Gevaren en risico’s. Dit zijn twee woorden die vaak door elkaar heen gebruikt worden, voor hetzelfde. Toch is er een onderscheid. Er kan sprake zijn van een gevaar, maar dat hoeft dan nog steeds geen risico te zijn. Wanneer een gevaar een risico wordt, is afhankelijk van allerlei andere factoren.
Het belangrijkste is dat men gevaren en risico’s kan herkennen en onderkennen. Dan kan je bewust omgaan met de gevaren en maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat een gevaar geen bedreigend risico wordt. Soms kan er ook sprake zijn van vooraf ingecalculeerde gevaren, waar we dan extra rekening mee moeten houden. Nu kunnen we in deze workshop niet alle gevaren, die in een bedrijf kunnen optreden, behandelen. Wel zullen we in de workshop een aantal praktijkvoorbeelden geven.
Bewustwording
Daarom vinden we het belangrijk om te werken aan de bewustwording: Niet alle gevaren zijn te voorkomen. Bij sommige werkzaamheden hebben we nu eenmaal te maken met gevaren. Maar wel zullen we benadrukken dat het duidelijk moet zijn hoe een bedrijf hiermee om wil of moet gaan. Want veilig werken en risico’s zoveel mogelijk vermijden, is een taak van iedereen. Alleen samen kunnen we een veiliger werkomgeving realiseren. Op die manier kan er ook het besef ontstaan dat een ongeluk in een klein hoekje zit!
Maar ook aandacht voor het feit dat we allemaal mensen zijn en dus ook fouten maken. Fouten kunnen resulteren in gevaarlijke situaties en ongevallen. Daarom is bewust werken en eerst nadenken een belangrijk element bij het veilig werken.
Voorbeelden van gevaren en risico’s die we moeten incalculeren en rekening mee moeten houden:
- Bij het werken met een mes is er altijd het gevaar dat we onszelf kunnen snijden.
- Bij het werken met een houtcirkelzaag is er altijd het gevaar van een amputatie van een vinger of een ernstige verwonding aan de hand.
Maar bij sommige werkzaamheden waar risico’s door omstandigheden kunnen veranderen, zullen we ons ook de volgende vragen moeten stellen:
- Welke risico’s zijn aanwezig?
- Welke risico’s zouden kunnen ontstaan tijdens het werk?
- Hoe zijn de omstandigheden?
We noemen dit met een mooi woord ook wel een LMRA (Laatste Minuut Risico Analyse).
Inhoud
Tijdens de workshop behandelen we de volgende gevaren:
- elektriciteit
- verkeerde werkhouding bij zitten
- werken op hoogte
- verkeerd tillen
- stoten
- Intrekgevaar
- struikelen of uitglijden
- meeneemgevaar
- heftruckverkeer
- klemgevaar
- hijswerkzaamheden
- lawaai en trillingen
- hete vloeistoffen
- werken met chemicaliën
Veel gevaren benoemen en verduidelijken we met beeldmateriaal. Op deze manier hopen we dat medewerkers eenvoudiger gevaren zullen gaan herkennen.
Aanmelden
Een workshop speciaal voor productie- en technische medewerkers. Wij kunnen deze workshop voor u verzorgen. Dit alles zal zo’n 2,5 uur in beslag nemen. Belangrijkste van de workshop is het groepsgesprek om met elkaar over de praktijk binnen het bedrijf te praten. Maar u kunt ook kiezen om deze workshop zelf te organiseren d.m.v. ons DIY pakket.
Aanmelden voor deze workshop kan via dit formulier. Ben je geïnteresseerd in meerdere workshops, neem dan contact met ons op. Of bekijk of de DIY optie iets voor jullie is.