat onderzoek doen naar de oorzaak van het ongeval.

Nu.nl, 3 juni 2020

Wijchen: man overleden na val uit hoogwerker

De Wijchenaar die is overleden na een val uit een hoogwerker, werkte voor een bedrijf dat handelt in nieuwe en gebruikte machines. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Het ongeluk gebeurde donderdagmiddag op industrieterrein Bijsterhuizen in Wijchen.
Het slachtoffer stond in een hoogwerker toen hij zijn evenwicht verloor en meters naar beneden viel. De man was bezig om een hoogwerker op een trailer te rijden. Door nog onbekende oorzaak verloor hij daarbij zijn evenwicht toen hij in het bakje stond, waarna hij ten val kwam.
“Het laden van een hoogwerker op een trailer is risicovol. Op het moment dat je van de oprijplaten de trailer op rijdt, heb je een kantelmoment. Dan moet je je goed vasthouden.”, aldus ooggetuigen.
Het ongeval vond plaats op een stuk weg naast Vink Machinery, een bedrijf dat zich bezig houdt met de import en export van nieuwe en gebruikte machines, waaronder heftrucks, bouwkranen en hoogwerkers. De 49-jarige Wijchenaar was volgens de politie een medewerker van het bedrijf. Voor de collega’s is slachtofferhulp ter plaatse gekomen.

AD, 27 februari 2020

Dodewaard: Jongen (15) komt om bij ongeval in bedrijfshal

Een jongen van 15 uit Dodewaard is woensdag om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval in zijn woonplaats. De tiener overleed ‘s middags in een bedrijfshal op een terrein aan de Edisonring. Collega’s zouden hem even voor 16.00 uur hebben gevonden. De politie en de Inspectie SZW hebben een onderzoek ingesteld.
Volgens een bericht in de Gelderlander is hij van een heftruck gevallen. Hij was bezig met vakantiewerk. Wat de precieze oorzaak is, wordt nog onderzocht. ,,Wat we ook weten is dat er waarschijnlijk iets met zijn hoofd is gebeurd’’, aldus een medewerker van het bedrijf. ,,Maar of dat hij erop is gevallen of zijn hoofd heeft gestoten weten we niet, dat is onderwerp van onderzoek. Het is in ieder geval een eenzijdig ongeval’’.

Omroep Gelderland, 26 februari 2020
Gelderlander, 27 februari 2020

De Westereen: gewond bij beknelling transportband

Meerdere hulpdiensten zijn woensdagmiddag gealarmeerd voor een bekneld persoon aan de Fogelsang in De Westereen. De brandweer heeft het slachtoffer bevrijd waarna hij is overgebracht naar het ziekenhuis.
Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat het slachtoffer met zijn arm bekneld zat in een transportband bij een bedrijf. Uit voorzorg was er een middel incident van het ongeval gemaakt zodat er meer gereedschap aanwezig was om de persoon te bevrijden. Uiteindelijk was dat niet nodig, laat de woordvoerder weten.
Hoe het met het slachtoffer gaat en hoe het incident heeft kunnen gebeuren is niet bekend.

Leeuwarder Courant, 19 februari 2020

Eindhoven: Bouwvakker overleden bij ongeval op bouwplaats

Een 36-jarige bouwvakker uit Oekraïne is maandagmorgen om het leven gekomen na een ongeluk op de bouwplaats van het nieuwbouwwijkje Vredeoord in Eindhoven. De man was op de grond aan het werk toen een gevelplaat en steiger op hem vielen.
De bouwvakker, in dienst van een isolatiebedrijf, was aan het werk aan nieuwbouwwoningen toen van ongeveer zes meter hoogte betonnen plaat naar beneden viel. Twee andere bouwvakkers konden op tijd wegspringen, maar één man redde dat niet. Zijn collega’s hebben de betonnen plaat met een heftruck opgetild, waarna de hulpdiensten het slachtoffer konden reanimeren.
Er landde een traumahelikopter in de buurt. Hulpdiensten hebben hun best gedaan, maar het mocht niet baten. Het werk is stilgelegd, het bouwterrein is afgezet en de Inspectie SZW heeft onderzoek gedaan naar de oorzaak van het ongeluk. Ook aannemer Hazenberg Bouw zelf doet onderzoek. Directie-voorzitter Boudewijn de Bont van aannemer Hazenberg Bouw kan verder dan ook nog niets zeggen over de oorzaak van het ongeluk. Wel is duidelijk dat het loslaten van de betonnen plaat niet zomaar kan gebeuren. Voor de collega’s van het slachtoffer is slachtofferhulp geregeld.

Eindhovens Dagblad, 3 februari 2020

Roden: man komt om bij beknelling

Een 53-jarige man uit de gemeente Westerkwartier is dinsdagavond om het leven gekomen bij een bedrijfsongeluk in Roden.
Dat gebeurde in een pand aan de Ceintuurbaan. Het slachtoffer raakte bekneld in een machine, aldus een woordvoerder van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De toegesnelde hulpdiensten konden hem niet meer redden.
De Inspectie SZW onderzoekt het ongeval.

RTV Noord, 29 januari 2020

Tilburg: bouwconstructie stort in op hoogwerker

Een metalen frame is maandagmiddag ingestort en op een bemande hoogwerker terechtgekomen. Dit gebeurde op een bouwplaats aan de Theseusstraat in Tilburg. De persoon die op dat moment het apparaat bediende, is met spoed naar het ziekenhuis vervoerd.
Het slachtoffer was op het noodlottige moment dat de nieuwbouwconstructie instortte, aan het werk op de hoogwerker aan een nieuw te bouwen loods op industrieterrein Vossenberg III. Hoe het heeft kunnen gebeuren dat het frame instortte, is vooralsnog niet bekend.
De brandweer kwam ter plekke met drie wagens om de politie en ambulance te ondersteunen. Personeel van de traumaheli verleende medische assistentie. Om de constructie weg te halen, werd de hulp van een grote hijskraan ingeschakeld.

Brabants Dagblad, 27 januari 2020

Grubbenvorst: man bekneld bij bedrijfsongeval

In Grubbenvorst is een medewerker bij een bedrijfsongeval bekneld geraakt onder een machine. De hulpdiensten werden omstreeks elf uur gealarmeerd over het ongeluk bij een bedrijf aan de Horsterweg. De medewerker bleek met zijn arm bekneld te zitten onder het uiteinde van een transportband. Hoe dit precies heeft kunnen gebeuren is niet bekend.
De persoon is door de brandweer uit zijn benarde positie bevrijd en door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Een tussentijds gealarmeerde traumahelikopter bleek niet nodig te zijn.

De Limburger, 7 januari 2020

Kampen: man valt tien meter

Aan de Genuakade in Kampen is vrijdagmiddag een gewonde gevallen bij een pand in aanbouw. De man viel ongeveer tien meter naar beneden tijdens bouwwerkzaamheden.
Omdat het ongeval zich op flinke hoogte voordeed, werd besloten de man op een brancard met de hijskraan van de bouwplaats naar beneden te halen.
Een opgeroepen traumahelikopter kwam ter plekke en de arts van dit medisch team reed met de gewonde man mee naar het ziekenhuis. De man is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Volgens een woordvoerder van de brandweer is de man zwaargewond, maar was hij nog wel aanspreekbaar.
Het slachtoffer werkt voor een bedrijf dat bezig was met bouwwerkzaamheden op het terrein van het bedrijf Liprovit, dat zuivelproducten voor onder meer kalveren produceert. Het betreft de bouw van een nieuwe productiehal.

De Stentor, 10 januari 2020

Losser: tuinman valt uit hoogwerker

Maandagmorgen heeft er een ongeval plaatsgevonden op de hoek Holtinkstraat/Richterstraat in Losser. Een medewerker van de gemeente Losser is tijdens snoeiwerkzaamheden uit de hoogwerker gevallen. Collega’s verleenden eerste hulp en schakelden de hulpdiensten in.
De medewerker was in de ambulance aanspreekbaar en wordt onderzocht in het ziekenhuis.
Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren wordt door zowel de gemeente als de arbeidsinspectie onderzocht.

TwenteFM, 13 januari 2020

Moerkapelle: dode bij ongeval in bedrijf

Bij een ongeluk in een bedrijf in Moerkapelle is een 28-jarige man uit Waddinxveen overleden. Dat meldt de politie. Het ongeluk gebeurde woensdagmiddag rond 16.30 uur bij een las- en constructiebedrijf in de Julianastraat.
De persoon zou bekneld zijn geraakt. Hulpdiensten hebben het slachtoffer nog geprobeerd te redden, maar hij overleed op de plek van het ongeluk. De politie en de inspectie SZW hebben een onderzoek ingesteld.

Algemeen Dagblad, 4 december 2019

Schijndel: man overleden na bedrijfsongeval

Het slachtoffer van een bedrijfsongeval op het terrein van Houtindustrie Schijndel op maandag 2 december is diezelfde dag nog overleden, zo werd dinsdag bekend. De man werkte niet voor Houtindustrie Schijndel, maar voor een extern bedrijf.
Dit laatste wordt bevestigd door een woordvoerster van Houtindustrie Schijndel. Zij wil verder geen enkele informatie verstrekken over het voorval op 2 december rond 14.00 uur. Ook niet over de woonplaats of leeftijd van het slachtoffer.
Een woordvoerster van de inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, voorheen arbeidsinspectie) wil alleen zeggen dat onderzoek wordt gedaan naar het arbeidsongeval. ,,Dit kan enkele weken tot maanden in beslag nemen. We kunnen niet vooruit lopen op de uitkomsten van dit onderzoek”, aldus de woordvoerster van inspectie.
Na het arbeidsongeval op het terrein aan Nieuwe Molenheide in Schijndel kwamen meerdere hulpdiensten naar Schijndel, waaronder een traumahelikopter, meerdere ambulances en de politie. De man overleed aan zijn verwondingen.

Brabants Dagblad, 10 december 2019

Vlissingen: slachtoffer bedrijfsongeval overleden in ziekenhuis

De medewerker die maandagavond ernstig gewond raakte bij een bedrijfsongeval in het havengebied Vlissingen-Oost is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie.
De overleden medewerker is op het terrein van een op- en overslagbedrijf aan de Monacoweg onder een container terechtgekomen. Naast twee ambulances was er ook een traumahelikopter ter plaatse. Die landde in de omgeving bij het bedrijf. De hulpverleners hebben het slachtoffer ter plaatse gereanimeerd. Daarna werd hij met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, waar hij uiteindelijk alsnog is overleden.
Over de identiteit van het slachtoffer doet de politie nog geen verdere uitspraken. Wel meldt de politie dat meerdere getuigenverklaringen zijn opgenomen en dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (iSZW) een onderzoek heeft ingesteld.

Omroep Zeeland, 11 december 2019

Loosdrecht: bouwvakker komt om het leven

Een bouwvakker is op de Loosdrechtsedijk te Loosdrecht op een bouwterrein om het leven gekomen door een bedrijfsongeval. Hulp van ambulance, mobiel medisch team en politie mocht niet meer baten.
Op het terrein worden huizen gebouwd. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk: de politie en Inspectie SZW doen onderzoek.

Hart van Nederland, 30 oktober 2019

Vierpolders: werknemer overleden bij beknelling

Bij een bedrijfsongeluk in Vierpolders bij Brielle is dinsdag een werknemer om het leven gekomen. Volgens de brandweer gaat het om een 52-jarige man uit Spijkenisse. Hij was op het terrein aan de Seggelant-Oost klem komen te zitten tussen een voertuig en wat anders.
Hulpdiensten hebben nog geprobeerd om de medewerker te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. De inspectie SZW onderzoekt wat er is misgegaan bij het bedrijf.

Rijnmond, 5 november 2019

Loosdrecht: bouwvakker komt om het leven

Een bouwvakker is op de Loosdrechtsedijk te Loosdrecht op een bouwterrein om het leven gekomen door een bedrijfsongeval. Hulp van ambulance, mobiel medisch team en politie mocht niet meer baten.
Op het terrein worden huizen gebouwd. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk: de politie en Inspectie SZW doen onderzoek.

Hart van Nederland, 30 oktober 2019

Vierpolders: werknemer overleden bij beknelling

Bij een bedrijfsongeluk in Vierpolders bij Brielle is dinsdag een werknemer om het leven gekomen. Volgens de brandweer gaat het om een 52-jarige man uit Spijkenisse. Hij was op het terrein aan de Seggelant-Oost klem komen te zitten tussen een voertuig en wat anders.
Hulpdiensten hebben nog geprobeerd om de medewerker te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. De inspectie SZW onderzoekt wat er is misgegaan bij het bedrijf.

Rijnmond, 5 november 2019

RIVM: menselijke fouten directe oorzaak bij zes incidenten met gevaarlijke stoffen

Menselijke fouten zijn een directe oorzaak bij zes van de veertien door het RIVM onderzochte incidenten in 2018 met gevaarlijke stoffen. Zeven van de veertien incidenten vonden plaats tijdens onderhoud en de opstart na het onderhoud. Bij twee incidenten was de vaardigheid van het personeel om het werk veilig uit te voeren, niet op orde.
Het RIVM analyseert elk jaar de aard, omvang en oorzaak van incidenten met gevaarlijke stoffen bij grote chemische bedrijven in Nederland. In de analyse van 2018 waren dat er veertien. Bij twaalf incidenten kwamen gevaarlijke stoffen vrij, bij drie hiervan was er ook brand. Eén keer was er een explosie, gevolgd door een brand. In totaal raakten negen mensen gewond.

Lees meer bij Processcontrol, 26 augustus 2019

Utrecht: bouwvakkers gewond door vallende glasplaat

Twee bouwvakkers zijn gewond geraakt bij een bedrijfsongeval aan de Laan van Puntenburg in Utrecht. De twee stonden op een hoogwerker op het moment dat deze werd geraakt door een glasplaat die omlaag kwam vallen.
Hoe dat kon gebeuren, wordt onderzocht door de inspectie SZW. Deze legde bouwwerkzaamheden na het arbeidsongeval enige tijd stil. De beide werknemers zijn in dienst van een bouwbedrijf uit Doetinchem. Zij werden naar het ziekenhuis gebracht met onbekende verwondingen.

AD.nl, 26 juli 2019

Geleen: giftige stof ontsnapt

Op het industrieterrein Chemelot in Geleen is zaterdag rond de middag een giftige stof vrijgekomen. Rond 13.00 uur kon de brandweer het lek dichten.
Het ging om een lek bij een salpeterzuurfabriek van OCI Nitrogen, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. De hulpdiensten hebben groot alarm geslagen. Ook is er rond 11.50 uur een NL-Alert uitgegaan. Omwonenden hoorden eerst het alarm op Chemelot, daarna de waarschuwingsspeakers op het terrein en vervolgens de sirenes van de bedrijfsbrandweer. Daarna ging het algemene luchtalarm in de buurt af. Behalve in Geleen is ook het alarm in Sittard en Beek afgegaan.
De hulpdiensten zijn met groot materieel uitgerukt. De Belgische hulpdiensten werden op de hoogte gebracht van het ongeluk, maar hoefden niets te doen. De gifwolk is afgedreven richting Duitsland.
Afgelopen donderdag meldde Chemelot dat een van de salpeterzuurfabrieken van OCI Nitrogen wegens een storing uit bedrijf moest worden genomen. Er ontstond daarbij een bruine rookpluim. Een dag later was die rookpluim er opnieuw, nu door het weer opstarten van de fabriek.
Salpeterzuur is een grondstof voor kunstmest. “Bij de productie van salpeterzuur komen stikstofoxiden (NOx) vrij”, legde Chemelot uit bij het stilleggen van de fabriek donderdag. “Een denox-installatie reduceert deze uitstoot. Bij start en stop van de fabriek is de denox-installatie nog niet op de juiste temperatuur. Daardoor komt er een beperkte hoeveelheid stikstofoxiden vrij (bruine pluim). De pluim wordt op grote hoogte uitgestoten en opgenomen in de lucht. Bij onderhoudswerkzaamheden, een stop of een storing is de bruine pluim kortstondig zichtbaar.”
Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de stikstofemissie van zaterdag.

Het belang van Limburg, 3 augustus 2019

Kloosterzande: man (55) overleden na beknelling

Bij een bedrijfsongeval in buurtschap Duivenhoek bij Kloosterzande is zaterdag iemand om het leven gekomen. Dat heeft de politie bevestigd.
Het noodlottige ongeluk gebeurde omstreeks 14.20 uur op een terrein aan de Duivenhoekseweg. De brandweer en de ambulancedienst werden opgeroepen maar zij konden niets meer voor het slachtoffer, een 55-jarige man uit Kloosterzande doen.
Volgens de politie is het slachtoffer bekneld komen te zitten tussen een kraan en is hij ter plaatse overleden. De afdeling Forensische Opsporing van de politie doet samen met de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW, Arbeidsinspectie) onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

BN De Stem, 10 augustus 2019

Oisterwijk: gewond na beknelling

Paragraaf

Een man is maandagochtend gewond geraakt bij een bedrijfsongeval aan de Industrielaan in Oisterwijk. Hij was klem komen te zitten tussen een werkbank en een machine.
De melding kwam rond 10.50 uur. De politie en ambulances kwamen ter plaatse. Ook een traumahelikopter werd opgeroepen maar die is niet meer geland. De gewonde man werd naar een ziekenhuis gebracht. Het is nog niet bekend hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Brabants Dagblad, 26 augustus 2019

Sappemeer: dode in betonfabriek

Bij betonbedrijf Olthof aan de Molenraai in Sappemeer is woensdag aan het einde van de middag een persoon om het leven gekomen. Het slachtoffer raakte even voor vijf uur tijdens werkzaamheden bekneld in een betonmixer. Hulp mocht niet meer baten. De politie en de inspectie SZW doen onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Dagblad van het Noorden, 17 juli 2019

Schuinesloot: man klem tussen heftruck en container

Bij een ongeval bij een bedrijf aan de Barsweg, tussen het Drentse Elim en het Overijsselse Schuinesloot, is een persoon klem komen te zitten tussen een heftruck en een container. De traumahelikopter kwam ter plaatse voor assistentie. Uiteindelijk is het slachtoffer per ambulance met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Over de toedracht zijn nog geen nadere bijzonderheden bekend.

