Oeps. Dat ging maar net goed!

Soms hoor je bij bedrijven over Near missing accidents. Wij spreken liever over oeps momentjes. Deze workshop gaat in op de oeps momentjes die we allemaal kennen vanuit onze privé of werksituatie. Want laten we eerlijk zijn ‘No-body is perfect’. En als we toch eerlijk zijn kunnen we allemaal wel een aantal oeps momentjes vertellen.

De te lange rit naar onze vakantie. In één dag doorrijden naar onze verre vakantiebestemming. Natuurlijk wel met veel ingeplande rustpauzes. Op het laatst gaat de vermoeidheid toch een rol spelen. En o ja, de kinderen worden steeds vervelender. Toch nog maar even doortrappen. En als we dan op de plek van bestemming zijn aangekomen en we denken terug aan de rit, dan moeten we vaak eerlijk erkennen dat we het laatste deel op de automatische piloot hebben gedaan. Gelukkig is het goed gegaan. Maar het had zomaar anders kunnen aflopen….

OEPS

Oeps momentjes

Waarom hebben we die oeps momentjes? Heeft dit te maken met ons gedrag, onze onnadenkendheid, onze routine of onze houding? Hoe kunnen we dit soort oeps momentjes voorkomen? Waardoor ontstaan er onveilige oeps momentjes? De meest bekende oorzaak: effe vlug. Maar dan zijn er ook nog de volgende oorzaken:

 • Werkdruk
 • Stress
 • Routine
 • Nonchalance
 • Overmoedigheid
 • Onveilige machines
 • Niet veilig stellen van machines
 • Rommelige werkomgeving (orde en netheid)
 • Weinig toezicht en correctie
 • Bedrijfscultuur
 • Onveilig, soms stoer, gedrag

Menselijk falen, een foutje, een onbedoelde handeling zit in een klein hoekje. De meeste medewerkers kiezen niet bewust voor onveilig gedrag, meestal ontstaat onveilig gedrag onbewust of juist uit een goed bedoelde handeling.

Goed bedoeld

Want bij onveilig gedrag speelt ook onze impuls, reactie of reflex een rol. En vermoeidheid heeft invloed op ons gedrag. Soms zijn we ons helemaal niet bewust van een onveilige handeling. Doen we ons werk onbewust. Met onbewust gedrag bedoelen we: gedrag waar we niet bij nadenken, maar waar we gewoon handelen (op basis van routine of onze eerdere ervaringen).

En met de oeps-momentjes hebben we niet alleen in productiebedrijven te maken, maar ook in kantoorsituaties. Te lang werken in een verkeerde werkhouding. Dingen die we op de grond laten slingeren. Even op een bureaustoel gaan staan om de slingers op te hangen voor de jarige collega.

We hebben vaak allerlei drogredenen om in bepaalde situaties verkeerde keuzes te maken. ‘Effe vlug’, ‘Kost anders te veel tijd’, ‘Het werk moest nog even af, want de klant zit te wachten’ en ‘Anderen doen het toch ook’. Wat kunnen we eraan doen?

Alles heeft te maken met ons gedrag. Meer bewustwording van het belang van veilig werken en meer nadenken bij wat we doen, zijn de ‘tools’ die nodig zijn om ons gedrag te verbeteren. Deze workshop is gericht op eerlijkheid, erkennen en herkennen. Belangrijk om ons met elkaar bewust te worden van het feit dat een onveilige handeling ons allemaal kan overkomen, maar ook dat het kan leiden tot bedrijfsongevallen i.p.v. een ‘oeps momentje’. Gesprek met elkaar en het uitwisselen van ervaringen kan zeer leerzaam zijn. Want van elkaar kunnen we leren!

Aanmelden

Een workshop die aan alle medewerkers gegeven kan worden. Wij kunnen deze workshop voor jullie verzorgen. Dit alles zal zo’n 2,5 uur in beslag nemen. Belangrijkste van de workshop is het groepsgesprek, om met elkaar over de praktijk binnen het bedrijf te praten. Maar je kunt ook kiezen om deze workshop zelf te organiseren d.m.v. ons DIY pakket.

Aanmelden voor deze workshop kan via dit formulier. Ben je geïnteresseerd in meerdere workshops, neem dan contact met ons op. Of bekijk of de DIY optie iets voor jullie is.

Zoek