Praktische Masterclass “Aanpassen bestaande machines”

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Op 29 oktober 2018 organiseren wij weer een Masterclass “Aanpassen van bestaande machines”. Bij deze masterclass wordt ingegaan op de vraag: Wat mag, wat moet, wanneer wel en wanneer niet.

Want dit is voor veel techneuten vaak de grote vraag bij het aanpassen van machines. Al gauw wordt dan het aanpassen van een bestaande machine een soort “hoofdpijndossier”. Men wordt, door wat men ooit gehoord heeft, heen weer geslingerd tussen heel veel moeten doen of helemaal niets. Dus resulteert dit vaak in een stuk onzekerheid met dan ook nog eens de kans dat ze verantwoordelijk worden. Aan de ene kant hebben ze gehoord dat, als je een machine wijzigt, de CE-markering van de oorspronkelijke fabrikant vervalt en dat degene die de machine wijzigt volkomen verantwoordelijk wordt voor de veiligheid van de machine. Misschien hebben ze zelfs de folder van de Inspectie SZW “Zo past u uw machine veilig aan” gelezen? Hier staat zwart op wit dat de kans groot is dat men bij het aanpassen van een machine inderdaad verantwoordelijk wordt voor de veiligheid van de machine. Maar is dat zo? Uiteindelijk moet er een antwoord komen op de vraag “Wat mag, wat moet, wanneer wel en wanneer niet”.

Waarom is het zo’n belangrijke vraag? Omdat het aanpassen van een bestaande machine of productielijn heel vaak voor komt. Soms al direct na aankoop terwijl de machine nog op de trailer staat. De redenen hiervoor kunnen zeer uiteenlopend zijn, maar meestal is het om een machine sneller en beter te laten functioneren / produceren. Voor degenen die deze aanpassingen moeten uitvoeren, gelden er een aantal regels die men moet volgen. Daarom hebben wij als IVOB het onderwerp belangrijk genoeg gevonden om hier een masterclass over te geven.

Tijdens deze Masterclass Aanpassen van bestaande machines wordt daarom ingegaan op het belang van het goed in kaart brengen van de veiligheid van de machine voordat men start met de aanpassingen. Het kan namelijk zijn dat de oorspronkelijke leverancier geen veilige machine geleverd heeft of dat in de loop der jaren de veiligheid van de machine door het verwijderen van veiligheden niet meer conform de veiligheidseisen is.

Bedoeld voor
Deze masterclass is bedoeld voor iedereen die betrokken kan zijn bij het aanpassen van bestaande machines. U bent bijvoorbeeld werkzaam als: engineer, projectleider, technisch adviseur of ontwerper bij een productiebedrijf of u bent een machinebouwer die regelmatig machines of productielijnen aanpast.

Doel Masterclass
Kennis over wat men wel en niet moet doen bij het aanpassen van bestaande machines.

Programma Masterclass Aanpassen bestaande machines

  • Machines of samenstel van machines;
  • Samenstel van nieuwe en bestaande machines;
  • Onbegrip bij het aanpassen van bestaande machines;
  • Onterechte angst voor verantwoordelijkheden bij aanpassingen;
  • Het in kaart brengen van de veiligheid van de machine die aangepast gaat worden;
  • Belang van een risicobeoordeling;
  • Belang van § 38 en 39 van de Gids voor toepassing van de Machinerichtlijn 2006/42/EG;
  • Definitie van het begrip significante wijzigingen;
  • Aanpassen van machines met een noodstop- en veiligheidssysteem dat al voldoet aan de EN-954/1;
  • Aanpassen van machines met een noodstop- en veiligheidssysteem dat al voldoet aan de EN-ISO-13849/1;
  • Mogelijkheden en onmogelijkheden bij het aanpassen van machines van voor 1995 (van voor het CE-tijdperk) met of zonder noodstop- en veiligheidssysteem;
  • Aandachtspunten bij aanpassingen van bestaande machines;
  • Mogelijke veiligheidsoplossingen.

Vereiste voorkennis
Het is niet verplicht om enige voorkennis van de machineveiligheidsregelgeving te hebben.

Voor meer informatie: zie onze website www.ivob-opleidingen.nl[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Ons laatste nieuws

Zoeken