De Stentor, 16 juli 2019

Noordwijk: gewond na val van hoogte

Bij een bedrijfsongeval aan de Boender in Noordwijk is een persoon zwaargewond geraakt. Ook een traumahelikopter werd opgeroepen. Het slachtoffer was van een hoogte naar beneden gevallen en is met spoed, door een ambulance, naar het ziekenhuis gebracht.

Leidsch Dagblad, 15 juli 2019

Emmen: man raakt bekneld in machine

In een loods van Kremer Zand & Grind aan de Pieter de Keyserstraat in Emmen is vrijdagmiddag een medewerker zwaargewond geraakt, toen hij tijdens werkzaamheden bekneld raakte in een machine. Politiewoordvoerder Robert-Jan Valkema meldt dat hij met een ambulance is overgebracht naar het ziekenhuis in Emmen. Overleg met de arbeidsinspectie moet volgens Valkema gaan uitwijzen wie onderzoek gaat doen naar de oorzaak van het ongeval. Over de aard en de ernst van zijn verwondingen kan de politie niets zeggen.

Dagblad van het Noorden, 12 juli 2019

Goes: persoon gewond bij bedrijfsongeval

Een persoon is vrijdagmiddag gewond geraakt na een bedrijfsongeval aan de Scottweg in Goes. Volgens de politie was er mogelijk een heftruck betrokken bij het ongeval.<br>Omstreeks 14.15 uur werden politie, ambulance en brandweer gealarmeerd voor het ongeval. Ter plaatse bleek dat bij de Scania dealer een ongeval gebeurd was. De brandweer hoefde niet meer ter plaatse te komen. Het ambulancepersoneel heeft de gewonde verzorgd in de ambulance.

Internetbode, 29 juni 2019

Amsterdam: bouwvakker gewond na val

Een bouwvakker is donderdagmiddag zwaargewond geraakt bij een ongeval op een bouwplaats aan de Krommeniestraat in Amsterdam-West. Een traumahelikopter kwam ter plaatse om hulp te bieden.<br>De man gleed uit en werd vervolgens doorboord door een stuk metalen vlechtwerk. De brandweer heeft het stuk metaal afgezaagd, waarna het slachtoffer is afgevoerd naar een ziekenhuis.<br>De inspectieSZW onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Nu.nl, 4 juli 2019

Ruurlo: man valt door dak

Aan de Vlakkendijk in Ruurlo is een man zwaar gewond geraakt bij een bedrijfsongeval. Een traumahelikopter werd opgeroepen om eerste hulp te verlenen. <br>De man, die werkzaam is voor een aannemersbedrijf, zakte door het dak van een boerderij en kwam in de stal terecht. Hij is met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Ook de trauma-arts ging mee.

Tubantia, 9 juli 2019

Roermond: schadelijke stoffen vrijgekomen

Bij Mission Foods in Roermond zijn donderdagavond schadelijke stoffen vrijgekomen bij een bedrijfsongeluk. Een accu van een boormachine kwam in een pers terecht en ontplofte, waardoor een kleine brand ontstond. Het vuur kon snel worden geblust. Wel kwamen er giftige stoffen vrij. Uit voorzorg werden de personeelsleden naar buiten gestuurd. Er zijn geen gewonden gevallen.

De brandweer heeft de accu inmiddels uit de pers weten te halen. Personeelsleden zijn weer aan het werk, de productiehal is gedeeltelijk weer vrijgegeven voor gebruik. Drie van de vier productielijnen mogen nadat ze grondig zijn gereinigd en ontsmet weer gebruikt worden voor de productie van tortillas. De productielijn waar het incident heeft plaatsgevonden zal door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) worden gecontroleerd voordat deze opnieuw wordt opgestart. De deegwaren die tijdens het incident in voorbereiding waren zijn allemaal door het bedrijf vernietigd om te voorkomen dat er gevaar voor de volksgezondheid kan ontstaan.

Bij Mission Foods, een van oorsprong Mexicaans bedrijf, worden graanproducten zoals tortillas en wraps geproduceerd.

De Limburger, 13 juni 2019

Rilland: gewond bij beknelling

Bij een ongeval op een schip, liggende aan een steiger aan de Westelijke Schelderijnweg bij Rilland, is maandagmiddag een persoon zwaargewond geraakt. Door nog onbekende oorzaak kwam het slachtoffer klem te zitten met zijn been en is hierbij zwaargewond geraakt. Meerdere hulpdiensten, waaronder de brandweer, politie, ambulancedienst en een traumahelikopter werden met spoed opgeroepen voor het ongeval. De laatste is niet meer ter plaatse gekomen. Het slachtoffer is na behandeling ter plaatse met spoed vervoerd naar een ziekenhuis.

112 Midden-Zeeland, 17 juni 2019

Den Haag: kraanmachinist omgekomen bij ongeluk op bouwplaats

In Den Haag is bij een bedrijfsongeval een kraanmachinist om het leven gekomen. Dat gebeurde op een bouwterrein aan de 1e Lulofsdwarsstraat.<br>Volgens de Inspectie SZW is het slachtoffer vermoedelijk van hoogte gevallen, maar wordt de toedracht van het ongeluk verder onderzocht. Over de identiteit van het slachtoffer doet de inspectie geen mededelingen.<br>Vorig jaar vielen bij bedrijfsongevallen in totaal 71 doden, meldde de Inspectie SZW eerder dit jaar. De sector met de meeste doden, twintig, was de bouw.

nos.nl, 22-05-2019

Venlo: man valt van steiger

Een man is vrijdagmiddag ernstig gewond geraakt bij een val van een steiger in Venlo. Het ongeval gebeurde rond 13:50 uur op een bouwlocatie aan de Postweg, bevestigt de politie.<br>Er kwam ook een traumahelikopter naar de plek van het ongeval. De man is uiteindelijk met spoed per ambulance naar het ziekenhuis in Nijmegen vervoerd.

1Limburg, 24 mei 2019

Nieuwegein: twee mensen bekneld bij Prinses Beatrixsluis

Twee mensen zijn vanmorgen gewond geraakt bij werkzaamheden aan de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein. Volgens de brandweer was een contragewicht van een van de sluisdeuren op hen terechtgekomen. Beide mannen zijn inmiddels bevrijd en naar het ziekenhuis gebracht.<br>Het ongeluk gebeurde rond 11.30 uur in een ruimte naast de sluisdeur, waar het contragewicht heen en weer beweegt. “Tijdens onderhoudswerkzaamheden is het contragewicht in beweging gekomen”, zegt een woordvoerder van de brandweer. In elk geval één van de mannen kwam met zijn voet onder het gewicht, dat schuin in de rails bleef hangen.<br>Verschillende hulpdiensten werden opgeroepen om te helpen. Na een half uur werd het eerste slachtoffer bevrijd en enkele uren later ook de tweede man. “Hij zag er redelijk gezond uit. Hij kon in ieder geval op eigen kracht, weliswaar met moeite, van de trap afkomen”, laat de brandweer weten aan RTV Utrecht. In het ziekenhuis moet duidelijk worden hoe ernstig de verwondingen zijn.<br>Volgens de woordvoerder was het lastig om het slachtoffer te bereiken. “We kunnen niet binnendoor, door het sluizencomplex”, zei hij daar eerder over. De hulpdiensten moesten via steigers aan de buitenkant van het sluizencomplex naar de mannen toe. RTV Utrecht meldt dat de brandweer uiteindelijk het beton rond de tweede man heeft weggehakt om hem vrij te krijgen.<br>Het is nog onbekend waardoor het contragewicht naar beneden kwam. De sluis wordt momenteel gerenoveerd door Rijkswaterstaat. Of de mensen die bekneld zijn geraakt bezig waren met de renovatiewerkzaamheden, is nog niet bekend.

NOS.nl, 3 juni 2019

Leiden: zwaargewonde bij aanleg Rijnlandroute

Naar aanleiding van het ongeval op de bouwplaats van de Rijnlandroute heeft aannemingscombinatie Comol5 nadere informatie bekend gemaakt over de toedracht van het ongeluk waarbij een van hun werknemers zwaar gewond is geraakt.<br>In de startschacht zijn zogeheten verankeringsplaten aangebracht om het mogelijk te maken de tunnelboormachine tijdens de opbouw te kunnen verplaatsen. Tijdens de werkzaamheden is zo’n ankerplaat onverwachts losgeschoten, waarbij de Comol5-medewerker werd geraakt. Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis vervoerd.<br>“Dit ongeval heeft grote impact op onze medewerkers en de gehele organisatie. De exacte toedracht wordt door de arbeidsinspectie nader onderzocht. Onze eerste zorg gaat op dit moment uit naar de medewerker en zijn familie. Zowel de familie als de collega’s krijgen persoonlijke professionele ondersteuning,” zo laat een woordvoerder van het bedrijf aan Sleutelstad weten.

Sleutelstad, 6 juni 2019

Weert: man ernstig gewond in ijzergieterij

Een man is vrijdagmiddag ernstig gewond geraakt bij een bedrijfsongeval in Weert. De brandweer kreeg iets voor 17:00 uur melding van het ongeval in een ijzergieterij aan de Lozerweg. In het bedrijfspand is een takelkraan afgebroken van het plafond en bovenop een medewerker terecht gekomen, dat meldt een woordvoerder van de brandweer. De brandweer werd opgeroepen om de man uit deze benarde situatie te bevrijden. Hoewel er ook een traumahelikopter werd opgeroepen, is de man per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Hoe ernstig het slachtoffer eraan toe is, is niet bekend.

1Limburg.nl, 17 mei 2019

Opmeer: inspectie SZW legt vleesfabriek stil

De Inspectie SZW heeft zojuist alle werkzaamheden in de productiehal van een vleesfabriek in Opmeer (Noord-Holland) stilgelegd vanwege een ernstig gevaar voor de veiligheid of gezondheid van medewerkers. Gisteren raakte een tiental medewerkers onwel door nog onbekende oorzaak. Een van hen is naar het ziekenhuis gebracht en inmiddels weer thuis. Ook bleek dat er al vier keer eerder medewerkers in de fabriek onwel zijn geraakt. De werkgever moet nu onderzoeken wat de oorzaak hiervan is. Tot die tijd mag er niet worden gewerkt. Als de arbeidsomstandigheden voor medewerkers weer veilig zijn, kan de stillegging worden opgeheven.

Nieuwsbericht iSZW, 15 mei 2019

Den Haag: zwaargewonde bij ongeval met vrachtwagen

Op de Meteoorstraat op bedrijventerrein Binckhorst heeft een zwaar ongeval plaatsgevonden in de hal van een afvalsorteercentrum. Naar verluid is een vrachtwagen achteruit een gat in gereden. Eén persoon is zwaargewond geraakt.&nbsp;De brandweer kwam met spoed ter plaatse voor een mogelijke beknelling. Het slachtoffer is met spoed naar het Westeinde ziekenhuis vervoerd. De arts van de traumahelikopter is meegereden.<br>De inspectie SZW gaat onderzoek doen naar het ongeluk.

Transport online, 13 mei 2019

Gemert: man gewond door vallende lading

Aan de Energieweg in Gemert heeft donderdagochtend rond 11:50 uur een bedrijfsongeval plaatsgevonden. Een lading viel door onbekende oorzaak van de vrachtwagen. Een man raakte hierbij zwaargewond. De traumahelikopter kwam ter plaatse om assistentie te verlenen.
Over de oorzaak van het ongeval is niets bekend. De arbeidsinspectie is ingeschakeld voor de verdere afwikkeling.

Transport online, 9 mei 2019

Borculo: Persoon komt onder heftruck

Bij een bedrijf aan de Hesselink Es in Borculo is donderdag een persoon gewond geraakt. Hij kwam onder een heftruck terecht. Het slachtoffer liep beenletsel op. Hij is naar het ziekenhuis in Enschede gebracht. Er werd onder meer een traumahelikopter opgeroepen om assistentie te verlenen. Ook de politie, brandweer en ambulance waren ter plaatse. De arbeidsinspectie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Tubantia, 2 mei 2019

Veenendaal: gewond na val van ladder

De traumahelikopter is vrijdagochtend opgeroepen voor een ongeval in Veenendaal-Oost, aan de Snoekbaars. Bij een bedrijfsongeval op een bouwplaats was iemand gewond geraakt. De man stond op een ladder te werken toen een betonblok tegen de ladder viel. Hierdoor kwam hij ten val tegen een steiger, zo laat een woordvoerder van de Inspectie SZW weten. De politie, het traumateam en twee ambulances gingen ter plaatse. De verwondingen lijken mee te vallen, het slachtoffer kon onder begeleiding van het ambulancepersoneel op eigen kracht van de steigers naar beneden lopen. Het traumateam heeft samen met het ambulancepersoneel het slachtoffer nagekeken, daarna vertrok het traumateam weer. Het ambulanceteam heeft zich verder over het slachtoffer ontfermt.

Veenendaalse krant, 26 april 2019

Silvolde: man (67) ernstig gewond na val

Een 67-jarige man is woensdagochtend ernstig gewond geraakt bij een bedrijfsongeval aan de Kapelweg. Hij is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeluk gebeurde rond 11.45 uur bij het landbouwmechanisatiebedrijf Th.Tangelder en Zn.. De man is door nog onbekende oorzaak drie meter naar beneden gevallen. Er was een traumahelikopter opgeroepen. Uiteindelijk hoefde hij niet gebruikt te worden. De trauma-arts is met het slachtoffer meegegaan in de ambulance.

De Gelderlander, 24 april 2019

Bergschenhoek: gewonde bij ongeval met heftruck

Hulpdiensten zijn woensdagmiddag met spoed uitgerukt naar een bedrijf aan de Hoekeindseweg in Bergschenhoek. Volgens eerste berichten is er bij een loods iets helemaal misgegaan met een heftruck. Het slachtoffer raakte mogelijk bekneld en is door de brandweer uit deze benarde positie bevrijd. Een lokale reporter zag dat de ambulance met het slachtoffer met grote spoed is vertrokken naar het ziekenhuis.

Hart van Lansingerland, 3 april 2019

Nieuwkuijk: man valt van steiger

Een man is donderdagmiddag in een kantoorpand aan de Middelweg in Nieuwkuijk gewond geraakt bij een bedrijfsongeval. In het gebouw werd er verbouwd. Het slachtoffer werd gevonden onder aan een steiger in het pand. Naar alle waarschijnlijkheid is de man van de steiger gevallen. Hij is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.Er kwam een traumahelikopter ter plaatse. Deze landde in een nabijgelegen weiland. Uiteindelijk hoefde de trauma-arts niet mee naar het ziekenhuis.

Brabants Dagblad, 4 april 2019

Nieuwolda: man overlijdt bij beknelling

Aan de Provincialeweg in Nieuwolda is donderdagmorgen om 08:40 uur een zeer ernstig ongeval gebeurd. Een medewerker is bekneld geraakt tijdens kraanwerkzaamheden. De man zat bekneld tussen een kraan en een silo. De man is ter plaatse overleden aan zijn verwondingen, dat melden bronnen ter plaatse. De inpectieSZW doet ter plaatse onderzoek. Ook kwam de VOA ter plaatse.

112 Groningen, 11 april 2019

Herkenbosch: persoon komt om bij bedrijfsongeval, 48-jarige trucker aangehouden

Bij een bedrijfsongeval in Herkenbosch is maandagochtend een persoon overleden. De persoon was aan het werk bij een bedrijf aan de Veldweg toen het even voor half zeven misging. Het slachtoffer werd volgens de politie overreden door een vrachtwagen. De 48-jarige trucker is aangehouden.

Voor de hulpverlening werd onder andere een traumahelikopter opgeroepen. Het slachtoffer werd nog gereanimeerd, maar overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

De arbeidsinspectie en de politie onderzoeken de toedracht van het bedrijfsongeval.

