Unieke Masterclass Robotveiligheid

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

20 maart 2019

Één dag specifieke Robotveiligheid

In productieomgevingen wordt steeds meer gebruikt gemaakt van robotinstallaties. Anno 2019 zelfs, door de voortschrijdende robottechnieken, ook steeds meer collaboratieve robots (COBOTS). Door sommige leveranciers van COBOTS wordt aangegeven dat men altijd veilig met COBOTS kan werken. Maar is dat werkelijk zo of zijn er bij COBOTS toch nog wel veiligheidsissues? Ook kennen veel industriële robots steeds meer veiligheidstechnieken die hele praktische veiligheidsoplossingen bieden.

Maar bij robotsystemen gaat het niet alleen om de veiligheid van de robot of robots maar ook om de veiligheid van de machines waar de robots mee samenwerken of de tools die aan een robot (COBOT) gemonteerd worden.

Kennis van nieuwe veiligheidstechnieken is dan ook noodzakelijk. Vooral moet men goed op de hoogte zijn van de betrouwbaarheid van deze veiligheidstechnieken.

Deze Masterclass Robotveiligheid is ontwikkeld door Bert Stap, Senior CE Specialist. Hij publiceerde regelmatig artikelen over robotveiligheid in het blad Vision & Robotics. Dus u mag rekenen op een Masterclass Robotveiligheid met veel inhoud.

Bedoeld voor
Deze masterclass is bestemd voor diegenen die verantwoordelijk zijn voor het ontwerp, de aanpassing of de beoordeling van robotsystemen. U bent bijvoorbeeld werkzaam als: integrator, engineer, projectleider, technisch adviseur of ontwerper.

Doel Masterclass Robotveiligheid
Kennis vergaren om veilige robotsystemen te ontwerpen, te wijzigen of te beoordelen. Na deze masterclass weet u welke risico reducerende maatregelen u moet nemen om een veilige robotinstallatie te creëren.

Programma Masterclass Robotveiligheid

 • Zin en onzin over de veiligheid van industriële en collaboratieve (COBOTS) robots;
 • EN-ISO 10218-1: Veiligheidseisen voor het veilig ontwerpen van de ‘kale’ industriële robot;
 • EN-ISO 10218-2: Veiligheidseisen voor de integratie van industriële robots, robotsystemen en robot cellen;
 • EN-ISO 11161: Veiligheidseisen aan Integrated Manufacturing Systems (IMS) waarbij twee of meerdere machines met elkaar zijn verbonden;
 • ISO/TS 15066: Veiligheidseisen aan ‘collaboratieve’ robotsystemen en de werkomgeving;
 • Risk assessment bij robotinstallaties met daarbij aandacht voor hele specifieke risico’s van industriële robots en robotsystemen;
 • Realisatie van de functionele veiligheid van de industriële robotsystemen. Vereiste Performance Level en het bouwen van goede noodstop- en veiligheidscircuits;
 • Programmeren van de veiligheid van de robot. Gebruik maken van de veiligheid van de robotcontroller of van een extern veiligheidscircuit;
 • Beveiligingen bij robots, zoals: afschermingen, lichtschermen, veiligheidsmatten en scanners;
 • Reduced speed, safe human robot interaction, limiting robot actions and minimum safety distances;
 • Manipulatie van beveiligingen, etc

Kennis van machineveiligheid is een pré. Echter niet noodzakelijk.

Aanmelden is mogelijk per e-mail of op onze website www.ivob-opleidingen.nl[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ons laatste nieuws

Zoek