Lovende reacties op de eerste Masterclass ‘Aanpassen bestaande machines’

Weer een praktische masterclass op 29 januari 2019

Omdat we bij de eerste Masterclass ‘Aanpassen bestaande machines’ in oktober 2018 lovende reacties kregen van de deelnemers, hebben wij deze masterclass volgend jaar drie keer in ons programma opgenomen. Op 29 januari 2019 organiseren wij weer een Masterclass ‘Aanpassen van bestaande machines’. Bij deze masterclass wordt ingegaan op de vraag: Wat mag, wat moet, wanneer wel en wanneer niet.

Voor veel techneuten is het aanpassen van een bestaande machine een soort “hoofdpijndossier”. Loopt men door de aanpassingen aan tegen allerlei verplichtingen of aansprakelijkheden? Dit is zomaar een vraag waarmee men kan rondlopen. Vaak wordt men, door wat men ooit gehoord of gelezen heeft, heen weer geslingerd tussen heel veel moeten doen of helemaal niets. In de folder van de Inspectie SZW “Zo past u uw machine veilig aan” staat dat er een grote kans is dat men bij het aanpassen van een machine inderdaad verantwoordelijk wordt voor de veiligheid van de machine. Maar is dat zo? Wordt men dan verantwoordelijkheid voor de totale veiligheid van de machine? Uiteindelijk moet er dus een antwoord komen op de vraag “Wat mag, wat moet, wanneer wel en wanneer niet”.

Het aanpassen van een bestaande machine of productielijn komt in de praktijk heel vaak voor. De reden hiervoor is meestal het sneller en beter laten functioneren / produceren van een machine. Als IVOB vinden wij het daarom een heel belangrijk onderwerp om een masterclass over te geven.

Tijdens deze Masterclass ‘Aanpassen van bestaande machines’ wordt ingegaan op het belang van het goed in kaart brengen van de veiligheid van de machine voordat men start met de aanpassingen. Het kan namelijk zijn dat de oorspronkelijke leverancier geen veilige machine geleverd heeft of dat in de loop der jaren de veiligheid van de machine door het verwijderen van veiligheden niet meer conform de veiligheidseisen is. Wat zijn dan de consequenties?

Bedoeld voor
Deze masterclass is bedoeld voor iedereen die betrokken kan zijn bij het aanpassen van bestaande machines. U bent bijvoorbeeld werkzaam als: manager, engineer, projectleider, technisch adviseur of ontwerper bij een productiebedrijf of u bent een machinebouwer die regelmatig machines of productielijnen aanpast.

Doel masterclass
Kennis over wat men wel en niet moet doen bij het aanpassen van bestaande machines.

Programma Masterclass ‘Aanpassen bestaande machines’

 • Machines of samenstel van machines;
 • Samenstel van nieuwe en bestaande machines;
 • Onbegrip bij het aanpassen van bestaande machines;
 • Onterechte angst voor verantwoordelijkheden bij aanpassingen;
 • Het in kaart brengen van de veiligheid van de machine die aangepast gaat worden;
 • Belang van een risicobeoordeling;
 • Belang van § 38 en 39 van de Gids voor toepassing van de Machinerichtlijn 2006/42/EG;
 • Definitie van het begrip significante wijzigingen;
 • Aanpassen van machines met een noodstop- en veiligheidssysteem dat al voldoet aan de EN-954/1;
 • Aanpassen van machines met een noodstop- en veiligheidssysteem dat al voldoet aan de EN-ISO-13849/1;
 • Mogelijkheden en onmogelijkheden bij het aanpassen van machines van voor 1995 (van voor het CE-tijdperk) met of zonder noodstop- en veiligheidssysteem;
 • Aandachtspunten bij aanpassingen van bestaande machines;
 • Mogelijke veiligheidsoplossingen.

Vereiste voorkennis
Het is niet verplicht om enige voorkennis van de machineveiligheidsregelgeving te hebben.

Voor meer informatie: zie onze website www.ivob-opleidingen.nl

Ons laatste nieuws

Zoek