De Limburger, 18 maart 2019

Update: 19 maart 2019
De 48-jarige vrachtwagenchauffeur die maandagmorgen werd aangehouden na een dodelijk bedrijfsongeval in Herkenbosch, is die middag na verhoor huiswaarts gestuurd.
Hoewel de politie uitgaat van een noodlottig ongeval, blijft de man wel verdachte. Hij reed maandagmorgen met zijn vrachtwagen achteruit richting het zogeheten ‘dok’ waar lading geladen en gelost kan worden. Een collega-chauffeur stond achter de truck en raakte bekneld tussen de trailer en het dok. Een traumahelikopter werd opgeroepen en het slachtoffer werd nog gereanimeerd maar overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

Vaker
Op internet melden mensen dat er vaker ongelukken zijn geweest op het terrein. Zowel vakbond FNV als het bedrijf zelf zeggen daar niets van te weten. Het bedrijf heeft strenge trainingsprogramma’s voor de veiligheid van het personeel.
De pakketdienst werkt mee aan een onderzoek van politie en arbeidsinspectie naar het ongeluk. Justitie kenmerkt de trucker die achter het stuur zat voorlopig nog als verdachte, tot het onderzoek is afgerond. Bij dat onderzoek kan ook gebruikgemaakt worden van beelden van de beveiligingscamera’s van het bedrijf, meldt een woordvoerder van de politie. De arbeidsinspectie wil niets zeggen over het ongeval zolang het onderzoek loopt.

Amsterdam: man dood onder betonnen muur

Op een bouwplaats aan de Papaverweg in Amsterdam-Noord is zaterdagavond een 19-jarige man overleden. De politie spreekt van een bedrijfsongeval. Omwonenden hadden ‘s middags nog iemand zien werken op het bouwterrein. Rond 17:00 uur zagen zij een kleine shovel al een tijdje met zwaailichten stilstaan op dezelfde plek maar zagen niemand meer op het terrein. Uiteindelijk werd omstreeks 22:55 uur door een collega alarm geslagen en de hulpdiensten gealarmeerd.

Het slachtoffer is vermoedelijk onder een betonnen muur terecht gekomen. De hulp kwam voor de man echter te laat, hij bleek inmiddels te zijn overleden.

De inspectie SZW doet onderzoek.

Hart van Nederland, 17 maart 2019

Opheusden: gewonde bij lossen vrachtwagen

Bij een bedrijfsongeval aan de Tielsestraat in Opheuden is maandagochtend een gewonde gevallen. Volgens een videocorrespondent ging het mis bij het lossen van een vrachtwagen. Het ongeval gebeurde rond 9.30 uur bij een loods achter een woning. Behalve de brandweer en ambulance werd ook de traumahelikopter opgeroepen.
Het slachtoffer zou onder een palletwagen zijn terechtgekomen. Hoe dit kon gebeuren, is niet duidelijk.
De gewonde is uiteindelijk per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Over de aard van het letsel is niets bekend.

Omroep Gelderland, 18 maart 2019

Rijswijk: gewonde in bouwput

Op een bouwterrein aan de Prinses Beatrixlaan in Rijswijk is een man gewond geraakt tijdens een bedrijfsongeval. De brandweer kwam met spoed ter plaatse om het slachtoffer, die in een put lag, met een hoogwerker uit de put te halen. De man is in de put gestabiliseerd en in een vacuümmatras gelegd waarna hij omhoog kon worden getakeld. Hierna is de man naar het ziekenhuis vervoerd. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk.

AD.nl, 19 maart 2019

Velsen-Noord: 4 gewonden na explosie

Bij een bedrijf in Velsen-Noord heeft  zich vanochtend bij onderhoud een explosie voorgedaan. Daarbij zijn vier medewerkers van een onderhoudsbedrijf gewond geraakt. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht.Hoe ze eraan toe zijn is niet bekendgemaakt.
Volgens het bedrijf zijn er door de explosie geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Het productieproces is ook niet stilgelegd. De explosie was tijdens onderhoud aan de Kooks- en Gasfabriek.
Omwonenden maakten melding van harde knallen op het terrein. Gemeente Velsen is op de hoogte. Er wordt nog uitgezocht wat er precies is gebeurd.

NOS Teletekst, 20 maart 2019

Update: 21 maart 2019, Noordhollands dagblad

Meeste gewonden weer uit ziekenhuis

Van de vier gewonde werknemers die woensdag zijn gevallen bij een explosie nabij Kooks- en Gasoven 1 zijn er inmiddels drie weer thuis. De vierde wordt nog behandeld.

Woensdagochtend waren de vier medewerkers van een extern bedrijf aan het werk bij de ammoniakinstallatie van de kooksfabriek. Ammoniak is een bijproduct dat vrijkomt als van steenkool kooks wordt gemaakt. Net als andere gassen die elders worden ingezet.

De ammoniakinstallatie was al enige tijd buiten gebruik en de vier voerden onderhoudswerkzaamheden uit toen het mis ging. Wat er precies is gebeurd kan het bedrijf naar eigen zeggen nog niet vertellen.
Er loopt een onderzoek van de arbeidsinspectie (Inspectie SZW) naar het voorval. Wel is duidelijk dat de ammoniakopslag die explodeerde, leeg was. Een van de vier heeft een polsfractuur en is met brandwonden in zijn gezicht opgenomen.

De andere drie hebben kleine verwondingen opgelopen en zijn na behandeling inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

Donderdagochtend rukten hulpdiensten opnieuw uit. Ditmaal omdat een medewerker was gevallen bij een van de hoogovens. De medewerker was nog aanspreekbaar, en is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Edam: Beknelling in machine

Bij een bedrijf aan de Nijverheidsstraat in Edam heeft woensdagavond een ongeval plaatsgevonden. Een medewerker is hierbij gewond geraakt.

De man zou bekneld zijn geraakt in een machine. Een traumahelikopter, de brandweer en ambulancedienst waren ingezet.
De inspectie SZW doet onderzoek naar het ongeval. Het slachtoffer is met onbekend letsel naar een ziekenhuis overgebracht.

Noordhollands dagblad, 7 maart 2019

Den Bosch: Man komt onder metalen plaat van 2000 kilo

Een medewerker van het Amerikaanse bedrijf Caterpillar gevestigd aan de Sigarenmakerstraat in Den Bosch is door nog onbekende oorzaak onder een metalen plaat van 2000 kilo terecht gekomen. De werknemer is overgebracht naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het slachtoffer raakte zwaargewond, maar verder is nog onduidelijk hoe het met de man gaat. Het bedrijf doet geen mededelingen voor het contact heeft gehad met het hoofdkantoor in de Verenigde Staten.

Er moesten diverse hulpinstanties ter plaatse komen: een traumahelikopter, drie politie-eenheden, meerdere ambulances en de brandweer.

Caterpillar maakt in Den Bosch diverse producten die aan de machines van Caterpillar worden bevestigd zoals graafbakken, grijpers en hydraulische scharen. Het bedrijf maakt deze van plaatstaal tot eindproduct. Een woordvoerder van het bedrijf zei in maart 2017 in het Stadsblad dat een grote stap zou worden gezet om de kans op bedrijfsongevallen te verkleinen.

Onderdelen en constructies zouden worden voorzien van ‘een magnetische beschermhoek’. ,,Omdat wij vaak met zware onderdelen en constructies werken, waar veel scherpe randen aan kunnen zitten, zijn we op zoek gegaan naar een product dat ons en de bezoekers beschermt tegen stoot- en snijgevaar’’, dat zei de medewerker destijds.

Brabants Dagblad, 12 maart 2019

Veel meer dodelijke bedrijfsongevallen, ‘bedrijven moeten er meer aan doen’

Er zijn vorig jaar 71 doden gevallen bij bedrijfsongevallen. Dat waren er aanzienlijk meer dan de 54 in 2017, meldt de Inspectie SZW. De sector met de meeste doden, twintig, was de bouw. Daarna volgen de transport- en opslagsector, de handel en de industrie.

Het totale aantal ernstige ongevallen steeg ook. Het waren er 4368 in 2018, een stijging van 4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Sneller en efficiënter werken
“We zien in deze economie dat er sneller en efficiënter moet worden gewerkt”, zegt inspecteur-generaal Marc Kuipers. “Gevolg: meer onveilige situaties en meer ongelukken. Ik roep bedrijven op meer werk te maken van veilige arbeidsmiddelen, veiligheidsprocedures en een cultuur van gezond en veilig werken.”

Volgens een woordvoerder van de Inspectie SZW schommelt het aantal dodelijke ongelukken al jaren tussen ongeveer 50 en 70. “Het zit dus nog steeds binnen de bandbreedte die we al langer zien.”

Kleinere bedrijven
Het vallen van hoogte, gegrepen worden door bewegende delen van een machine, geraakt worden door vallende objecten en aanrijdingen zijn de meest voorkomende arbeidsongelukken. Ze komen relatief vaker voor bij kleine bedrijven met minder dan tien werknemers. Daar zijn 67 mensen per 100.000 werknemers betrokken bij een ongeval. Bij middelgrote bedrijven zijn dat er 46 en bij grote bedrijven 11.

Een paar voorbeelden van bedrijfsongevallen vorig jaar: in januari werd een man geëlektrocuteerd toen hij een waterleiding aan het vervangen was bij Helenaveen in Noord-Brabant, in mei kwamen twee mannen om in een machinefabriek in Leeuwarden en in augustus verongelukte een man in de machinekamer van een schip in Werkendam.

Medewerkers erbij
De Inspectie SZW krijgt er nu medewerkers bij, omdat er veel mensen nodig zijn om al die bedrijfsongevallen te onderzoeken en om preventieve veiligheidsinspecties te doen.

NOS, 26 februari 2019

Weerselo: 54-jarige man overleden na val uit hoogwerker

In Weerselo is een 54-jarige man uit Tubbergen maandagmiddag uit een hoogwerker gevallen. Hij is ter plekke aan zijn verwondingen overleden.
De man viel tijdens snoeiwerkzaamheden van zo’n vijftien meter naar beneden. De politie doet op dit moment onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Tubantia, 14 januari 2019

Woudenberg: man komt om bij beknelling

Bij een bedrijfsongeval in een kwekerij in Woudenberg is vanmiddag een man om het leven gekomen, bevestigt de politie. De politie doet onderzoek naar de toedracht, maar gaat uit van een noodlottig ongeval.

Even voor 13.00 uur raakte de persoon bekneld in een machine bij het bedrijf. De hulpdiensten, waaronder ook een traumahelikopter, werden massaal opgeroepen.

Voor de directe collega’s die betrokken waren bij de hulpverlening van de man is nazorg geregeld.

RTV Utrecht, 28 december 2018

Mijdrecht: man gewond in drukkerij

Vrijdagmorgen is een man gewond geraakt bij een bedrijfsongeval bij een drukkerij aan de Communicatieweg in Mijdrecht.

De hulpdiensten werden rond 8.10 uur gealarmeerd voor een ongeval bij het bedrijf waarbij een man bekneld zou zitten. De brandweer hoefde uiteindelijk niet te komen. De man is met onbekend letsel met spoed naar het AMC in Amsterdam overgebracht.

De inspectieSZW zal onderzoek doen naar het ongeval.

0297.nl, 14 december 2018

Milsbeek: met handen bekneld in transportband

Een medewerker van de technische dienst van een bedrijf in Milsbeek is maandagmiddag ernstig gewond geraakt tijdens een bedrijfsongeval. De man was samen met een collega bezig met onderhoud aan een transportband. Door onbekende oorzaak kwam hij met beide handen bekneld te zitten tussen de transportband en draaiende delen. Bij het bedrijf wordt compost geproduceerd voor champignonkwekerijen.

Volgens de directeur Tom van Wijk is de werknemer aan beide handen gewond geraakt. Over de ernst van de verwondingen kon hij nog niets zeggen. “We weten wel dat ze in elk geval met zijn tweeën aan het werk waren. Ik ga ervan uit dat de collega de band heeft stilgezet en alarm heeft geslagen.”

De traumaheli, drie ambulances en verschillende politiewagens kwamen naar het bedrijf om hulp te verlenen. De gewonde man is per ambulance naar het Radboudziekenhuis gebracht. Volgens Van Wijk was de werknemer wel bij bewustzijn op het moment dat hij per ziekenwagen het bedrijfsterrein verliet.

De Limburger, 26 november 2018

Hem: bekneld in machine

Een persoon is donderdagochtend gewond geraakt bij een bedrijfsongeval aan de Elbaweg in Hem. Een traumahelikopter werd ingezet bij de hulpverlening.

Het slachtoffer zou bekneld zijn geraakt in een machine.
De ambulancedienst en personeel van het traumateam hebben zich over de gewonde ontfermd nadat deze door de brandweer was bevrijd. Het slachtoffer is uiteindelijk met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht.

Noord-Hollands Dagblad, 22 november 2018

Arnemuiden: dode bij bedrijfsongeval

Bij een bedrijfsongeval in Arnemuiden is vanmiddag een man om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde rond 14.30 uur op het bouwterrein van een vakantiepark in Arnemuiden.
De man viel van een bouwsteiger en kwam op een betonnen vloer terecht. De man is ter plekke overleden. De inspectie SZW heeft een onderzoek ingesteld.

Omroep Zeeland, 16 oktober 2018

Tilburg: medewerker uren vast in papierpers

Een medewerker van een recyclingbedrijf in Tilburg is maandagochtend bekneld geraakt in een papierpers. Hij zat vervolgens twee uur lang vast.

Het slachtoffer was aanspreekbaar en brandweerlieden probeerden hem te bevrijden. Ook werd er een traumahelikopter opgeroepen. Na twee uur werd de man uit de machine gered. Hij werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis, zo meldt Omroep Brabant.

Omdat het om een bedrijfsongeval gaat, is de inspectie SZW ingelicht.

De Telegraaf, 24 september 2018

Born: zwaargewond bij beknelling

Bij een ernstig bedrijfsongeval in een fabriek in Born is vrijdag tegen het eind van de middag een werknemer zwaargewond geraakt. De medewerker raakte bekneld aan de montagelijn in de fabriek.

Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren, is nog onduidelijk. De inspectie SZW stelt een onderzoek in naar de toedracht. Een woordvoerder zegt nog niet te kunnen aangeven of er mogelijk een verband bestaat met de stakingsacties in de fabriek.

Politie, brandweer en ambulance waren snel ter plekke voor de eerste hulpverlening, waarbij ook een traumahelikopter werd ingezet. Die laatste kon echter onverrichter zake terugkeren. Uiteindelijk werd het slachtoffer per ziekenwagen naar het ziekenhuis overgebracht. Als gevolg van het bedrijfsongeval moest de productielijn enige tijd worden stilgelegd.

De Limburger, 7 september 2018

Roermond: man komt onder balk

Een medewerker van een bedrijf in Roermond is ernstig gewond geraakt bij een ongeluk. De man zou bij het bedrijf aan de Randweg onder een balk terecht zijn gekomen. Collega’s schoten direct te hulp en hebben met een heftruck de balk opgetild.

Onder meer een traumahelikopter is uitgerukt om medische bijstand te verlenen. Hoe het met de gewonde man gaat, is niet duidelijk.

1Limburg, 7 september 2018

Helmond: chauffeur gedood door vallende lading

De persoon die maandagmiddag om het leven kwam bij een bedrijfsongeval in Helmond, is een chauffeur van een leveranciersbedrijf. Tijdens het lossen van grondstoffen kwam hij door nog onbekende oorzaak onder de lading terecht.

Bedrijfshulpverleners hebben direct hulp geboden en ook de hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar de chauffeur kon niet meer worden gered. De inspectie SZW onderzoekt het ongeval.

Eindhovens Dagblad, 28 augustus 2018

Een man is zwaargewond geraakt bij een arbeidsongeval in Nieuwkoop

Een man is vrijdagmiddag zwaargewond geraakt bij een arbeidsongeval op de Dreg in Nieuwkoop.
Een zware machine schoof van de aanhanger af. Dit probeerde het slachtoffer te voorkomen door het apparaat tegen te houden. Dit lukte echter niet en de machine viel boven op de man. Hierbij raakte hij zwaargewond.
De politie, een ambulance en een traumahelikopter zijn uitgerukt om hulp te verlenen. De arbeidsinspectie gaat het ongeval onderzoeken.

Leidsch Dagblad, 13 augustus 2018

Biervliet: dode bij ongeval met landbouwmachine

Bij een bedrijfsongeval bij Biervliet is een dode gevallen. De man werkte op het moment van het ongeval aan een grote landbouwmachine met een vijzel. De man is in de vijzel terechtgekomen en overleden, meldt de inspectie SZW.
Het ongeluk vond plaats op het terrein van een landbouwmechanisatiebedrijf. De inspectie SZW is bezig met een onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Omroep Zeeland, 7 augustus 2018

Nuenen: zwaargewond bij ongeval met heftruck

Een man is donderdag aan het eind van de middag gewond geraakt in Nuenen. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis in Tilburg gebracht.

De man raakte zwaargewond toen hij onder of tussen een heftruck terechtkwam. Het is niet bekend wat voor verwondingen de man daardoor precies heeft opgelopen.

Een traumahelikopter werd opgeroepen. De arts uit die helikopter heeft het slachtoffer en de ambulancebroeders ondersteund. Daarna is het slachtoffer overgebracht naar het ziekenhuis in Tilburg.

