Hoe spreek ik een collega aan?

Misschien voor veel werknemers een vreemd onderwerp. Waar moet ik een collega dan op aanspreken? Het gaat in deze workshop vooral om op elkaar te letten en elkaar te corrigeren wat veiligheid betreft. Voor veel medewerkers zal dit ‘op elkaar letten’ bijzonder negatief klinken. Oncollegiaal.

Maar op elkaars veiligheid letten heeft niets te maken met boa gedrag, maar juist met collegialiteit. Het getuigt van het realisme dat iedereen weleens een moment van onachtzaamheid kan hebben. Niemand uitgezonderd. Even een persoonlijk beschermingsmiddel vergeten of even vlug iets doen. Natuurlijk is de toon die je gebruikt bij de collegiale veiligheidscorrectie essentieel. Deze workshop gaat vooral over het zorg voor elkaar hebben. Tijdens de workshop wordt ook ingegaan op welke collegiale wijze je elkaar kan corrigeren. Natuurlijk met een aantal praktijkvoorbeelden hoe we met elkaar kunnen zorgen voor een betere veiligheid op de werkvloer.

hoe spreek ik een collega aan

Inhoud

Even een paar voorbeelden van wat er in deze workshop aan de orde komt:

 • Een collega heeft continu grensoverschrijdend gedrag tegen vrouwelijke collega’s.
  • Kijken we weg of spreken we hem aan?
 • Een collega is continu een andere collega aan het pesten.
  • Kijken we weg, doen we mee of spreken we haar aan?
 • Een collega heeft steeds racistische opmerkingen.
  • Kijken we weg of spreken we hem aan?
 • Een collega gebruikt regelmatig zijn persoonlijke beschermingsmiddelen niet.
  • Kijken we weg of spreken we haar aan?
 • Een collega heeft de machine niet veilig gesteld voor de schoonmaakwerkzaamheden.
  • Kijken we weg of spreken we hem aan?

Om de veiligheid binnen het bedrijf te verbeteren is veiligheidsbewustzijn van iedereen in de organisatie belangrijk. Bij veel bedrijven zijn er nu veiligheidsregels. Maar veiligheid is niet het naleven van regeltjes. Iedereen moet op zijn of haar eigen plek bezig zijn met veiligheid. Niet alleen in de productie, maar ook op kantoor. Daarom moeten we meer gaan communiceren over veiligheid. En elkaar op een goede manier aanspreken op onveilig gedrag.

Niet wegkijken, maar naar elkaar omzien!

Aanmelden

Een workshop die aan alle medewerkers van het bedrijf gegeven kan worden. Wij kunnen deze workshop voor jullie verzorgen. Dit alles zal zo’n 2,5 uur in beslag nemen. Belangrijkste van de workshop is het groepsgesprek, om met elkaar over de praktijk binnen het bedrijf te praten. Maar je kunt ook kiezen om deze workshop zelf te organiseren d.m.v. ons DIY pakket.

Aanmelden voor deze workshop kan via dit formulier. Ben je geïnteresseerd in meerdere workshops, neem dan contact met ons op. Of bekijk of de DIY optie iets voor jullie is.

 

Zoek