Masterclass Robotveiligheid

Er worden in de productiebedrijven en in de maakindustrie steeds meer robotinstallaties ingezet. Tegenwoordig zelfs, door voortschrijdende robottechnieken, ook steeds meer Cobotssystemen (collaborative robots). Door leveranciers van Cobots wordt aangegeven dat men altijd veilig met deze robots kan werken. Maar is dat zo? Omdat men steeds vaker met robots geconfronteerd wordt, is het belangrijk dat men, als men robotinstallaties produceert of gebruikt of moet aanpassen, goed op de hoogte is welke veiligheidseisen van toepassing zijn. Dus over wat men wel en niet mag doen en waar men in het bijzonder op moet letten.

De laatste jaren zien we steeds meer ontwikkelingen op het gebied van robots en robotsystemen. Ook ontwikkelingen in de toe te passen veiligheidstechnieken. Maar zijn deze veiligheidstechnieken allemaal wel zo betrouwbaar als men beweert dat deze zijn?

Bij robotsystemen gaat het niet alleen om de veiligheid van de robot of robots maar ook om de veiligheid van de machines waar de robots mee samenwerken of de tools van de robot of cobot. Een veilige robot of cobot wil nog steeds niet zeggen dat er sprake is van een veilige robotinstallatie.

Deze Masterclass Robotveiligheid is ontwikkeld door Bert Stap, directeur en trainer van ons bedrijf, die ook regelmatig artikelen en columns publiceert in het blad Vision & Robotics over robotveiligheid. Dus een Masterclass Robotveiligheid met veel inhoud.

Doel Masterclass Robotveiligheid

Kennis vergaren om veilige robotsystemen te ontwerpen, te wijzigen of te beoordelen. Na deze masterclass weet u welke risicoreducerende maatregelen u moet nemen om een veilige robotinstallatie te creëren.

wij werken hier met robots

Bedoeld voor

Deze masterclass is bestemd voor diegenen die verantwoordelijk zijn voor het ontwerp, de aanpassing of de beoordeling van robotsystemen. U bent bijvoorbeeld werkzaam als: integrator, engineer, projectleider, technisch adviseur of ontwerper.

Programma Masterclass Robotveiligheid

  • Zin en onzin over de veiligheid van industriële robots;
  • Beperkingen van de veiligheid van Cobots;
  • EN-ISO 10218-1: Veiligheidseisen voor het veilig ontwerpen van de ‘kale’ industriële robot;
  • EN-ISO 10218-2: Veiligheidseisen voor de integratie van industriële robots, robotsystemen en robot cellen;
  • EN-ISO 11161: Veiligheidseisen aan Integrated Manufacturing Systems (IMS) waarbij twee of meerdere machines met elkaar zijn verbonden;
  • ISO/TS 15066: Veiligheidseisen aan ‘collaborative’ robotsystemen en de werkomgeving;
  • Specifieke risico’s van industriële robots en robotsystemen;
  • Realisatie van de functionele veiligheid van de industriële robotsystemen. Vereiste Performance Level en het bouwen van goede noodstop- en veiligheidscircuits;
  • Beveiligingen bij robots, zoals: afschermingen, lichtschermen, veiligheidsmatten en scanners;
  • Toepassen van reduced speed, safe human robot interaction, limiting robot actions and minimum safety distances;
  • Manipulatie van beveiligingen, etc.

Vereiste voorkennis

Om op een goede wijze deel te kunnen nemen aan deze Masterclass Robotveiligheid vragen we basiskennis machineveiligheid (bijvoorbeeld Module I en II van onze training Machineveiligheid) en/of de basiskennis van een risicobeoordeling machineveiligheid (bijvoorbeeld onze Masterclass Risicobeoordeling).

Zoeken