Eindhovens Dagblad, 26 juli 2018

Deventer: man komt onder omvallende hoogwerker

Een persoon is vanochtend tijdens werkzaamheden in een bedrijfshal in Deventer onder een hoogwerker terechtgekomen. De gewonde is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens de inspectie SZW was het slachtoffer met drie collega’s in een bedrijfshal aan de Staverenstraat stellingen aan het afbreken. De man stond in de hoogwerker toen deze door een nog onbekende oorzaak omviel. Bij de val kwam de hoogwerker bovenop de werknemer terecht.
Bij de bedrijfshal is ook een traumahelikopter geland, de trauma-arts is ter assistentie met de ambulance meegegaan.
De aard van de verwondingen is niet bekend. De inspectie onderzoekt het ongeval.

RTV Oost, 17 juli 2018

Krimpen aan den IJssel: man (58) overleden door vallend ijzerblok van 2500 kilo

Een medewerker van een staalbedrijf in Krimpen aan den IJssel is om het leven gekomen doordat een ijzerblok bovenop hem viel. Dat meldt persbureau ANP. Volgens de eerste informatie die is binnengekomen bij de Inspectie SZW, die het fatale ongeval onderzoekt, viel een ijzerblok van 2500 kilo uit een hijskraan of- installatie.

De werknemer, een 59-jarige man uit Nieuwerbrug aan den Rijn, kwam volgens RTV Rijnmond bekneld te zitten door het blok. Een ambulance en traumahelikopter werden opgeroepen, maar konden niet meer helpen. De man overleed ter plaatse.

WNL, 11 juli 2018

Man bevrijd uit machine in Veldhoven, met spoed naar het ziekenhuis gebracht

VELDHOVEN – De man die vrijdagavond vast kwam te zitten in een machine, is door de brandweer bevrijd. Hij is daarna met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

De man kwam vast te zitten bij een bedrijf in Veldhoven. De man was daarna enige tijd buiten bewustzijn.

Een traumahelikopter is opgeroepen en geland om ondersteuning te bieden. De man is door de brandweer uit zijn benarde situatie bevrijd. Daarna moest hij met spoed naar het ziekenhuis.

Wat zich precies in het bedrijf heeft afgespeeld, is niet duidelijk. Ook over de aard van de verwondingen is niets bekend.

Eindhovens Dagblad, 6 juli 2018

Breda: medewerker komt in contact met hete vloeistof

Aan de Lijndonk in Breda heeft zondagmiddag een bedrijfsongeval plaatsgevonden. Een medewerker raakte hierbij gewond. Zowel ambulances als een traumahelikopter waren ter plaatse. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Volgens een woordvoerder van de politie is de persoon vermoedelijk in aanraking gekomen met een hete vloeistof en heeft hij daardoor mogelijk brandwonden opgelopen.

De woordvoerder benadrukt dat dit slechts vermoedens zijn. De politie is op de eerste melding afgegaan. Daarna wordt de zaak verder afgehandeld door de Inspectie SZW. Een woordvoerder van de inspectie liet weten dat de zaak op zondagmiddag nog niet was aangemeld.

BN De Stem, 24 juni 2018

Ede: man (58) gewond na val van steiger

Een 58-jarige man uit Hoogland is vrijdagochtend gewond geraakt na een val van een steiger. Dat gebeurde in een bedrijfshal aan de Fultonstraat in Ede.

Een traumahelikopter landde op een parkeerplaats van een transportbedrijf. De arts van de traumahelikopter heeft het ambulancepersoneel assistentie verleend, nadat het slachtoffer stabiel genoeg was om te vervoeren is het slachtoffer met spoed en onder begeleiding van de heli arts vervoerd naar het ziekenhuis in Utrecht.

EdeStad, 22 juni 2018

Stolwijk: dode (56) bij bedrijfsongeval

Bij een bedrijfsongeval in Stolwijk is een 56-jarige man om het leven gekomen. Dat bevestigt de inspectieSZW. Volgens getuigen gebeurde het ongeluk op het terrein van een transportonderneming. De inspectie vermoedt dat het slachtoffer een heftruck bestuurde en dat er een vat op hem is gevallen. Maar wat er precies is gebeurd, moet nader onderzoek uitwijzen.

Bij de hulpverlening werd medisch personeel ingevlogen met de traumahelikopter.

Omroep West, 21 juni 2018

Loosbroek: man (17) overlijdt bij bedrijfsongeval

Een 17-jarige man is woensdagmiddag om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval in Loosbroek. Een traumahelikopter werd opgeroepen, maar hij overleed desondanks aan zijn verwondingen.

Het ongeluk gebeurde aan de achterkant van het bedrijf. Hij raakte bekneld onder of tussen ijzer. De brandweerkorpsen van Geffen, Nistelrode en Heeswijk-Dinther kwamen naar het terrein.

De man werkte via de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Dat betekent dat hij bij dat bedrijf in dienst was en één dag per week een opleiding.

Omroep Brabant, 21 juni 2018

Schoorl: man bekneld onder stalen plaat

Bij een ongeluk op een bouwplaats aan de Hargerweg in Schoorl is vanochtend een man gewond geraakt. Een stalen plaat kwam op hem terecht. Het zou gaan om een bedrijfsongeval. Het slachtoffer was enige tijd bekneld en raakte volgens een getuige ernstig gewond. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Een traumahelikopter is naar de plek des onheils gestuurd.

NH Nieuws, 20 juni 2018

Nieuwdorp: vaten met reinigingsmiddel beschadigd na val

Bij een bedrijfsongeval in de Kaloothaven bij Nieuwdorp zijn vanmiddag vaten met reinigingsmiddel gevallen en beschadigd geraakt. Het bedrijfsongeval vond rond 15.45 uur plaats bij een bedrijf aan de Monacoweg. Bij werkzaamheden zijn volgens de Veiligheidsregio twee vaten van 25 liter gevallen en beschadigd geraakt. In de vaten zat een reinigingsmiddel.

Er is geen sprake van gevaar en er is geen stof in het water terecht gekomen. Het bedrijf zal de vaten zelf opruimen, er zijn dan ook geen verdere hulpdiensten ingezet.

HvZeeland, 19 juni 2018

Genemuiden: man bekneld bij pompwagen

Een man is gisteravond met zijn vingers bekneld geraakt in een pompwagen bij een bedrijf aan de Nijverheidstraat in Genemuiden. De man raakte hierbij gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis.
Het slachtoffer kwam met zijn vingers klem te zitten tussen een lepel en de wieltjes van de pompwagen. De brandweer was ter plaatse om de man te bevrijden, maar dat hoefde niet meer. Nadat de pompwagen was bediend, kon de man worden bevrijd.
Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is onbekend.

RTV Oost, 16 juni 2018

OM eist celstraffen na verdoezelen toedracht ernstig bouwongeval

Tegen een bedrijfsleider en een directeur van een bouwbedrijf uit Kerkrade zijn voor de rechtbank in Den Bosch celstraffen tot drie maanden geëist. De twee zouden hebben geprobeerd om de toedracht van een ernstig bouwongeval te verdoezelen.

Volgens het Openbaar Ministerie zetten de mannen het slachtoffer en getuigen onder druk om de werkelijke aanleiding van het ongeval te verhullen. Dit om te voorkomen dat de bouwer aansprakelijk zou worden gesteld voor het ongeval.

Bij het ongeval, dat eind 2015 plaatsvond, viel een bouwvakker van 3,5 meter hoogte. Hij raakte ernstig gewond aan zijn rug. De tussenvloer waar hij van af viel, was niet voorzien van leuningen. Ook droeg de man geen veiligheidsharnas, was hij niet aangelijnd en hingen er geen valnetten.

Getuigen moesten liegen tegenover arbeidsinspectie
In plaats van direct na het ongeval de hulpdiensten te alarmeren en de arbeidsinspectie in te seinen, besloot de toegesnelde bedrijfsleider eerst de gaten in de verdiepingsvloer af te dichten, een hoogwerker te verplaatsen en veiligheidsharnassen te kopen. Het slachtoffer en getuigen van het ongeval kregen bovendien te horen dat ze moesten liegen over de werkelijke toedracht.

“Het ongeval zou zijn gebeurd doordat het slachtoffer achterover zou zijn gevallen na het achterwaarts verlaten van de hoogwerker. Dat alles nadat hij zijn veiligheidsharnas had uitgetrokken”, aldus de officier van justitie maandag tijdens de strafzaak. Hij noemde het gedrag van de bedrijfsleider schandalig en immoreel.

“Burgers moeten onbelemmerd ten overstaan van een rechter of een ambtenaar naar waarheid en geweten een verklaring kunnen afleggen en die vrijheid is in onze rechtsstaat een zeer groot goed”, aldus de aanklager.

Slachtoffer biecht twee maanden later werkelijke toedracht op
Twee maanden na het ongeval biechtte het slachtoffer bij de arbeidsinspectie de werkelijke gang van zaken rond het ongeval op. Daarop startte het OM een onderzoek.

Hoewel de aanklager de bedrijfsleider van het bouwbedrijf ziet als de kwade genius, verdient ook de directeur straf omdat hij later er bij een getuige op aandrong om bij diens valse verklaring te blijven. Behalve een celstraf van drie maanden, waarvan een maand voorwaardelijk, eiste de aanklager ook een voorwaardelijke ontzetting van het recht om leiding te geven aan het bedrijf voor de duur van een maand met een proeftijd van twee jaar. De onderneming hoorde boetes van in totaal 100.000 euro tegen zich eisen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Cobouw.nl, 29 mei 2018

Automobilist gespietst bij bizar ongeval op bedrijventerrein in Hasselt

Op een bedrijfsterrein aan de Randweg in Hasselt vond vanmorgen even na tien uur een ernstig ongeval plaats. Een heftruck kwam in botsing met een auto. De bestuurder is daarbij zwaar gewond geraakt en met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Vanwege de ernst van de verwondingen was ook een traumahelikopter opgeroepen. Het bleek dat de auto en de bestuurder bij de aanrijding waren gespietst door een lange hefpen die uitsteekt aan de voorzijde van de heftruck.

De pen drong aan de voorzijde van de auto bij de rechter koplamp naar binnen en kwam via de linkerachterportier weer naar buiten.

De arts van de traumahelikopter heeft het slachtoffer begeleid tijdens het vervoer naar het ziekenhuis.

RTV Oost, 29 mei 2018

Ederveen: gewonde bij lossen vrachtwagen

Bij een bedrijfsongeval aan de Hoofdweg in Ederveen is donderdagavond een traumateam ingezet. Een man raakte ernstig gewond nadat een vrachtwagen was gelost. ,,Het vermoeden is dat het slachtoffer met zijn hoofd een metalen flens heeft geraakt.”

,,De vrachtwagenchauffeur die zijn lading juist had gelost, zag het slachtoffer liggen met veel bloed om hem heen”, antwoordt een woordvoerder van de Inspectiedienst Sociale zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) desgevraagd de dag na het ongeval.

De trauma-arts van het VU Medisch Centrum in Amsterdam reed met de ambulance mee naar het Medisch Centrum in Utrecht. De Inspectie SZW doet onderzoek in de zaak.

Edestad.nl, 18 mei 2018

Leeuwarden: twee doden bij bedrijfsongeval

Bij een staalbedrijf in Leeuwarden zijn donderdag twee personen overleden na een bedrijfsongeval. Een man overleed ter plekke, de ander enkele uren later in het ziekenhuis.

De slachtoffers waren in Leeuwarden voor het testen en inspecteren van een bestelde machine. Volgens de inspectieSZW zijn de slachtoffers geraakt door een cilinder van een drukpers. Die zou zijn geknapt. De inspectie doet onderzoek naar het ongeval.

Naast brandweer, politie en ambulance is ook een traumahelikopter te hulp geschoten.

Leeuwarder Courant, De Telegraaf, Omroep West, 17 mei 2018

Beringe: ammoniaklek bij voerfabriek

De brandweer is dinsdagavond uitgerukt voor een ammoniaklek bij een fabriek in Beringe (L). Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat er rond 18:30 uur een lek in het pand is ontstaan. De brandweer is met veel lieden naar het bedrijf aan de Slootsekuilen gegaan. Zij wisten het pand snel te ontruimen. Niemand is daarbij gewond geraakt.

De brandweer probeert te voorkomen dat de ammoniak zich verder verspreidt. “We zijn bezig om de leidingen dicht te draaien, zodat verdere uitstoot wordt voorkomen.” De N275 tussen Nederweert en Blerick is ter hoogte van Beringe in beide richtingen afgesloten voor het verkeer in verband met het incident.

Hoe het lek is ontstaan, is voor de brandweer nog een raadsel.

1Limburg, 15 mei 2018

Schiphol-Rijk: man gewond na val van hoogte

Een man raakte maandagmiddag ernstig gewond bij een val van hoogte in een bedrijfspand op Schiphol-Rijk. Het slachtoffer werkte in een hoogwerker aan de Douglassingel, toen het misging.
Meerdere ambulances en het traumateam kwamen met spoed ter plaatse. Het slachtoffer is gestabiliseerd, waarna hij met spoed naar het ziekenhuis is vervoerd.
De Fokkerweg was afgesloten voor verkeer.

De Inspectie SZW gaat onderzoek doen naar de toedracht van het ongeval.

Haarlems Dagblad, 14 mei 2018

Oldehove: twee gewonden bij ongeval mestput

In het Groningse Oldehove zijn de hulpdiensten zaterdagochtend massaal uitgerukt naar een agrarisch bedrijf aan de Aalsumerweg. Twee personen werden daar in een mestput aangetroffen. Het is niet bekend hoe lang de twee daar al lagen. De personen werden door de opgeroepen brandweer uit de kelder gered en zijn daarna overgedragen aan het ambulancepersoneel. De hulpdiensten waren met drie ambulances, een medisch coördinator en een traumahelikopter ter plaatse.

Hoe de twee in de kelder terecht zijn gekomen is niet bekend. Ze werden buiten bewustzijn aangetroffen en met spoed naar het ziekenhuis in Groningen gebracht. Hoe het nu met ze gaat is onbekend, maar de situatie lijkt ernstig.

Er zal onderzoek worden gedaan naar de toedracht van het ongeval, dat rond acht uur vanochtend gebeurde. De schrik zit er bij collega-agrariërs uit de omgeving goed in.

Nieuwe Oogst, 12 mei 2018

Sint Philipsland: medewerker klem tussen heftruck en plantmachine

Een medewerker van een landbouwbedrijf in Sint Philipsland is zaterdagochtend zwaargewond geraakt. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht.
De persoon was even na 9.30 uur zaterdagochtend aan het werk op een veld aan de Krammersweg in Sint Philipsland. Daar was het slachtoffer klem komen te zitten tussen een heftruck en een aardappelplantmachine, toen een laadbak moest worden gevuld met aardappelen.

Een traumahelikopter werd opgeroepen om te assisteren bij het ongeval. De helikopter uit Rotterdam is vlakbij de plaats van het ongeval geland. Na een medische controle werd besloten om het slachtoffer per ambulance naar het ziekenhuis te vervoeren. Welke verwondingen de medewerker heeft overgehouden aan het ongeval is niet bekendgemaakt.

BN De Stem, 12 mei 2018

Enkhuizen: man (18) misselijk na ongeval met statische elektriciteit

Een 18-jarige man uit Enkhuizen is in de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 mei misselijk geworden na een ongeval op een bedrijf aan de Flevolaan in Enkhuizen. Door opgebouwde statische elektriciteit heeft het slachtoffer een dusdanige schok gehad dat hij hierdoor niet lekker is geworden.

Politie, brandweer Enkhuizen en ambulance werden met spoed gealarmeerd. Het slachtoffer is ter plaatse behandeld. De brandweer van Enkhuizen voerde een controle uit samen met de technische dienst op de gebruikte machine.

112 West-Friesland, 8 mei 2018

Broek op Langedijk: gewond na beknelling

Bij een bedrijfsongeval bij een chipsfabriek heeft woensdagmorgen een beknelling plaats gevonden.

Over de exacte oorzaak is niets bekend. Brandweer, ambulance en meerdere politie eenheden spoedden zich naar het bedrijf. De opgeroepen traumaheli vloog een rondje maar kon worden af bericht. Volgens een agent had de persoon met zijn arm klem gezeten tijdens werkzaamheden. Hij heeft zich zelf kunnen bevrijden maar is met mogelijk spierletsel mee genomen naar het ziekenhuis.

Langedijkerdagblad, 2 mei 2018

Blerick: gewond na beknelling

Bij een staalbedrijf in Blerick is dinsdagmiddag een dode gevallen bij een bedrijfsongeval. Een persoon raakte bekneld tussen loodzware stalen kokers.

Brandweer, ambulance en een traumahelikopter werden opgeroepen om eerste hulp te verlenen. Over de toedracht van het ongeluk zijn nog geen details bekend. De arbeidsinspectie zal ook nog onderzoek verrichten.

De Limburger, 1 mei 2018

Zeker 120 mensen in Twente in 2017 overleden als gevolg van hun werk

Bedrijfsongevallen en beroepsziekten zijn volgens de FNV alleen al in Twente de oorzaak van 120 sterfgevallen het afgelopen jaar. Dat is de schatting van de vakbond FNV, die ze vandaag deed tijdens de eerste ‘Workers Memorial Day’ in Hengelo.
Tijdens de ‘Workers Memorial Day’ staan vakbonden over de hele wereld stil bij slachtoffers van beroepsziekten en bedrijfsongevallen. De internationale dag wordt al jaren gehouden in Amsterdam en Rotterdam, maar dit jaar voor het eerst in Twente.

