PBM’s. Niet hip, niet cool

Een workshop speciaal voor productie- en technische medewerkers. Tijdens ons werk hebben velen van ons te maken met persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Vaak is er sprake van een verplichting vanuit het bedrijf tot het dragen of gebruiken ervan. In werk- of veiligheidsinstructies staat dit voorgeschreven. Maar ja, medewerkers gebruiken ze niet altijd en hebben zo hun eigen argumenten hiervoor. Ook als ze verplicht zijn!

Even een paar argumenten die werknemers kunnen hebben om PBM’s niet te dragen:

  • Soms (of vaak) vinden ze PBM’s alleen maar lastig.
  • Ze zitten ongemakkelijk.
  • Je hebt er alleen maar last van.
  • En …. ze zijn niet hip
  • En …. zijn zeker niet cool.

En dan hebben we nog een ander probleem. Ze worden soms zomaar vergeten. Bijvoorbeeld bij ‘effe vlug’ werkzaamheden. Vergeten is menselijk. Als ze er dan op gewezen worden is er vaak sprake van: ‘o, ja… effe vergeten’.

PBM niet cool

Doel van de workshop

Het doel van deze workshop is:

  • Met elkaar het belang van het gebruik van PBM’s onderkennen.
  • Het besef dat het niet gaat om het naleven van een verplichting, maar van het nut van de PBM’s!
  • Het besef dat PBM’s juist bedoeld zijn voor de eigen veiligheid.
  • Dat het soms nodig is om elkaar als collega’s te attenderen op het gebruik van de PBM’s.

Werknemers vergeten vaak dat zij een wettelijke plicht hebben om PBM’s te gebruiken, als een bedrijf gebruik ervan voorschrijft bij bepaalde werkzaamheden. Ook dit aspect komt in de workshop aan de orde.

Tijdens de workshop komen allerlei PBM’s aan de orde en gaan we ook in op het aspect dat ze geen bescherming bieden als men onveilige handelingen doet.

Belangrijkste van deze workshop is dat werknemers (weer gaan) beseffen dat een verplichting tot het gebruik van PBM’s geen straf is, maar juist om de eigen veiligheid te waarborgen. Maar ook dat het soms belangrijk en collegiaal kan zijn als we elkaar erop wijzen als we ze even vergeten zijn.

Aanmelden

Wij kunnen deze workshop voor jullie verzorgen. Dit alles zal zo’n 2,5 uur in beslag nemen. Belangrijkste van de workshop is het groepsgesprek, om met elkaar over de praktijk binnen het bedrijf te praten. Maar je kunt ook kiezen om deze workshop zelf te organiseren d.m.v. ons DIY pakket.

Aanmelden voor deze workshop kan via dit formulier. Ben je geïnteresseerd in meerdere workshops, neem dan contact met ons op. Of bekijk of de DIY optie iets voor jullie is.

Zoeken