Wij werken hier met robots

Deze workshop is interessant voor medewerkers die werken bij een bedrijf waar ze werken of gaan werken met robots. Dat zijn er tegenwoordig steeds meer. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je als medewerker, bij het werken met industriële robots een aantal veiligheidsregels in acht kunt nemen. Eigenlijk is de belangrijkste veiligheidsregel dat men zich niet in het werkgebied van een draaiende robot mag bevinden. Niet voor niets zijn industriële robots binnen een afscherming geplaatst. Deze afscherming mag men alleen betreden als de robot stilstaat. Hier zijn nog wel uitzonderingen op. Dat is vaak voor speciale werkzaamheden die extra geïnstrueerd personeel mag uitvoeren.

wij werken hier met robots

Industriële robots worden in allerlei soorten en maten geleverd. Van robots die ca. 100 kg kunnen tillen tot robots die maar liefst 2,3 ton kunnen tillen. Ook het aantal assen dat een robot heeft en het bereik van de robot kan variëren.

Samenwerken

Maar ja, steeds meer zien we dat de mens met een robot moet samenwerken. We noemen dat met een mooi woord ‘collaborativiteit’. Als er sprake is van een gezamenlijk (collaboratief) werkgebied, dan is het belangrijkste dat de robot weet dat er iemand in dat gezamenlijke werkgebied is. De robot kan dan rekening houden met de ‘mens’. Belangrijkste is dan dat de mens gedetecteerd (gezien) wordt. Dit ‘gezien’ worden kan op allerlei manieren.

Nu zijn er tegenwoordig ook robots die zonder afschermingen en beveiligingen met een mens kunnen samenwerken. Men heeft dit soort robots een andere naam gegeven, namelijk Cobot. Nu is dat best raar, want een Cobot is ook gewoon een robot. Alleen is hij anders gebouwd, zodat er geen sprake is van gevaren die er bij een robot wel zijn. Toch kan een Cobot ook gevaarlijk zijn. Het hangt sterk af waar we de Cobot voor willen gebruiken. M.a.w. welke ‘tooling’ zit er in de kop? Oftewel, een Cobot die met een klem producten van ca. 10 kg op moet pakken, is een stuk minder gevaarlijk dan een Cobot die voorzien is van een slijpkop.

Daarom gaan we tijdens deze  workshop in op de gevaren van de industriële robots en wanner er bij een Cobot ook sprake is van gevaren.

Doel

Begrijpen hoe en waarom men op een bepaalde manier met industriële robots moet werken en wanneer men met een Cobot veilig kan werken en vooral wanneer niet.

Aanmelden

Aanmelden voor deze workshop kan via dit formulier. Ben je geïnteresseerd in meerdere workshops, neem dan contact met ons op. Of bekijk of de DIY optie iets voor jullie is.

Zoek