Jaarlijks sterven er volgens de vakbonden in Nederland zo’n 4100 mensen door ongevallen en beroepsziektes. Gevaarlijke bedrijfstakken zijn onder meer de bouw en industrie, van oudsher sterk vertegenwoordigd in Twente. Vandaar dat juist daar extra aandacht is.

Daarnaast is bij Eternit in Goor veel asbest verwerkt en van daaruit verspreidt in de omgeving, waar veel mensen ziek van zijn geworden.

RTV Oost, 28 april 2018

“Meer ongelukken op het werk, maar minder dodelijke ongelukken”

‘Bouwvakker valt van steiger’, ‘Heftruckchauffeur raakt bekneld’, ‘Medewerker kaasmakerij komt op zijn hoofd terecht’. Geregeld komt dit soort berichten in het nieuws. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft vorig jaar 4225 meldingen gekregen van een bedrijfsongeval. Dat is 12 procent meer dan in 2016.

50 mensen kwamen vorig jaar om door een ongeluk op het werk. Dat zijn er 20 minder dan in 2016. Het aantal dodelijke slachtoffers ligt al jaren tussen de 50 en 70, staat in De Staat van Arbeidsveiligheid van de inspectie SZW.

De Inspectie SZW maakt zich zorgen over het almaar stijgend aantal ongelukken. “Er is nog steeds sprake van een tekortschietende arbeidsveiligheid. Werknemers werken vaak ongezond en onveilig”, zegt Marc Kuipers, inspecteur-generaal van de Inspectie SZW.

Voor hen die het treft, zijn de gevolgen groot. Kuipers: “Bedrijven ondervinden schade en de samenleving krijgt een torenhoge rekening gepresenteerd. Het is ons gezamenlijk belang dat wie gezond naar het werk gaat, aan het eind van de dag ook weer gezond en veilig thuiskomt. Daarom moet arbeidsveiligheid hoog op de agenda komen van werkgevers en werknemers.”

NOS nieuws, 17 april 2018

Oss: gewond door elektrische schok

Een man is donderdagmiddag rond 15.00 uur gewond geraakt bij een bedrijfsongeval in Oss. Het slachtoffer heeft vermoedelijk een elektrische schok gekregen. De man raakte gewond aan zijn handen en is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ook de politie, brandweer en netbeheerder Enexis kwamen ter plaatse. Wat er precies is gebeurd is niet bekend.

De brandweer en Enexis kwamen in actie vanwege een stroomstoring die door het incident was ontstaan. De brandweer was aanwezig om eventuele risico’s omtrent brandveiligheid die konden ontstaan te voorkomen. Enexis was aanwezig om de storing te verhelpen.

Brabants Dagblad, 12 april 2018

Born: gewond bij beknelling onder lift

Bij een bedrijfsongeval in Born is een medewerker gewond geraakt toen hij klem kwam te zitten onder een autobandenlift. Het ongeval gebeurde rond 23:30 uur. De hulpdiensten rukten massaal uit. Het slachtoffer was tijdens schoonmaakwerkzaamheden onder de machine terecht gekomen. De hulpdiensten moesten hem uit zijn benarde positie bevrijden.

De man werd ter plekke door het ambulancepersoneel onderzocht en is ter controle meegenomen naar het ziekenhuis in Maastricht. Daar bleek het letsel mee te vallen. De man mocht dezelfde avond nog naar huis en zal waarschijnlijk geen blijvend letsel aan het ongeval overhouden.

Een deel van de fabriek werd woensdagavond stilgelegd en het aanwezige personeel werd naar huis gestuurd. Donderdagochtend is de productie weer opgestart. De medewerkers zijn geïnformeerd over het ongeval.

1Limburg, 5 april 2018

Balkbrug: dood na beknelling

Bij een bedrijfsongeval aan de Derde Schansweg in Balkbrug is een 49-jarige man uit de gemeente Ommen om het leven gekomen. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. De inspectie SZW onderzoekt het ongeval.

Het bedrijfsongeval gebeurde woensdagochtend omstreeks 10.30 uur. Het slachtoffer kwam door nog onbekende oorzaak knel te zitten in een machine. Ondanks dat hulpdiensten snel ter plaatse waren, mocht hulp niet meer baten. Het slachtoffer was al overleden.

Politie.nl, 4 april 2018

Biddinghuizen: man met arm bekneld in machine

De hulpdiensten zijn donderdag 29 maart uitgerukt voor een ernstig ongeval op een boerenerf aan de Hoekwantweg in Biddinghuizen.

Meerdere hulpdiensten waaronder de brandweer en de traumahelikopter kwamen ter plaatse. Een werknemer is volgens de woordvoerder van de Brandweer Flevoland met zijn jas in een machine terechtgekomen en daarna met zijn arm bekneld komen te zitten. De man is door de brandweer bevrijd en per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

112Zeewolde, 29 maart 2018

Blitterswijck: dode bij bedrijfsongeval met heftruck

Een man is donderdagochtend om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval in een bedrijf aan de Veerweg in Blitterswijck. Het slachtoffer raakte bekneld bij een heftruck. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving is het niet zo dat persoon onder de heftruck terecht kwam. De heftruck is niet omgevallen.

Hulpdiensten werden rond 10.40 uur opgeroepen voor het bedrijfsongeval. Ook een traumahelikopter werd opgeroepen, maar werd gecanceld na de mededeling dat het slachtoffer ter plekke was overleden. Hoe het ongeval precies is gebeurd wordt onderzocht door de Inspectie SZW.

Politie.nl, 29 maart 2018

Winschoten: gewond bij beknelling

Bij een kartonverwerker aan de Papierbaan in Winschoten heeft donderdagmiddag om 16:25 uur een bedrijfsongeval plaatsgevonden op het buitenterrein. Een medewerker zat vast in een machine. De man is door de brandweer bevrijd en overgedragen aan de ambulancedienst die werd geassisteerd door het personeel van de traumahelikopter. Over de ernst van de verwondingen kon de woordvoerder van de brandweer niets zeggen.

112Groningen, 8 maart 2018

Vlissingen: man (20) overleden na beknelling

Een 20-jarige man is overleden aan de gevolgen van een bedrijfsongeluk afgelopen maandag. Het incident op het terrein aan de Koningsweg vond rond 15.20 uur plaats. De ambulancedienst kreeg assistentie van het traumateam uit Amsterdam. Eerder gaf de politie aan dat er sprake was van een medisch incident, maar inmiddels is duidelijk dat er toch sprake was van een bedrijfsongeval.

Tegenover de PZC heeft het bedrijf verklaard dat de Vlissingse werknemer door onbekende oorzaak bekneld kwam te zitten en hierdoor ernstige verwondingen opliep. Hieraan is hij vannacht overleden.

HvZeeland, 8 maart 2018

Waalwijk: ongeval met gevaarlijke stoffen

De hulpdiensten in het Brabantse Waalwijk zijn maandagavond uitgerukt vanwege een ongeval met chemische stoffen bij een reinigingsbedrijf aan de Keurweg. Brandweerlieden in speciale blauwe pakken kwamen ter plaatse om metingen te verrichten. De lucht bleek dinsdagmorgen rond 01.00 uur veilig te zijn. Na onderzoek werd duidelijk dat een schoonmaakvat was overgelopen door een chemische reactie. Niemand raakte gewond.

Hart van Nederland, 6 maart 2018

‘s-Heer Arendskerke: gewond na val

Bij een bedrijfsongeval in ‘s-Heer Arendskerke is zondagavond iemand gewond geraakt. Volgens een woordvoerder van de politie viel binnen een man van zeker een meter hoog naar beneden. Naast de ambulancedienst kwamen ook de politie en de brandweer naar het bedrijfsterrein aan de Oranjeplaatweg om te helpen.

De gewonde is per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis. De inspectie SZW doet onderzoek naar het ongeluk.

HvZeeland, 18 februari 2018

Construction Media maakt infographic over bedrijfsongevallen

Construction Media heeft een analyse uitgevoerd aan de gegevens van bedrijfsongevallen die in 2016 zijn gemeld. In dat jaar kwamen bij bedrijfsongevallen 70 mensen om het leven en werden er meer dan 2000 naar een ziekenhuis vervoerd. De meeste bedrijfsongevallen vonden plaats in het afvalbeheer en de bouw.
De gegevens zijn in een overzichtelijke infographic weergegeven, die kan worden gedownload op de website van vca-cursus.com.

Bron: VGMbox

Eindhoven: man ernstig gewond bij ongeval in tabaksbedrijf

Bij een bedrijf aan de Kanaaldijk-Noord in Eindhoven is zaterdag een persoon ernstig gewond geraakt. Het bedrijfsongeval gebeurde rond vijf uur zaterdagmiddag. Het slachtoffer zat bekneld en is bevrijd. Een traumahelikopter landde in de buurt. Ook de brandweer en twee ambulances werden opgeroepen.

Het slachtoffer is ter plaatse behandeld door een trauma-arts. Volgens omstanders zou er sprake zijn van amputatie van een voet. De politie spreekt van ernstige verwondingen aan de voet.

De Inspectie SZW doet onderzoek naar het bedrijfsongeval.

Omroep Brabant, 6 januari 2018

Apeldoorn: man (45) overleden na bedrijfsongeval recyclingbedrijf

Bij een recyclingbedrijf in Apeldoorn is een 45-jarige man uit Brummen gewond geraakt nadat hij werd bedolven onder een hoeveelheid papier. Het slachtoffer werd met zeer ernstig letsel (gebroken ribben) naar het ziekenhuis gebracht. Dit meldt de directie van het recyclingbedrijf. Eerdere berichten over een beknelling in een balenpers worden door het bedrijf tegengesproken. De man is een dag later aan zijn verwondingen overleden. Het bedrijf is gesloten; de collega’s waren zeer aangedaan door het ongeval.

Het ongeluk gebeurde iets voor 9.00 uur. Een traumahelikopter werd opgeroepen. Ook de brandweer, politie en ambulance waren aanwezig, het slachtoffer werd met ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Voor de medewerkers van het bedrijf is slachtofferhulp ingeschakeld. Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (voorheen arbeidsinspectie) doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

De Stentor, 4 en 5 januari 2018

Medewerker recyclingbedrijf bekneld in machine

APELDOORN – Bij een recyclingbedrijf in Apeldoorn is donderdagochtend een medewerker bekneld geraakt in één van de machines.

Het is nog niet bekend waardoor de medewerker vast kwam te zitten. Volgens de politie zijn de verwondingen ernstig.

De medewerker is overgebracht naar het ziekenhuis.

Omroep Gelderland, 4 januari 2018

Groningen: dode in trafostation

Bij een bedrijfsongeval aan de Meerpaal in de stad Groningen is donderdagmiddag iemand om het leven gekomen. De persoon was bezig met werkzaamheden in een transformatorstation.

Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. Ook over het slachtoffer is nog niets bekend. “We moeten eerst een veilige werkomgeving creëren. De hoogspanning moet eraf”, aldus een woordvoerder van de politie.

Zowel de politie, ambulance, brandweer als de traumaheli rukten uit. De politie heeft de Inspectie SZW geïnformeerd, die onderzoek zal doen naar het ongeval.

Nu.nl, 7 december 2017

Maastricht: man komt onder heftruck

Bij een bedrijfsongeval in Maastricht is maandagmiddag een persoon gewond geraakt. De man kwam onder een heftruck.
Het bedrijfsongeval gebeurde bij een bedrijf aan de Windmolen in Maastricht.
De man is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hoe het nu met hem gaat, is niet bekend. De inspectie SZW onderzoekt de zaak.

1Limburg, 4 december 2017

Isselburg-Anholt: Nederlander (42) komt om bij bedrijfsongeval afgraving

Bij het dramatische bedrijfsongeval in Duitsland, waarbij werknemers bij een zand- en grindafgraving levend werden begraven, is de identiteit van de twee overledenen bekendgemaakt. Het gaat om een Nederlandse man (42) uit Azewijn en een 55-jarige Duitser.

De personeelsleden waren aan het werk bij een zand- en grindafgraving bij Isselburg-Anholt, enkele honderden meters over de grens ter hoogte van Dinxperlo. Door nog onbekende oorzaak begon de berg ineens te schuiven en raakten de slachtoffers bedolven onder grote hoeveelheden grind.
De uitgerukte brandweer zag kans twee mensen, die slechts gedeeltelijk onder het grind waren beland, te bevrijden. Een van hen was een 55-jarige man uit Etten. Twee andere werknemers konden niet worden gered, zo bevestigde de politie eerder.

Na het ongeluk hebben hulpdiensten gezocht tot 01.30 uur ’s nachts, de volgende ochtend is de zoektocht hervat. De Duitse politie ging er eerder vanuit dat de tweede overleden werknemer van het bedrijf uit het Achterhoekse Netterden ook een Nederlander zou zijn, maar dat blijkt dus anders.

De Telegraaf, 29 november 2017

Venlo: bekneld onder metalen plaat

Een medewerker van een heftruckbedrijf in Venlo is vrijdagmiddag gewond geraakt. Tijdens werkzaamheden kwam hij onder een metalen plaat terecht. Het ongeval gebeurde bij een bedrijf aan de Parlevinkerweg.

Toen de brandweer ter plaatse kwam, hadden collega’s de man al uit zijn benarde situatie bevrijd. Hij is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren, is niet bekend.

1Limburg.nl, 24 november 2017

Boijl: dode bij ongeval op erf

Een persoon is zaterdagmorgen om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval op een erf aan de Boijlerweg in Boijl. Het slachtoffer kwam onder een landbouwvoertuig terecht. Alle hulpdiensten waren ter plekke, ook het team van de traumahelikopter. Verkeersspecialisten doen onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Stellingwerf.nl, 25 november 2017

Barneveld: twee gewonden in staalconstructiebedrijf

Bij een bedrijfsongeval op De Landweer op bedrijventerrein Harselaar in Barneveld zijn vrijdagochtend rond 00.15 uur twee werknemers van een staalconstructiebedrijf gewond geraakt. Beide slachtoffers, die buik en handletsel opliepen, zijn met spoed overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht.

De mannen werden tijdens werkzaamheden geraakt door een staalconstructie die zou zijn omgevallen. De politie heeft de inspectie SZW geïnformeerd, die een onderzoek zijn gestart naar de toedracht van het ongeval.

Barneveldse Krant, 24 november 2017

Enschede: man gewond na ernstig bedrijfsongeval

Aan de Kanaalstraat in Enschede heeft dinsdagmiddag een bedrijfsongeval plaatsgevonden. Een medewerker is bekneld geraakt in een machine.
Medewerkers van de brandweer hebben de gewonde man bevrijd. Hij is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Naast de brandweer en drie ambulances was ook de politie massaal aanwezig.

De inspectie SZW gaat onderzoek doen naar het voorval.

Tubantia, 21 november 2017

Tilburg: man loopt brandwonden op bij bedrijfsongeval

Bij een bedrijfsongeval in een bedrijfshal in Tilburg is vanmorgen een man ernstig gewond geraakt. Naast twee ambulances werd ook een traumahelikopter opgeroepen. Deze draaide echter boven het ongeval weer om.

Het ongeval gebeurde bij slijpwerkzaamheden in de bedrijfshal. Een grote slijptol vloog in brand waarna de man brandwonden opliep. Hij is met spoed per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. De inspectie SZW zal onderzoek gaan doen naar het ongeval.

112Brabant, 20 november 2017

Barneveld: Man gewond aan gezicht door zaag

Op de Minorcalaan in woonwijk Veller in Barneveld is donderdagmiddag bij een bedrijfsongeval op een bouwterrein een man gewond geraakt aan zijn gezicht door een zaag. Het slachtoffer is met letsel aan het gezicht overgebracht naar het ziekenhuis.

Naast twee ambulances werd ook een traumahelikopter gealarmeerd die later werd geannuleerd. Wat er precies is gebeurd en of de inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) een onderzoek instelt is niet bekend.

Barneveldse Krant, 9 november 2017

Rapport iSZW: Jongeren in de metaal drie keer vaker een ongeluk

In vergelijking met andere werknemers in de metaal hebben jongeren drie keer zo vaak een ongeluk. En jong geleerd is oud gedaan. Het is daarom van levensbelang dat jongeren in een metaalopleiding meteen leren gezond en veilig te werken. Vandaag lanceert de Inspectie SZW daarom de E-publicatie ‘Gezond en veilig leren werken in de metaal’.

Met de e-publicatie informeert de Inspectie SZW leerbedrijven en scholen over de wet- en regelgeving voor gezond en veilig leren werken van jongeren in opleiding in de metaal. Leerbedrijven en scholen staan samen aan de lat om goede afspraken te maken over hoe de jongeren die zij opleiden, gezond en veilig kunnen werken.

Die afspraken moeten niet alleen over het vak gaan, maar ook over hoe je het vak op een gezonde en veilige manier aanleert. Wat zijn eigenlijk de regels vanuit de Arbowet? En wie is waarvoor verantwoordelijk? Wat moet de werkgever doen en waar moeten werknemers op letten?

