[vc_row][vc_column][vc_column_text]Deze vraag komt aan de orde bij onze MASTERCLASS LOCK OUT TAG OUT (TRY OUT)
Veel bedrijven worstelen met het toepassen van een goed Lock Out Tag Out (Try Out) beleid. Soms hebben ze goede regels en een LOTO procedure, maar houdt niet iedereen zich aan de procedure. En misschien is er bij uw bedrijf gelukkig nog niets gebeurd en zijn medewerkers heel makkelijk met het wel of niet toepassen van de LOTO procedure. Wees dan maar blij. Want als er een ongeval gebeurt tijdens onderhoudswerkzaamheden zal de Inspectie altijd kijken of er sprake is van een overtreding van artikel 7.5. lid.2. Zo ja, dan is er direct sprake van een beboetbaar feit. De machine of productielijn geheel of gedeeltelijk veiligstellen voor onderhoud, het verhelpen van storingen of schoonmaakwerkzaamheden is volgens het Arbeidsomstandighedenbesluit hoofdstuk 7, artikel 7.5. namelijk een must.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Arbeidsomstandighedenbesluit artikel 7.5. lid 2 stelt het volgende: Onderhouds-, reparatie- en reinigingswerkzaamheden aan een arbeidsmiddel worden slechts uitgevoerd indien het arbeidsmiddel is uitgeschakeld en drukloos of spanningsloos is gemaakt. Indien dit niet mogelijk is worden doeltreffende maatregelen genomen om die werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”3625″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Hierbij is het de vraag of de machine of een productielijn wel op een juiste wijze drukloos en spanningsloos gemaakt kan worden. Is de gehele machine wel spanningsloos te maken maar kan de betreffende schakelaar ook nog vergrendeld worden? Of is er misschien bij het uitschakelen van de machine of productielijn sprake van geaccumuleerde (opgeslagen) energie? Heeft u zich er weleens in verdiept of alle vormen van energie wel afdoende uitgeschakeld en vergrendeld kunnen worden? In de praktijk zien wij regelmatig dat vergrendelen van een hoofdschakelaar niet mogelijk is omdat het verkeerde type schakelaar is toegepast.
Omdat veiligstellen zo belangrijk is, moet u beschikken over een juiste LOTO(TO) (Lock Out Tag Out (Try Out)) procedure. Maar een procedure is natuurlijk niet voldoende. Het moet namelijk ook technisch mogelijk zijn om een machine veilig te kunnen stellen. Of zoals het Arbeidsomstandighedenbesluit stelt, moet u, indien het niet mogelijk is, andere doeltreffende maatregelen treffen om de veiligheid te garanderen. Tijdens deze masterclass krijgt u voldoende handvaten aangereikt om op een juiste wijze de veiligheid van de medewerkers tijdens de onderhouds-, storings- en schoonmaakwerkzaamheden te garanderen.
Bedoeld voor
Iedereen die te maken heeft met onderhouds-, storings- en schoonmaakwerkzaamheden aan machines binnen bedrijven. Medewerkers van de technische dienst, engineers, productiemanagers, teamleiders, SHEQ-managers en operators die deze werkzaamheden mogen uitvoeren.
Doel Masterclass Lock Out Tag Out (Try Out)
Het doel van de Masterclass Lock Out Tag Out (Try Out) is om u in één dag te leren om een juiste LOTO(TO) procedure op te stellen en op een juiste wijze eventuele benodigde technische aanpassingen aan de machines of productielijnen door te voeren.
Programma Masterclass Lock Out Tag Out (Try Out)
- Wat is Lock Out Tag Out (Try Out)?;
- Verschil tussen LOTO en LOTOTO?;
- Wet- en Regelgeving over veiligstellen van machines vanuit de Arbowetgeving en de Europese productrichtlijnen;
- Stappenplan LOTOTO;
- Beperkingen LOTOTO bij bepaalde werkzaamheden. Hoe om te gaan met uitzonderingen zoals afstellen en verhelpen van bepaalde storingen?;
- Kan LOTOTO altijd in de praktijk worden toegepast?;
- Wat zijn eventuele alternatieve doeltreffende maatregelen?;
- Nuttige tips voor het opstellen van LOTOTO-werkinstructies;
- Voorbeeld mogelijke LOTO(TO) procedure;
- Pneumatiek en hydrauliek vaak het vergeten deel. Gevolgen van geaccumuleerde restenergie;
- Pneumatisch, hydraulisch en elektrisch Lock Out Tag Out voorbeelden. Wat werkt in de praktijk het meest handig en veilig?;
- Markeringen en een LOTO(TO) lay-out;
- LOTO(TO) voorbeeld;
- Obstakels en valkuilen bij de implementatie van LOTO(TO).
[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Incompany Masterclass Lock Out Tag Out (Try Out)
Deze Masterclass Lock Out Tag Out (Try Out) is zeer geschikt voor een incompany training. Met daarbij de mogelijkheid om bij u op de werkvloer in te gaan op specifieke situaties. Beter kunnen we de praktijk niet benaderen.
Vereiste voorkennis
Geen.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”3626″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Heeft u vragen over deze masterclass dan kunt u contact opnemen met ons secretariaat.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]