Masterclass ‘Aanpassen bestaande machines’

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Aanpassen bestaande machines: Wat mag, wat moet, wanneer wel en wanneer niet

Voor veel techneuten vormt dit onderwerp een soort “hoofdpijn dossier” en wordt men, door wat men ooit gehoord heeft, heen weer geslingerd tussen heel veel moeten doen of helemaal niets. Voor veel techneuten dus een stuk onzekerheid met dan ook nog eens de kans dat ze verantwoordelijk worden. Want ze hebben ooit gehoord dat, als je een machine wijzigt, de CE-markering van de oorspronkelijke fabrikant vervalt en dat degene die de machine wijzigt volkomen verantwoordelijk wordt voor de veiligheid van de machine. Misschien hebben ze zelfs de folder van de Inspectie SZW “Zo past u uw machine veilig aan” gelezen? Hier staat dan ook nog op dat de kans groot is dat men zelf verantwoordelijk wordt voor de machine. Hiervoor is men dan benauwd en vraagt men zich steeds af: maar wanneer word ik dan verantwoordelijk? Wat mag wel of wat mag niet? En wanneer mag ik wel iets wijzigen of wanneer niet? Dus een hele belangrijke vraag die beantwoord moet worden.

Waarom? Omdat het vaak voorkomt dat men bij een productiebedrijf een bestaande machine of productielijn gaat aanpassen. Soms al direct na aankoop terwijl de machine nog op de trailer staat. De redenen hiervoor kunnen zeer uiteenlopend zijn maar meestal is het om een machine sneller en beter te laten functioneren / produceren

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Voor degenen die deze aanpassingen moeten uitvoeren, gelden er een aantal regels die men moet volgen. En juist over deze regels en vooral over de verantwoordelijkheden die eventuele aanpassingen tot gevolg kunnen hebben, leeft er veel onbegrip. Daarom hebben wij als IVOB het onderwerp belangrijk genoeg gevonden om hier een masterclass over te geven.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”3585″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]Tijdens deze Masterclass Aanpassen van bestaande machines willen we uitgebreid ingaan op wat wel en niet tot de mogelijkheden behoort en wanneer men op een bepaalde manier aansprakelijk wordt voor de veiligheid van de uiteindelijk gerealiseerde machine of productielijn. Of misschien nog wel belangrijker: hoe men aansprakelijkheid kan beperken of voorkomen.

Tijdens deze Masterclass Aanpassen van bestaande machines wordt daarom ingegaan op het belang van het goed in kaart brengen van de veiligheid van de machine voordat men start met de aanpassingen. Het kan namelijk zijn dat de oorspronkelijke leverancier geen veilige machine geleverd heeft of dat in de loop der jaren de veiligheid van de machine door het verwijderen van veiligheden niet meer conform de veiligheidseisen is.

Bedoeld voor
Deze masterclass is bestemd voor iedereen die betrokken kan zijn bij het aanpassen van bestaande machines. U bent bijvoorbeeld werkzaam als: engineer, projectleider, technisch adviseur of ontwerper bij een productiebedrijf of u bent een machinebouwer die regelmatig machines of productielijnen aanpast.

Doel Masterclass
Kennis over wat men wel en niet moet doen bij het aanpassen van bestaande machines.

Programma Masterclass Aanpassen bestaande machines

 • Machines of samenstel van machines;
 • Samenstel van nieuwe en bestaande machines;
 • Onbegrip bij het aanpassen van bestaande machines;
 • Onterechte angst voor verantwoordelijkheden bij aanpassingen;
 • Het in kaart brengen van de veiligheid van de machine die aangepast gaat worden;
 • Belang van een risicobeoordeling;
 • Belang van § 38 en 39 van de Gids voor toepassing van de Machinerichtlijn 2006/42/EG;
 • Definitie van het begrip significante wijzigingen;
 • Aanpassen van machines met een noodstop- en veiligheidssysteem dat al voldoet aan de EN-954/1;
 • Aanpassen van machines met een noodstop- en veiligheidssysteem dat al voldoet aan de EN-ISO-13849/1;
 • Mogelijkheden en onmogelijkheden bij het aanpassen van machines van voor 1995 (van voor het CE-tijdperk) met of zonder noodstop- en veiligheidssysteem;
 • Aandachtspunten bij aanpassingen van bestaande machines;
 • Mogelijke veiligheidsoplossingen.

Vereiste voorkennis
Het is niet verplicht om enige voorkennis van de Machineveiligheidsregelgeving te hebben. Als zou het wel makkelijk zijn als men beschikt over de basiskennis machineveiligheid (bijvoorbeeld Module I van onze training Machineveiligheid) en/of de basiskennis van een risicobeoordeling machineveiligheid (bijvoorbeeld onze Masterclass Risicobeoordeling).

Heeft u vragen over deze Masterclass dan kunt u contact opnemen met ons secretariaat.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ons laatste nieuws

Zoek