Vanaf vandaag staat de nieuwe e-publicatie ‘Gezond en veilig leren werken in de metaal’ online. Scholen en bedrijven in de metaalsector kunnen hier informatie vinden over wettelijke regels met betrekking tot jongeren in opleiding. Ook biedt de website informatie waar in de praktijk op gelet kan worden.

Persbericht iSZW, 9 november 2017

Etten-Leur: vrouw overleden bij bedrijfsongeval

In de nacht van woensdag op donderdag is een vrouw om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval in Etten-Leur. Ze raakte bekneld in een machine bij een verpakkingsbedrijf in Etten-Leur. Volgens de politie is reanimatie van de vrouw nog gestart, maar dat heeft niet meer mogen baten.

Verschillende hulpdiensten kwamen ter plekke, waaronder de brandweer en een traumateam. De technische recherche en de inspectieSZW stellen een onderzoek in naar de omstandigheden van het ongeval. Medewerkers zijn opgevangen in de kantine van het bedrijf.

BN De Stem, 9 november 2017

Meerkerk: elektricien loopt brandwond op

Een elektricien is woensdagmiddag 1 november zwaargewond geraakt nadat hij in aanraking kwam met stroom. Dit gebeurde omstreeks 12.20 uur aan de Duurzaamheidsring in Meerkerk. Direct werden diverse hulpdiensten, waaronder het Mobiel Medisch Team, met spoed opgeroepen.

Ter plaatse bleek dat de man een flinke brandwond aan zijn hand had gekregen als gevolg van de aanraking met stroom. Na een korte behandeling ter plaatse is hij met spoed overgebracht naar een ziekenhuis in Beverwijk.

De inspectie SZW doet onderzoek naar de toedracht.

ZHZ Actueel, 1 november 2017

IJhorst: man overleden na ongeval met heftruck

Een 49-jarige man uit IJhorst is vanmiddag overleden bij een bedrijfsongeval. Dit gebeurde aan de Burgemeester van Wijngaardenstraat in IJhorst. De man was bezig met werkzaamheden aan een heftruck.

Het ongeluk gebeurde rond half drie. De heftruck stond op een krik. Tijdens de werkzaamheden is deze gekanteld en op de man terecht gekomen. Hulpdiensten werden opgeroepen, maar dit mocht niet meer baten.

De Stentor, 30 oktober 2017

Helmond: man raakt bekneld en overlijdt bij bedrijfsongeval natuursteenbedrijf

Bij een natuursteenbedrijf aan de Graandijk in Helmond is maandagmorgen een man overleden. De man raakte bekneld en overleed later. De inspectie SZW doet momenteel onderzoek naar het bedrijfsongeval.

Het bedrijf produceert met name keukenbladen van onder andere natuursteen en keramiek.

Eindhovens Dagblad, 30 oktober 2017

Oosterwolde: tractorbestuurder zwaargewond bij ongeval

Een tractorbestuurder is vorige week zwaargewond geraakt bij een bedrijfsongeval op een maïsakker aan de Rijweg in Oosterwolde. De man raakte tijdens oogstwerkzaamheden bekneld onder een graafmachine, meldt de politie op maandag.

De kraanmachinist van een loonbedrijf uit Appelscha was dinsdagochtend 17 oktober bezig maïs in een dumper te laden. De tractor met dumper stond op het land en de chauffeur wilde naar zijn tractor lopen. Vermoedelijk is hij ten val gekomen juist op het moment dat de kraan achteruit reed. De kraan reed vervolgens over het onderlichaam van de chauffeur.

De kraanmachinist had niets van het gebeuren gemerkt en hoorde op een gegeven moment iemand schreeuwen. De tractorbestuurder raakte zwaar gewond. Hij is ter plekke behandeld door het ambulancepersoneel, dat werd bijgestaan door een arts van het traumateam. Na te zijn gestabiliseerd is het slachtoffer met de ambulance naar het UMCG in Groningen gebracht.

De inspectie SZW heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeval.

Nieuwe Ooststellingwerver, 17 oktober 2017

Winschoten: man bekneld in machine

Een medewerker van een kartonverwerker in Winschoten is donderdagavond laat gewond geraakt. De man raakte bekneld in een machine en moest naar het ziekenhuis overgebracht worden.

De directeur van de kartonverwerker gaat uit van herstel van zijn medewerker. Het bedrijf zoekt uit hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Dagblad van het Noorden, 20 oktober 2017

Franeker: medewerkers onwel door chemicaliën in fabriek

Twee medewerkers van een verpakkingsfabriek in Franeker zijn maandagavond onwel geworden nadat ze in aanraking waren gekomen met waterstofsulfide. Zij werden naar het ziekenhuis gebracht, maar zijn inmiddels weer thuis en maken het goed, meldt de brandweer. Het giftige gas, ook wel zwavelwaterstof (H2S) genoemd, was het gevolg van roestvorming in buizen en machines die tijdelijk niet werden gebruikt en met een zuur werden gespoeld.

Een aantal mensen in de omgeving van het bedrijf klaagde maandagavond over prikkende ogen. Omdat de brandweer aanvankelijk niet wist om welke stof het ging werd omwonenden geadviseerd om ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven. De gemeente had uit voorzorg een rampenteam samengesteld om eventueel evacuatie van bewoners te regelen als dat nodig mocht zijn. In de nacht werden rondom het bedrijf geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten. Daarop schaalde de brandweer af en werd het advies om ramen en deuren te sluiten ingetrokken.

Inspectie SZW heeft een onderzoek ingesteld naar het ongeluk.

ANP, 17 oktober 2017

Eastermar: twee mannen gewond bij bedrijfsongeval

Bij een ongeval op een bedrijf aan de Industrieweg in Eastermar zijn dinsdagmiddag twee mannen gewond geraakt. Een woordvoerder van de politie stelt dat er een hoogwerker kantelde, het is nog onduidelijk hoe dat kon gebeuren. Het ongeval gebeurde bij een bedrijf waar met beton gewerkt wordt. De inspectie SZW is op de hoogte gesteld.

De slachtoffers liepen beiden beenletsel op. Ze zijn ter plaatse door medisch personeel behandeld en hierna per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, een van hen naar het UMCG in Groningen en de ander naar het MCL.

Twee traumahelikopters, ambulances en politie werden opgeroepen voor hulpverlening. De inzet van een traumahelikopter uit Amsterdam werd op weg naar Eastermar geannuleerd.

Leeuwarder Courant, 17 oktober 2017

Deventer: dode bij ontploffing in garage

Het personeel van een autobedrijf in Deventer is aangeslagen na het noodlottige ongeval zaterdagmorgen, waarbij een 46-jarige medewerker om het leven kwam. Het slachtoffer raakte bij een ontploffing in het bedrijf zwaargewond en overleed later dit weekend. De eigenaar heeft zondagmiddag geen idee wat er is gebeurd. “Ik was er niet bij. De impact is enorm, we zijn zeer aangeslagen.”

Het ongeval gebeurde in de werkplaats. Rond negen uur ‘s ochtends kregen brandweer, politie en ambulancedienst een melding van brand. Meteen werd een traumahelikopter opgeroepen. Het slachtoffer is daarmee vanaf het Deventer Ziekenhuis naar een gespecialiseerde kliniek gevlogen.

Inspectie SZW heeft een onderzoek ingesteld naar het ongeluk.

De Stentor, 16 oktober 2017

Farmsum: monteur raakt gewond bij val in lege tank

Op het Chemiepark in Farmsum is vrijdagochtend een monteur gewond geraakt bij een val in een lege tank. Het ongeluk gebeurde bij een raffinaderij waar glycerine wordt geproduceerd. De man is een werknemer van een extern onderhoudsbedrijf. Hij was boven op de tank aan het werk. Waarschijnlijk is hij gestruikeld of uitgegleden. Bij zijn val liep het slachtoffer diverse botbreuken op.

Er was een ingewikkelde reddingsoperatie nodig om hem uit de tank te halen, vertelt Harry Jasken, woordvoerder van het Chemiepark: ‘Een stuk of tien hulpverleners zijn ruim twee uur lang bezig geweest. Die tank is zeker vijf meter diep, dus ze moesten aangelijnd afdalen.’

Terwijl de hulpdiensten overlegden hoe ze de gewonde man uit de tank moesten halen, werd hij ondertussen gestabiliseerd. Uiteindelijk werd de man op een brancard omhooggetakeld en overgebracht naar het UMCG.

De Inspectie SZW gaat het ongeval onderzoeken.

RTV Noord, 29 september 2017

Zeewolde: twee gewonden bij brand in windmolen

Een windmolen aan de Lepelaarsweg in Zeewolde heeft enige tijd in brand gestaan. De brand brak even na 12.00 uur uit. Volgens twee vissers bij de dijk ging daar een explosie aan vooraf.

De brandweer kwam vervolgens met groot materieel ter plaatse. Ook ambulancepersoneel werd opgeroepen. Er waren namelijk nog twee monteurs bovenin de windmolen aanwezig toen de brand uitbrak. Zij hebben mogelijk brandwonden aan hun handen opgelopen en rook ingeademd. Tijdens hun vlucht naar beneden viel de stroom uit.

Aangezien de brandhaard zich op grote hoogte bevindt en het lokale brandweerkorps niet beschikte over de juiste middelen om zo’n brand te bestrijden, is besloten de windmolen uit te laten branden. “Er was eerst nog sprake van de komst van een gespecialiseerd team met een kraan uit Haaglanden, maar dat zou veel te lang duren”, verklaart woordvoerder Geertjan Veenstra het besluit van de brandweer. Omdat er instortingsgevaar was, is de omgeving ruim afgezet. Over de exacte schade aan de molen is vooralsnog niets met zekerheid te zeggen.

De windmolen behoort tot het Windmolenpark Zeewolde, een particulier initiatief van agrariërs aan de Lepelaarweg, die samen veertien molens hebben laten bouwen in een financieringsconstructie, de stroom leveren ze aan het net. De windmolens zijn al wat ouder en over acht jaar afgeschreven, zegt één van de buren aan de Lange Polderweg.

Algemeen Dagblad, 27 september 2017

De Rijp: man gewond na ontploffen accu

Dinsdagmiddag is een man ernstig gewond geraakt bij een bedrijfsongeval in De Rijp. Bij een bedrijf aan de Zuiddijk ontplofte een accu waarbij het slachtoffer het accuzuur over zich heen kreeg. Hij werd meteen onder de douche gezet en is met een ambulance met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De man kreeg het zuur onder andere in zijn gezicht.

Alkmaar Centraal, 27 september 2017

Woerden: man valt uit hoogwerker

In Woerden is vanmorgen een man uit een hoogwerker gevallen. Hij was op de eerste etage bij een gebouw aan de Godfried Bomansweg aan het werk.

Volgens omstanders heeft de man zijn been gebroken door de val. In eerste instantie werden zijn verwondingen ernstiger ingeschat en werd de traumahelikopter opgeroepen. Die is uiteindelijk afgebeld.

De toedracht van het ongeluk wordt onderzocht.

RTV Utrecht, 22 september 2017

Benningbroek: man breekt beide benen bij bedrijfsongeval

Bij een bedrijfsongeval in een bedrijf aan de Tuinstraat in Benningbroek is vandaag een man klem komen te zitten in een kistenkantelaar. Hij brak daarbij zijn beide benen en is overgebracht naar het ziekenhuis.

Volgens een woordvoerder van de inspectie SZW is hij niet in levensgevaar. Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren, is niet bekend. Daar zal nog onderzoek naar gedaan worden.

De man was bezig met onderhoud aan de machine toen het misging en hij met beide benen klem kwam te zitten tussen de kantelaar. Een kistenkantelaar wordt in de landbouw bijvoorbeeld gebruikt om de inhoud van grote kisten te kunnen overladen in laadbakken.

NH nieuws, 30 augustus 2017

Den Haag: man ernstig gewond na ongeval met slijptol

Een man is zondagavond bij een bedrijfsongeval in een garage aan de Zonweg in Den Haag zwaargewond geraakt. Volgens nieuwssite Regio15 heeft het slachtoffer met een slijptol zijn nek en hals geraakt. Hoe dit kon gebeuren is nog onduidelijk.

De zwaar bloedende man zou volgens Regio15 na het ongeval in paniek naar de overkant van de straat zijn gelopen en daar in elkaar zijn gestort.

De politie kan alleen bevestigen dat zich op de Zonweg een bedrijfsongeval heeft voorgedaan en dat het slachtoffer naar het ziekenhuis is vervoerd. De politie doet onderzoek op de locatie.

Omroep West, 27 augustus 2017

Heythuysen: Man klem met been in machine

Woensdagavond is een man bekneld geraakt tussen twee rollen van een machine. Het slachtoffer is met verwondingen aan zijn been naar het ziekenhuis gebracht. Het bedrijfsongeval gebeurde bij een bedrijf aan de Caluna in Heythuysen. De hulpdiensten rukten massaal uit om de man uit zijn benarde positie te bevrijden.

De inspectie SZW doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

Nederweer24, 23 augustus 2017

Grootebroek: dode (21) na kantelen heftruck

Vanmiddag rond 13.00 uur is een 21-jarige werknemer van een bedrijf aan de Geerling in Grootebroek om het leven gekomen nadat de heftruck waar hij op reed kantelde. De man raakte bekneld onder het voertuig.

Politie, brandweer, ambulancedienst en traumahelikopter kwamen ter plaatse om hulp te verlenen. Echter kwam alle hulp te laat voor de jongeman. Hij overleed ter plaatse. De politie heeft het tragische ongeval in onderzoek.

112WestFriesland, 19 augustus 2017

Amersfoort: schilder valt met steiger en al in het water

Een schilder is vanmiddag gewond geraakt toen hij met steiger en al in het water viel in de Amersfoortse wijk Vathorst. Het ongeval gebeurde rond 13.50 uur op de Bergenboulevard. De man kwam door de val met zijn voet vast te zitten tussen de steigerdelen.

De man is door de brandweer uit het water gehaald met een bootje van een van de bewoners. De schilder is voor verdere controle naar het ziekenhuis vervoerd.

RTV Utrecht, 26 augustus 2017

Grootebroek: dode (21) na kantelen heftruck

Vanmiddag rond 13.00 uur is een 21-jarige werknemer van een bedrijf aan de Geerling in Grootebroek om het leven gekomen nadat de heftruck waar hij opreed kantelde. De man raakte bekneld onder het voertuig.

Politie, brandweer, ambulancedienst en traumahelikopter kwamen ter plaatse om hulp te verlenen. Echter kwam alle hulp te laat voor de jongeman. Hij overleed ter plaatse. De politie heeft het tragische ongeval in onderzoek.

112WestFriesland, 19 augustus 2017

Utrecht: man valt van steiger

Een man is vanmiddag gewond geraakt bij een val van een steiger aan de Dudoksingel in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. De traumahelikopter is in de buurt geland en medici hebben de man behandeld. Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

RTV Utrecht, 16 augustus 2017

Heusden: man komt onder loader en overlijdt

Een 56-jarige vrachtwagenchauffeur uit de gemeente Alphen-Chaam is woensdagochtend overleden bij een bedrijfsongeval aan de Heikamperweg in Heusden. De man kwam onder een loader terecht waarna hij aan zijn verwondingen overleed.
Brandweer, ambulance en een traumahelikopter rukten tevergeefs uit. De man was woensdagmorgen aan het werk op de pluimveehouderij. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat er sprake zou zijn van een misdrijf. Om dat helemaal uit te kunnen sluiten heeft de forensische recherche een onderzoek ingesteld.

Peelbelangonline, 16 augustus 2017

Naaldwijk: zwaargewonde bij ongeval met heistelling

De hulpdiensten en de traumahelikopter rukten dinsdagochtend om 9 uur massaal uit voor een ernstig bedrijfsongeval aan de Zuidweg in Naaldwijk.

Op de plek van het voormalige proefstation was men bezig met heiwerkzaamheden. Tijdens het verplaatsen van de heistelling brak een stalen kabel waardoor het heiblok naar beneden viel. Eén medewerker wist opzij te springen, maar de andere kwam bekneld te zitten tussen het heiblok en de heipaal.

Met de grote kraan die al ter plaatse was werd volgens een ooggetuige een poging gewaagd het zware heiblok te lichten, maar dat lukte niet. Daarop is de grote kraan van Leidschendam met spoed ter plaatse gekomen. Zij wisten het heiblok wel een meter omhoog te krijgen waarna het slachtoffer kon worden bevrijd.

De zwaargewonde was wel bij kennis; hij is met spoed onder begeleiding van motoragenten en vergezeld met de trauma-arts naar het ziekenhuis vervoerd. Naar de oorzaak van het ongeval wordt nader onderzoek verricht.

