IVOB heeft al een kleine geschiedenis. Al in 1996 werd de eerste versie van de training Machineveiligheid geschreven. Deze cursus werd toentertijd nog gegeven door ESV Technisch Adviesbureau. In 2015 volgde de training Veilig Werken. Daarmee werd het tijd om de zaken te gaan scheiden. In augustus 2015 werd IVOB een feit. De veiligheidstraining die ontwikkeld zijn door ESV werden hierin ondergebracht. De volgende grote stap volgde in 2018, in juli is IVOB helemaal zelfstandig geworden. Al blijven we nog altijd nauw betrokken op elkaar. Over en weer delen we expertise uit. Zo springt Bert bij waar nodig in ESV en verzorgen CE specialisten van ESV trainingen bij ons.

Bert Stap is eigenaar van IVOB. Ook was hij ooit oprichter van ESV Technisch Adviesbureau, maar sinds juli 2018 zwaait Hanswillem Wilbrink daar de scepter. Bert heeft inmiddels 26 jaar werkervaring in de machineveiligheid. Daarmee is het praktijkgehalte van al onze training gegarandeerd.

Geschiedenis Machineveiligheid

trainingszaalToen de cursus Machineveiligheid in 1996 geschreven werd, was het een vierdaagse training. Deze vond een groot, geïnteresseerd publiek en is verschillende malen gehouden in een vierdaagse. Ook werd de training regelmatige toegeschreven naar een specifiek bedrijf, zodat deze in company gegeven kon worden.

In 2018 heeft Bert de training geheel herschreven naar een drie-daagse variant. Sinds toen is het ook mogelijk slechts in te schrijven voor 1 dag. Bij andere aanbieders kunt u iets vinden wat er wel wat op lijkt, vaak onder de noemer ‘training CE-markering’ of ‘Basistraining Machineveiligheid’. Wat onze training echter uniek maakt zijn dag 2 en 3. Hier gaan we dieper in op de praktische aspecten van machineveiligheid. Een absolute aanrader voor bijvoorbeeld safety engineers.

Geschiedenis Veilig Werken

Juni 2015 stond in het teken van het publiceren van de nieuwe training Veilig Werken. Waar VCA vaak niet (voldoende) aansluit op de dagelijkse praktijk in productie- en metaalbedrijven, doet onze cursus Veilig Werken dat wel! Dankzij de CE specialisten en consultants van ESVTA, kon een zeer praktische training geschreven worden die naadloos aansluit bij wat medewerkers meemaken in productie- en metaalbedrijven. De cursus is er in twee variaties: 1 voor de mensen van de vloer en 1 voor leidinggevenden. Dankzij speciaal voor deze training geproduceerde veiligheidsfilms, is het praktijkgehalte van de trainingen bijzonder hoog. Daarmee eveneens de herkenbaarheid van (on)veilige situaties.

Verzelfstandiging

2 juli 2018 was de dag dat IVOB geheel op eigen benen kwam te staan. Bert Stap verkocht ESVTA en werd directeur van IVOB. Dat gebeurde niet geruisloos, maar met de lancering van 6 nieuwe masterclasses. Deze zijn geheel gericht op specifieke machineveiligheid onderwerpen.

Het jaar wat volgde stond in het teken van training geven. Echter, we stonden niet stil. Het motto ‘Totaalaanbieder van veiligheidsopleidingen’ was nog niet gerealiseerd. Er was dus, naast al het trainen, nog werk aan de winkel. In september 2019 kon het motto meer gestalte krijgen, dankzij de lancering van 5 nieuwe veiligheidsopleidingen. Te weten: