Omhoog vallen bestaat niet

Misschien vind je dit een rare titel. Maar het is wel waar. Als we vallen, vallen we naar beneden. Met alle gevolgen van dien. Toch lijkt het wel of sommige medewerkers zich dit niet realiseren. Zeker als we zien welke acrobatische toeren men soms op hoogte uithaalt, zonder dat er enige veiligheidsmaatregelen zijn genomen.

Soms moet je even iets op hoogte monteren of een lamp wisselen. Geen hoogwerker beschikbaar. Dan maar een pallet op de heftruck die voldoende hoog kan komen. Het valgevaar neem je voor lief. Dit terwijl zelfs het werken in een werkbak op de heftruck sinds 1 juli 2020 (artikel 7.23.d. van het Arbeidsomstandighedenbesluit) bij wet verboden is.

omhoog vallen bestaat niet

Valgevaar

Of je hebt een grote productielijn met een omkasting die hoger is dan 2,5 meter. Je moet daar soms zijn voor storingen of servicewerkzaamheden. Er zijn geen railingen aanwezig. Op dat moment bestaat er voor de werknemers die daar aan het werk gaan gevaar voor vallen. In het Arbeidsomstandighedenbesluit artikel 3.16 lid 2 wordt duidelijk aangegeven dat er sprake is van valgevaar als het gevaar bestaat om 2,5 meter of meer te vallen. In de wetgeving is duidelijk aangegeven dat er dan veiligheidsvoorzieningen getroffen moeten worden en als deze niet aangebracht kunnen worden, men met een valbeveiligingssysteem (lees veiligheidsharnas) moet werken. We noemen dit veilig werken op hoogte.

Maar je kan ook vallen van een trap(je) of ladder. Bij een hoogte van 50 cm is er al sprake van valgevaar. Jaarlijks zijn 468 bedrijfsongevallen door vallen van hoogte. Hierbij is er sprake van 120 keer vallen van een trap of ladder en 93 keer van een vloer of platform.

Werken op hoogte

Veel werknemers weten niet dat je bij het werken op hoogte gebruik moet maken van daarvoor geschikte arbeidsmiddelen (lees steiger of hoogwerker). Mogen we dan geen trappen en ladders meer gebruiken? Moeten we altijd een hoogwerker bij de hand hebben of een steiger bouwen? In artikel 7.23 van het Arbeidsomstandighedenbesluit staat dat je er gebruik van mag maken, als je geen veiliger arbeidsmiddelen kan gebruiken. Mits er sprake is van een gering risico en dat de werkzaamheden kort duren.

Soms zijn er duidelijke veiligheidsregels bij een bedrijf. Maar vinden medewerkers die lastig. Een hoogwerker op halen om een klein klusje te doen. De hoogwerker staat helemaal aan de andere kant van het terrein. Het kost veel meer tijd om de hoogwerker te halen, dan het klusje even zo te doen. En o ja, we moeten ook nog iemand zoeken die met de hoogwerker mag werken. Die deskundig genoeg is. Wie is dat ook weer? Heel vervelend. Maar gelukkig staat de ladder dichtbij. Dus…

Verantwoordelijk

Wie is er verantwoordelijk als er dan wat gebeurd? Kan een werkgever zich dan beroepen op het feit dat er instructies zijn voor het werken op hoogte en dat daar in staat dat men altijd, als het kan, een hoogwerker moet gebruiken? Dat kan, maar als uit het onderzoek dan blijkt dat dit bij het bedrijf regelmatig voor kwam, dan is er gelijk sprake van het feit dat de werkgever te weinig toezicht heeft gehouden. Dan is er sprake van een overtreding van artikel 8 lid 4 van de Arbeidsomstandighedenwet.

Dus voor de werkgever is het belangrijk dat er duidelijke veiligheidsregels zijn voor het werken op hoogte. Maar ook dat je toezicht moet houden op de naleving van de veiligheidsregels. Want er kan zomaar een tendens binnen het bedrijf zijn dat werknemers zich niet houden aan deze veiligheidsregels. Daarom is het goed dat werknemers regelmatig weer geattendeerd worden op de veiligheid bij het werken op hoogte. Deze workshop kan je daarbij helpen.

Maar werken op hoogte is van toepassing op meer situaties. Denk aan het werken op vloeren met openingen, waarbij valgevaar is. Aan hijsopeningen die niet op een goede wijze afgezet zijn. Werken op bordessen met onvoldoende railingen.

Aanmelden

Een workshop die bedoeld is voor alle productie- en technische medewerkers. In deze workshop worden al deze situaties behandeld. Wij kunnen deze workshop voor jullie verzorgen. Dit alles zal zo’n 2,5 uur in beslag nemen. Belangrijkste van de workshop is het groepsgesprek, om met elkaar over de praktijk binnen het bedrijf te praten. Maar je kunt ook kiezen om deze workshop zelf te organiseren d.m.v. ons DIY pakket.

Aanmelden voor deze workshop kan via dit formulier. Ben je geïnteresseerd in meerdere workshops, neem dan contact met ons op. Of bekijk of de DIY optie iets voor jullie is.

Zoeken