Westlanders.nu, 15 augustus 2017

Hengelo: man valt van dak

Bij werkzaamheden aan de Industriestraat in Hengelo is een man van het dak gevallen. Dat gebeurde maandagmiddag. Waardoor de man ten val kwam, is onduidelijk.
Het ongeluk gebeurde nabij het oude Storkgebouw. Niet zeker is of de man daar vanaf viel of van een ander gebouw. Het slachtoffer is in onbekende toestand met de ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Vlakbij de plaats van het incident stond een bedrijfsbus van een timmer- en metselwerkbedrijf. Bij het bedrijf werd de telefoon opgenomen, maar de man die het toestel opnam wilde niet vertellen of het slachtoffer een werknemer van zijn bedrijf was.
Een woordvoerder van de politie verwijst voor een toelichting op de zaak naar de Inspectie SZW omdat het waarschijnlijk om een bedrijfsongeval gaat. De inspectie was maandag aan het eind van de middag echter nog niet van het ongeluk op de hoogte.

Tubantia, 17 juli 2017

Maastricht: bouwvakker overlijdt na val van grote hoogte

Bij onderhoudswerkzaamheden aan de sluis in de Maastrichtse wijk Limmel is maandagavond een bouwvakker om het leven gekomen. De 52-jarige man uit Oudenbosch viel van grote hoogte en kwam op de kade terecht. Vervolgens belandde hij in het water. Rond 17.30 uur kwam de man ten val. Een duikploeg van de brandweer haalde de man levenloos uit het water.

Het is nog niet duidelijk hoe het ongeluk precies kon gebeuren. De Inspectie SZW onderzoekt het ongeluk.

De Telegraaf, 10 juli 2017

Twee doden door bedrijfsongeval op werkplaats in Almere

Door een bedrijfsongeval in Almere zijn donderdag twee personen om het leven gekomen. Dat heeft de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) bevestigd.

Het ongeval gebeurde in een werkplaats. De twee waren aan het werk aan een bus die op een hefbrug stond. Door nog onbekende oorzaak is de bus van de brug gevallen.

De Inspectie SZW onderzoekt het ongeval.

Volgens Omroep Flevoland gaat het onderzoek van de Inspectie drie maanden duren. Totdat het rapport klaar is, worden er geen verdere mededelingen gedaan.

ANP/NU.nl, 13 juli 2017

Noordhorn: gekneusde arm na beknelling in lopende band

Bij een afvalverwekingsbedrijf in Noordhorn is vrijdagmiddag een man bekneld geraakt in een lopende band. Hij zat vast met zijn arm. Bij onderzoek in het ziekenhuis bleek hij een gekneusde arm te hebben opgelopen. Hij moest wel een nacht ter observatie in het ziekenhuis blijven.
De traumahelikopter verleende assistentie aan de ambulancedienst.

112Groningen, 9 juli 2017

Monteur klem in slagboom

Een monteur is vanochtend met zijn hand vast komen te zitten in het mechanisme van een slagboom.

Dat meldt calamiteitensite Regio15. Er is een traumahelikopter gealarmeerd, politie, brandweer en ambulance kwamen ook ter plaatse om hulp te verlenen.

Uiteindelijk is het slachtoffer met hulp van de arts uit de traumahelikopter bevrijd. Daarna is hij zonder spoed naar een ziekenhuis gebracht.

AD, 3 juli 2017

Inspectie SZW publiceert Staat van Ernstige Arbeidsongevallen

In de ‘Staat van ernstige arbeidsongevallen’ constateert de Inspectie dat het aantal ernstige – en soms fatale – arbeidsongevallen sinds 2015 weer toeneemt, na een licht dalende trend in de voorafgaande jaren. De vraag die de Inspectie stelt is of er een verband is tussen de stijging van het aantal te melden arbeidsongevallen en de groei van het Bruto Binnenlands Product.
Mogelijk spelen ook andere ontwikkelingen mee, zoals de toegenomen flexibilisering van de arbeid en een vergrijzende beroepsbevolking. De oproep is om het belang van arbeidsveiligheid te benadrukken en om een betere veiligheidscultuur binnen bedrijven te stimuleren.

Download het rapport (pdf).

Inspectie SZW, 20 juni 2017

Utrecht: gewond door steekvlam

Bij een steekvlam in een bedrijfspand aan de Groenewoudsedijk is een medewerker gewond geraakt.

De steekvlam ontstond in een van de ovens en veroorzaakte een kleine brand. De hulpdiensten rukten groots uit, maar uiteindelijk bleef de brand beperkt tot het dak. Ramen en deuren hoefden niet gesloten te worden.

Rond 23.00 uur werd het sein brand meester gegeven. Het slachtoffer is met spoed afgevoerd naar het ziekenhuis.

RTV Utrecht, 24 juni 2017

Zutphen: man valt van steiger

Op een bouwplaats aan de Van der Capellenlaan in Zutphen is een man van 3 meter hoogte van een steiger gevallen. Volgens een politiewoordvoerder viel hij op zijn zij en klaagt hij over pijn in het bovenlichaam, zodat er mogelijk sprake is van een klaplong of gebroken ribben.
Het ongeval werd om kwart over elf gemeld. Aanvankelijk werd de traumahelikopter opgeroepen, maar die bleek uiteindelijk niet nodig. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

De steiger waar de man op stond was buiten naast de gevel in het zand geplaatst en viel om toen er een ladder tegenaan werd gezet. De politie heeft dit deel van de bouwplaats afgezet in afwachting van de inspectie SZW. Elders op de bouwplaats kan doorgewerkt worden.

De Stentor, 23 juni 2017

Enschede: leerling (15) overlijdt na ongeval op stage

Een leerling van school in Enschede is deze week overleden na een ongeluk op zijn stageplek. Dat heeft de schoolleiding intern meegedeeld.

Het gaat om een 15-jarige scholier. Hulpverleners en diverse operaties hebben het leven van de jongen niet kunnen redden, stelt de school.

Tubantia, 24 juni 2017

Leersum: ongeval met landbouwmachine

Maandagmiddag werden hulpdiensten rond 14.55 uur ter plaatse geroepen voor een ernstig ongeval op een agrarisch bedrijf aan de Broekweg. Een persoon was met zijn been vastgekomen in een landbouwmachine. In verband met de ernst van de verwondingen werd het traumateam ter plaatse gevraagd. Na het stabiliseren van het slachtoffer is deze onder begeleiding van de politie met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Nieuwsblad De Kaap, 13 juni 2017

Utrecht: man gedood bij val uit hoogwerker

Bij een distributiecentrum voor webshopartikelen in Utrecht is zaterdagochtend een medewerker overleden. De man werkte met een hoogwerker toen het ongeval gebeurde.

De inspectie SZW onderzoekt de zaak. Een ooggetuige vertelt aan RTV Utrecht dat de man op de hoogwerker aan het werk was, toen een collega met een heftruck tegen de hoogwerker aanreed. De hoogwerker werd hierop instabiel, waarop de medewerker ten val kwam. Volgens de ooggetuige, die ook bij het distributiecentrum werkt, zou de man al twintig jaar bij het bedrijf hebben gewerkt.

RTV Utrecht, 12 juni 2017

Renesse: klem in knijper kraan

Bij een bedrijfsongeval in Renesse is vanmorgen iemand zwaargewond geraakt. Er is een traumahelikopter ingezet. Het ongeval vond rond 09.00 uur plaats bij een bedrijf aan de Duinzoom. Volgens de politie zat er iemand bekneld in de knijper van een kraan.

De gewonde is vervolgens met spoed per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Over de ernst van het letsel is niets bekend.

HvZeeland, 8 juni 2017

Genemuiden: hoofd bekneld in machine

In de nacht van donderdag op vrijdag is een werknemer van een fabriek in Genemuiden gewond geraakt bij een bedrijfsongeval. De man raakte door nog onbekende oorzaak met zijn hoofd bekneld in een machine. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis.

Volgens een woordvoerder gaat het naar omstandigheden goed met de man die bekneld raakte. Er wordt door het bedrijf een onderzoek ingesteld naar hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Ook de brandweer was opgeroepen om de man te bevrijden maar dat bleek uiteindelijk overbodig omdat hij al uit zijn benarde positie was bevrijd door de BHV-ers.

De Stentor, 2 juni 2017

Venlo: man gedood in afvalpers

Bij een bedrijfsongeval in Venlo is dinsdagochtend een medewerker van de gemeente Venlo overleden. De man kwam bij het lossen van afval in de hydraulische pers van een afvalcontainer terecht, meldt Omroep Venlo. Hoe het ongeluk kon gebeuren is onduidelijk. De inspectie SZW gaat onderzoek doen naar het ongeval, laat een woordvoerder van de gemeente Venlo weten.

Direct na het ongeluk rukten ambulances en een traumahelikopter nog uit, maar die hulp kwam te laat. De gemeentesecretaris van Venlo heeft alle medewerkers ingelicht. Directe collega’s van het slachtoffer worden opgevangen.

De Limburger, 23 mei 2017

Meer slachtoffers door bedrijfsongevallen in Nederland

Door arbeidsongevallen bij Nederlandse bedrijven zijn vorig jaar zeventig mensen om het leven gekomen. “Maar liefst negentien slachtoffers meer dan een jaar eerder”, concludeerde inspecteur-generaal Marc Kuipers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het dinsdag gepubliceerde jaarverslag van de inspectie SZW.

Het totale aantal arbeidsongevallen kwam vorig jaar uit op 2.500: 14 procent meer dan een jaar eerder.

“Dat is zorgelijk”, concludeert Kuipers. “Niet alleen door de groei, maar ook omdat het cijfers zijn die maar een deel van de waarheid laten zien: bijna de helft van de meldingsplichtige arbeidsongevallen werd vorig jaar niet gemeld.”

De inspecteur-generaal noemt dat “een schandalig aantal”.

De oorzaken van de ongevallen zijn volgens Kuipers divers. “Winst gaat boven veiligheid, tijdelijke werknemers krijgen onvoldoende instructies of beheersen het Nederlands onvoldoende”, somt hij op. De overheid en het bedrijfsleven hebben volgens de inspecteur-generaal de morele plicht om te leren van dodelijke ongevallen.

Uitzendkrachten
Uit het jaarverslag blijkt verder nog eens dat uitzendkrachten aanmerkelijk meer risico lopen dan werknemers in vaste dienst. De kans op een ongeval is bij dergelijke flexibele krachten zelfs twee keer zo hoog. “Dit was uit eerder onderzoek ook gebleken”, voegde de inspectie toe.

Ook lopen werknemers in sommige bedrijfstakken een verhoogd risico. “In de bouw worden al jaren de meeste dodelijke slachtoffers geregistreerd”, stelde de dienst. “In 2016 overleden zestien slachtoffers, in 2015 waren dat er negen, in 2014 twintig en in 2013 25.”

ANP/NU.nl, 16 mei 2017

Moerdijk: man bekneld in machine

Bij een bedrijfsongeval op industrieterrein Moerdijk is woensdagmorgen een man bekneld geraakt. De man was aan het werk bij een bedrijf in aanbouw aan de Middenweg. Een politiewoordvoerster vertelde Omroep Brabant dat het slachtoffer klem zit met zijn arm, vermoedelijk in een machine. Brandweerlieden en ambulancepersoneel is bezig de man te bevrijden. Ook is een traumahelikopter opgeroepen. De exacte oorzaak is nog niet bekend.

RTVM, 3 mei 2017

Heerenveen: brandwonden na ongeluk in zuivelfabriek

Bij een bedrijfsongeval bij een zuivelfabriek in Heerenveen is donderdagmiddag een medewerker ernstig verbrand door heet water. Het slachtoffer was bezig met werkzaamheden in het ketelhuis en kreeg heet water over arm en bovenbeen. Wat er precies is gebeurd kan het bedrijf nog niet zeggen, omdat de toedracht van het ongeluk nog wordt onderzocht. Het ongeval gebeurde iets voor twaalf uur. Het slachtoffer is met brandwonden overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Bij het ongeval is een traumahelikopter ingeschakeld. Over de toestand van het slachtoffer is nog niets bekend.

Leeuwarder Courant, 13 april 2017

Hengelo: twee gewonden in machinefabriek

Twee werknemers van een machinefabriek zijn maandagmiddag gewond geraakt bij een bedrijfsongeval aan de Alfred Marshallstraat in Hengelo. Een van de werknemers heeft verwondingen opgelopen aan zijn armen en zijn buik. De man is door het ambulancepersoneel gecontroleerd en naar het ziekenhuis vervoerd. De tweede gewonde, tevens een werknemer, is met nog onbekende verwondingen ook naar het ziekenhuis gebracht.

De Inspectie SZW onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Tubantia, 10 april 2017

Rotterdam: man overlijdt na val

Bij een bedrijfsongeluk bij een Rotterdamse containerterminal in de Waalhaven is een man om het leven gekomen. Hij raakte afgelopen zaterdag zwaargewond na een val van een containerkraan. Vanmorgen is hij aan zijn verwondingen bezweken.

De man was na het ongeval op het terrein gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht, waar hij enkele dagen later aan zijn verwondingen is bezweken. De inspectie SZW doet onderzoek.

Algemeen Dagblad, 5 april 2017

Hulst: man onder vallende rol

Bij een bedrijfsongeluk in Hulst is maandagmiddag een man ernstig gewond geraakt. Het slachtoffer belandde volgens de politie rond 13.15 uur onder een rol die van een heftruck viel. Dat gebeurde bij een bedrijf aan de Afrikaweg. De brandweer kwam ter plekke om de gewonde te bevrijden.

Er kwamen ook twee ambulanceteams en een traumahelikopter ter plaatse. Het traumateam heeft het slachtoffer per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis. De Inspectie SZW is in kennis gesteld over het voorval.

HvZeeland, 20 maart 2017

Utrecht: glazenwasser klem in hoogwerker

Op de Daltonlaan in Utrecht is een man met zijn arm vast komen te zitten tussen een gevel en een plaat van een schoolgebouw. Hij werkte met een hogedrukspuit en maakte de onderkant van het gebouw schoon. De man werkte met een hoogwerker en om het slachtoffer te bereiken, zette ook de brandweer een hoogwerker in. Onduidelijk is nog hoe het ongeluk gebeurde. Het incident wordt onderzocht.

Het slachtoffer is door de brandweer bevrijd en met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

RTV Utrecht, 10 maart 1017

Rotterdam: dode in tankwagen met meel

Een 46-jarige man uit Tweede Exloërmond is dinsdagmiddag om het leven gekomen na een val in een tankwagen met meel op een fabrieksterrein aan de Brielselaan.

Om 14:30 uur meldden getuigen dat een man tijdens werkzaamheden in de tank was gevallen. Toegesnelde hulpdiensten waren snel ter plaatse en het lukte om het slachtoffer uit de tank te krijgen. Helaas mocht reanimatie niet meer baten. Het slachtoffer overleed ter plekke. De Inspectie SZW onderzoekt het noodlottige ongeval.

Alarmeringen, 14 februari 2017

OM eist werkstraf en boete in zaak fataal ongeluk mestsilo Makkinga

Tegen de directeur van het bedrijf dat in 2013 de mestsilo in Makkinga reinigde waar drie mensen om het leven kwamen, is vrijdag een jaar voorwaardelijke celstraf geëist, en een werkstraf van 240 uur.

Volgens het Openbaar Ministerie had het bedrijf onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen.

Er was geen noodprocedure omdat het praktisch onmogelijk was de silo snel te verlaten, had de 53-jarige verdachte eerder verklaard. “Dus als er iets gebeurt, zijn de werknemers overgeleverd aan het noodlot. Dat kan en mag niet”, aldus de officier van justitie.

De enige procedure die in nood gevolgd moest worden, was het bellen van 112. De officier wil dat het bedrijf een boete krijgt van een ton.

Bewustzijn

Het liep mis toen de enige man die in de silo werkte het bewustzijn verloor. Het gebruik van een compressor, die lucht in een masker blies, was niet geschikt in een ruimte met zoveel giftige gassen, concludeerde het OM.

Agenten zagen later dat de compressor haperde. De man die toezicht hield mocht de silo niet in zonder bescherming, maar wilde zijn collega redden. Ook hij verloor op de bodem van de silo het bewustzijn. Nog twee mannen daalden af, onder wie de zoon van de veehouder. De zoon overleed eveneens.

Een vierde betrokkene werd zwaargewond met de traumahelikopter afgevoerd.

ANP/NU.nl, 17 februari 2017

Den Dolder: man krijgt natronloog over zich heen

In een fabriek in Den Dolder is woensdagmiddag een werknemer gewond geraakt. Het slachtoffer kreeg volgens de Veiligheidsregio Utrecht natronloog over zich heen, een soort schoonmaakmiddel. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis.

De politie, brandweer en ambulancedienst rukten uit voor het ongeluk. Ook een traumahelikopter landde bij de fabriek aan de Dolderseweg. De Inspectie SZW onderzoekt de oorzaak van het bedrijfsongeval.

RTV Utrecht, 8 februari 2017

Dongen: bedrijf ontruimd na ongeval met gevaarlijke stoffen

Bij het overpompen van de gevaarlijke stof loog bij een bedrijf in Dongen is donderdagochtend iets misgegaan. Er ontstond een reactie waarbij chemische dampen vrijkwamen. Het bedrijf werd meteen ontruimd. Er is niemand gewond geraakt.

De dampen zijn niet naar buiten gekomen, zo zegt de veiligheidsregio. De omgeving had geen last van het ongeval. De brandweer stabiliseerde de situatie. Daarna kon het personeel weer naar binnen.

