Medewerkers veranderen. Óf het management?

Over human behavior en gedragsveranderingen mogen we volgens sommige criticasters niet meer spreken. Er zijn boeken volgeschreven over ‘gedrag’. Ook in artikelen wordt veel aandacht besteed aan veiligheidsgedrag. Of deze aanpak ook weer achterhaald. Moeten we niet meer aandacht hebben voor de gedragsveranderingen van het management die noodzakelijk zijn? Victor Roggeveen stelt in zijn promotieonderzoek de belangrijke vraag: “Hoe kun je nu stellen dat de veiligheid van een bedrijf afhangt van de rol van de leider, terwijl je de nadruk legt op het gedrag van de volgers?” Volgens ons een terechte vraag.

Anderen vinden dat we juist veel meer bezig moeten zijn met de harde veiligheid, dus het realiseren van veilige werkomgeving. Door veel aandacht te geven aan de technische veiligheid van de werkvloer en machines. Ze plaatsen afschermingen. Of afschermkappen te plaatsen op onveilige delen van de machine.

Bij veel bedrijven heeft veiligheid de vorm gekregen van betutteling van de werkvloer. ‘Alleen de specialisten kunnen risico’s beoordelen. Dat kun je niet aan de werkvloer over laten, daar heeft men het inzicht niet’. Maar dan gaan we er vanuit dat veiligheid en veiligheidsgedrag niet te leren zou zijn? Maar we leren onze kinderen toch ook gewoon veilig gedrag?!

Visie van het management

In onze optiek kun je medewerkers veilig gedrag leren. Natuurlijk hebben we nog steeds te maken met het fenomeen dat soms handelingen gebaseerd zijn op routine en ervaring, waarbij het juist makkelijk fout kan gaan. Maar ook daar kan je medewerkers op attenderen. Wel durven we te stellen dat aandacht voor het gedrag van de werkvloer geen zin heeft als het management zelf daar geen visie voor heeft. Misschien trappen we een open deur in? Maar dat doen we dan ook graag.

Een onderwerp dat zeker de discussie waard is. Om u toegang te geven tot de webinar, verzoeken we u in te schrijven. Dat kan hier.

Datum: 6-12-‘21

Zoek