Omroep Brabant, 3 februari 2017

Rotterdam: betonblok valt van heftruck, drie passanten lichtgewond

Bij werkzaamheden aan een gebouw aan de Coolsingel in Rotterdam is vanmorgen een betonblok van een heftruck gevallen. Deze knalde tegen een houten plaat aan waarachter op dat moment een opa, oma en kind liepen. Doordat zij de plaat op zich kregen, raakten zij lichtgewond. Bouwvakkers bevrijden het drietal uit hun benarde situatie. Zij zijn door ambulancepersoneel nagekeken en overgebracht naar het ziekenhuis.

Een manager van het bedrijf laat aan het AD weten geschrokken te zijn van het incident. ,,We gaan nu onderzoeken wat er precies is gebeurd.” Op de vraag of ze iets gaan doen voor de lichtgewonde opa en oma en kind laat hij weten: ,,Dat komt vast goed.”

Algemeen Dagblad, 25 januari 2017

Oldenzaal: man (41) overleden na beknelling

Een 41-jarige Lossernaar is woensdagmiddag overleden na een bedrijfsongeluk in Oldenzaal. De medewerker van een fabriek raakte omstreeks half een bekneld op de montage-afdeling. Hij bezweek aan zijn verwondingen in de ambulance op weg naar het ziekenhuis in Enschede.

Over de precieze toedracht van het noodlottige ongeval wil de directeur van het bedrijf in dit stadium geen toelichting geven. Enkele collega’s waren getuige van het ongeval. De verslagenheid onder het personeel is ‘heel erg groot’, aldus de directeur. “We geven de mensen de mogelijkheid het gebeuren op hun eigen manier te verwerken. Sommige mensen zijn na het gebeuren naar huis gegaan, anderen zijn gebleven om het samen met collega’s te verwerken.”

De 41-jarige Lossernaar was sinds vijf jaar werkzaam bij het bedrijf in Oldenzaal.

Tubantia, 18 januari 2017

Rotterdam: dode en zwaargewonde bij liftongeluk

Bij een ongeluk vanochtend met een goederenlift in een bedrijf in Rotterdam is een 54-jarige Rotterdammer om het leven gekomen. Een 35-jarige collega uit Krimpen aan de Lek raakte zwaargewond.

De lift is met hoge snelheid omhoog geschoten, nadat er een kabel met een gewicht was gebroken. Dat blijkt volgens de politie uit eerste onderzoek. De politie doet samen met de inspectie SZW en Bouw- en Woningtoezicht onderzoek naar de oorzaak. Bij het ontzetten van de lift is de hulp ingeroepen van Defensie, die daar de juiste apparatuur voor heeft. De politie onderzoekt het voorval om uit te sluiten of er sprake is geweest van opzet.

De personen zaten in de lift toen het ongeluk gebeurde. Het incident speelde zich af tussen de 17de en 18de – de bovenste – verdieping. De slachtoffers zaten enige tijd vast. De lift raakte zwaar beschadigd. Hulpdiensten hebben alles op alles gezet om de slachtoffers snel te bevrijden, maar het was lastig om bij hen te komen. De zwaargewonde is in levensbedreigende toestand met spoed naar het Erasmus MC overgebracht.

De lift bevindt zich aan de achterzijde van het gebouw, waarin meerdere bedrijven zijn gevestigd. Het fatale incident is voor veel werknemers in het gebouw volstrekt onopgemerkt gebleven. De entree naar het souterrain is in verband met het onderzoek door de politie afgezet. Na het ongeluk zijn alle liften in het kantoorpand tot nader order afgesloten. Het gaat zowel om goederenliften als om persoonsliften.

Algemeen Dagblad, 18 januari 2017

Alphen a/d Rijn: man (36) komt om het leven

Een 36-jarige man uit Amsterdam is donderdagavond om het leven gekomen door een bedrijfsongeval in Alphen aan den Rijn. Volgens de politie kwam de Amsterdammer klem te zitten onder een heftruck toen hij op De Schans bezig was met werkzaamheden aan het riool. De heftruck raakte door onbekende oorzaak uit balans.

Hij overleed ter plaatse zijn aan verwondingen. De inspectie SZW onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Algemeen Dagblad, 13 januari 2017

Geleen: twee gewonden bij steekvlam

Bij een bedrijf op het industriecomplex Chemelot in Geleen zijn twee medewerkers zwaargewond geraakt. Tijdens onderhoudswerkzaamheden aan een machine ontstond een steekvlam, die de twee medewerkers raakte. Ze zijn naar een ziekenhuis gebracht. De Inspectie SZW doet onderzoek.

ANP, 28 december 2016

Schoonmaker in kippenslachterij Epe verongelukt; bedrijf uit Tiel volgens rechter nalatig

ARNHEM – Een schoonmaakbedrijf uit Tiel had zijn medewerkers beter moeten informeren over de mogelijke gevaren tijdens hun werk. Een Poolse schoonmaker kwam in 2013 om het leven. Nalatigheid, oordeelde de rechtbank.

Het bedrijf zou maatregelen hebben moeten nemen om fatale ongelukken, zoals die in 2013, te voorkomen. De 19-jarige Pool raakte toen bekneld in een machine tijdens het schoonmaken bij een kippenslachterij in Epe.

De rechtbank in Arnhem veroordeelde het Tielse bedrijf tot een geldboete van 10.000 euro. De helft daarvan is voorwaardelijk.

Veiligheid is plicht
Het schoonmaakbedrijf huurde via een uitzendbureau werknemers in. Op grond van de Arbeidsomstandighedenwet, (Arbowet) was het werkgever en dus was het verplicht ervoor te zorgen dat het werk zo veilig mogelijk konden worden uitgevoerd.

Volgens de rechtbank schoot het bedrijf tekort bij de wijze waarop de veiligheidsinstructies aan de werknemers bekend werden gemaakt. Dat gold ook voor het toezicht. Daarbij was geen functionerende noodknop in de machine aanwezig.

Inmiddels zijn extra veiligheidsmaatregelen doorgevoerd.

Omroep Gelderland, 22 december 2016

‘Hoogwerker van dodelijk ongeluk in Oosterwolde was gesaboteerd’

De hoogwerker die in Oosterwolde in mei vorig jaar omviel, was bewust onklaar gemaakt. De beveiliging die ingrijpt bij overbelasting was omzeild en het alarm dat daarvoor waarschuwt was uitgeschakeld.

Dat staat in een vertrouwelijk rapport van de politie, schrijft De Stentor zaterdag. Bij het ongeluk met de hoogwerker kwam een man om het leven en raakten elf anderen gewond.

De technische analyse van de politie wordt gebruikt als bewijslast tegen de bestuurder van de hoogwerker. In september werd bekendgemaakt dat de man wordt vervolgd voor het dodelijke ongeval.

De 48-jarige man uit Oosterwolde (gemeente Oldebroek) wordt beschuldigd van dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel door schuld.

Luidspreker
In de cabine van de hoogwerker zit een luidspreker die een waarschuwingssignaal geeft als de beveiliging niet werkt. Die was echter afgeplakt.

Een tweede luidspreker aan de buitenkant deed het niet, omdat een kabeltje was doorgeknipt. De bestuurder had volgens de krant moeten weten dat de machine kon kantelen.

Oldtimershow
Het ongeval vond plaats tijdens een oldtimershow waar de hoogwerker als attractie werd gebruikt. Vijf volwassenen en acht kinderen zaten in het bakje toen de hoogwerker omviel.

De bak aan de hoogwerker was honderden kilo’s te zwaar beladen. Volgens de fabrikant mag de bak met inhoud hooguit 540 kilo wegen. Op het moment van het ongeluk woog de bak 580 kilo en wogen de mensen bij elkaar 702 kilo.

NU.nl, 10 december 2016

De Heen: man bekneld tijdens rooiwerkzaamheden

Op de Oude Heijdijk in De Heen is donderdagmiddag een ongeluk gebeurd. Een man is bekneld geraakt in een machine tijdens rooiwerkzaamheden.
Er werd een traumahelikopter opgeroepen omdat de locatie met de ambulance erg lastig te bereiken is.

De man was na het ongeval aanspreekbaar, maar het is niet duidelijk hoe ernstig zijn verwondingen precies zijn.

BN De Stem, 17 november 2016

Yerseke: ernstig gewonde bij bedrijfsongeval met heftruck

Een 29-jarige man uit Goes is donderdagmorgen na een bedrijfsongeval in Yerseke met ernstige verwondingen onder politiebegeleiding met de ambulance naar het ziekenhuis in Goes gebracht. Rond half elf raakte het slachtoffer bekneld onder een heftruck bij een bedrijf aan de Industrieweg in Yerseke. Volgens omstanders zat de man met zijn been vast onder het voertuig.

Brandweerlieden waren met meerdere voertuigen aanwezig om het slachtoffer te bevrijden. Omdat de traumahelikopter op zich liet wachten, is de man om even na elf uur met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de politiewoordvoerder is de inspectie SZW op de hoogte gebracht van het bedrijfsongeval.

PZC, 3 november 2016

Enschede: Medewerker autowasserette raakt beknel in wasstraat

Een medewerker van een wasstraat in Enschede is vanmiddag bekneld geraakt in een transportband. De brandweer heeft er ongeveer een uur over gedaan om de man, die vanaf zijn middel vastzat tussen het vloerrooster en de band, te bevrijden. De inspectie SZW doet onderzoek, schrijft RTV Oost. Het ongeluk gebeurde aan het begin van de wasstraat, waar medewerkers de voorruiten van de auto’s besproeien. Dat is de plek waar de wagens de band oprijden en aan de baan gehaakt worden.

Waardoor de medewerker ten val kwam, is nog niet duidelijk. Het vermoeden is dat hij is uitgegleden en daardoor in het vloerrooster terechtkwam. Een collega die het zag gebeuren, heeft volgens een medewerker snel de band stopgezet en zo “erger weten te voorkomen”. De brandweer heeft de behuizing van de kettingband met een slijptol opengemaakt en de man zo bevrijd. Die is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht; zijn collega’s hebben te horen gekregen dat hij niets heeft gebroken.

Hij is er met gekneusde spieren en gekneusd weefsel afgekomen. Een medewerker vertelt: “Bij een ongeluk als dit, telt elke seconde. Doordat onze collega zo snel reageerde, is het slachtoffer niet verder meegetrokken. Daardoor is het letsel relatief gering.”

NOS.nl, 22 oktober 2016

Enter: man met been onder machine

Bij een ongeluk in Enter is gisteren een 22-jarige man zwaargewond geraakt. De man kwam met zijn been onder een machine terecht.
Dat gebeurde tijdens werkzaamheden op een sportveld aan de Krompatte in Enter. Hoe het slachtoffer onder de machine terecht kwam is niet bekendgemaakt door de politie. Het slachtoffer is zwaargewond naar het ziekenhuis in Enschede gebracht voor verder onderzoek en behandeling.

RTV Oost, 19 oktober 2016

Delft: monteur gewond bij werk aan elektrische installatie

Het gebouw van Civiele Techniek (Civil Engineering and Geosciences) van de TU Delft is maandag enige tijd ontruimd. Honderden mensen stonden op straat. Bij werkzaamheden aan de elektrische installatie in de kelder raakte een monteur gewond. De man heeft zijn hand verbrand en is naar het ziekenhuis vervoerd.

Rond 13.15 uur werd het gebouw weer vrijgegeven en konden studenten, docenten en medewerkers weer naar binnen. Alleen de kelder van het gebouw was toen nog niet toegankelijk.

Omroep West, 10 oktober 2016

Man (37) overleden in De Efteling

Een 37-jarige man uit Kessel kwam om het leven bij een arbeidsongeval. Het ongeval vond plaats tijdens de opbouw van het IJspaleis voor de Winter Efteling. Het trieste ongeval gebeurde dinsdag 4 oktober 2016 om 17.45 op een afgesloten evenemententerrein van de Efteling. De werkzaamheden op dit terrein zijn niet toegankelijk en zichtbaar voor het publiek.

Het slachtoffer was, samen met collega’s, bezig met de opbouw van het IJspaleis. Daarbij werd een heftruck gebruikt. De man is vermoedelijk onder de vorken van de heftruck terecht gekomen. Hij raakte daarbij zwaar gewond en was buiten kennis. Een Mobiel Medisch Team kwam met de Lifeliner (=traumahelikopter) ter plaatse om levensreddende handelingen te verrichten. Reanimatie mocht echter niet meer baten. De man overleed op de plaats van het ongeval.

Onderzoek
De toedracht van het ongeval wordt nader onderzocht door de Arbeidsinspectie. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met forensisch rechercheurs van de politie. De nabestaanden van het slachtoffer zijn door agenten geïnformeerd over de trieste gebeurtenissen. Voor de directe collega’s van de overleden man is Slachtofferhulp ingeschakeld. Een van hen raakte bij het incident gewond aan zijn been. Het gaat overigens niet om medewerkers van de Efteling maar om werknemers van een extern ingehuurd bedrijf.

112 Vandaag, 4 oktober 2016

Drachten: gewond na val uit hoogwerker

In een loods in aanbouw aan de Kelvinlaan in Drachten is donderdagochtend iemand uit een hoogwerker gevallen en gewond geraakt. Waaraan de persoon gewond is geraakt is vooralsnog niet bekend. De verwondingen bleken dusdanig ernstig dat een mobiel medisch team werd ingevlogen met een traumaheli uit Groningen. Twee ambulances waren reeds ter plaatse om het slachtoffer te behandelen.

In de loods zal onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van het ongeval.

Friesland Actueel, 29 september 2016

Dode door bedrijfsongeval op Maasvlakte

Een bedrijfsongeluk op een bouwterrein op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven is woensdag een 51-jarige man uit Alkmaar fataal geworden. Het slachtoffer kwam klem te zitten tussen een hoogwerker en een nog onbekend object, zei een woordvoerder van de veiligheidsregio.

De hulpdiensten probeerden de man nog te redden, maar hun inspanningen waren tevergeefs. De man overleed ter plekke. De Inspectie SWZ heeft de zaak in onderzoek.

De Telegraaf, 28 september 2016

Brugwachter krijgt werkstraf voor overlijden vrouw na openen brug

Brugwachter Saco H. is maandag door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. De man opende de Den Uylbrug in Zaandam waar een vrouw op stond die door de val om het leven kwam.

De 55-jarige Zaandammer maakte vorig jaar februari een fatale vergissing toen hij de Den Uylbrug in Zaandam opende terwijl op het opengaande deel een 57-jarige fietsster voor een slagboom stond te wachten. De vrouw maakte een val van circa vijftien meter en overleed ter plekke.

De verdachte zag in februari 2015 de vrouw op de monitorbeelden over het hoofd. De Den Uylbrug, die een aparte fietsbrug heeft, wordt vanuit een centrale post op afstand bediend met behulp van camera’s.

De uitspraak was gelijk aan de straf die het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden had geëist tegen H. Hoewel volgens de rechtbank vaststaat dat geen sprake is geweest van opzet “en het vooral belangrijk is dat van het ongeval wordt geleerd”, vormt die aaneenschakeling van gebrekkige controlemomenten voldoende aanleiding de brugwachter te bestraffen.

Onvoldoende controle
Volgens de rechtbank heeft de brugwachter in strijd met de voorschriften gehandeld door niet voldoende te controleren of de situatie veilig genoeg was om de brug te openen. Uit camerabeelden is gebleken dat het slachtoffer vlak voor het openen van de brug vijftien seconden in beeld was en tijdens het openen nog zes seconden.

Verder kreeg de brugwachter na het ongeval twee minuten lang niets mee van de commotie die door het ongeval was ontstaan. Pas daarna drukte hij op de noodknop.

Na het ongeval deed de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoek naar de situatie bij de Den Uylbrug. De uitkomsten waren voor de gemeente Zaanstad aanleiding de beveiliging van de brug aan te passen.

Door: ANP

NU.nl, 26 september 2016

Bestuurder hoogwerker toch vervolgd voor dodelijk ongeluk Oosterwolde

De man die vorig jaar in het Gelderse Oosterwolde met een hoogwerker een dodelijk ongeluk veroorzaakte, wordt alsnog vervolgd.

De man wordt dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel ten laste gelegd. Bij het ongeluk, op 2 mei 2015, kwam een man om het leven en raakten meerdere mensen gewond, onder wie een aantal kinderen.

Te veel personen in het bakje
De man bestuurde de hoogwerker tijdens het jaarlijkse evenement voor oldtimers in Oosterwolde. In het bakje van de hoogwerker zaten vijf volwassenen en acht kinderen.

De man wordt vervolgd omdat hij niet bevoegd was om met de zogenoemde verreiker te werken. Hij mocht er alleen mee rijden. Daarnaast zijn er volgens het OM meerdere veiligheidsmaatregelen ontweken en overtreden. Zo zaten er bijvoorbeeld 13 personen in het bakje, terwijl drie personen maximaal is toegestaan.

De organisatie van het evenement en de werkgever van de bestuurder worden niet als verdachte gezien. De organisatie had voorafgaand aan de oldtimershow afgesproken dat de hoogwerker niet als attractie zou worden gebruikt, en de werkgever had de man geen opdracht gegeven om de 13 mensen omhoog te brengen.

RTL Nieuws, 15 september 2016

Zoek