Veiligheidsgedrag en -bewustzijn

Deze workshop is bedoeld voor iedereen binnen het bedrijf. Misschien vind je het een vreemd onderwerp, want met jouw veiligheidsgedrag en -bewustzijn is niks mis! Jij werkt altijd veilig en houd je aan de regeltjes. Och er zijn wel momenten dat het effe minder veilig gaat, maar ja dat komt weinig voor. En soms houd je je niet aan de veiligheidsvoorschriften, maar ja die zijn soms ook zo betuttelend. Net of jezelf niet kan nadenken. Daarnaast vind je dat sommige werk- en veiligheidsinstructies geschreven zijn door iemand die helemaal niet weet waar jij de hele dag mee bezig bent. Als je dat vindt, is deze workshop ook voor jou. Om eens eerlijk naar je eigen veiligheidsgedrag en –bewustzijn te kijken.

Wij geloven namelijk dat we allemaal mensen zijn die weleens een moment van onachtzaamheid hebben. Of anders gezegd: we kennen allemaal momenten dat we op de ‘automatische piloot’ (onze routine) werken en er ‘effe’ met het koppie niet bij zijn.

veiligheidsgedrag en bewustzijn

Inhoud

Een moment van onachtzaamheid heeft iedereen weleens en dan is er opeens een onveilige situatie. En zeg dan niet dat dit jou niet zal gebeuren. Het gebeurt iedereen weleens. Gelukkig loopt het meestal goed af. Maar het kan ook anders. En, dat wil je toch niet! Daar is deze workshop juist voor bedoeld, om het over die momenten te hebben. Want we zouden altijd eerst ‘effe’ moeten nadenken over hoe we bezig zijn. Laten we eens eerlijk naar de praktijk kijken. Arbeidsongevallen komen nog steeds voor. Jaarlijks ca. 90.000 arbeidsongevallen met meer dan 4 dagen verzuim (Cijfers CBS). Dodelijke ongevallen: 60-70 (cijfers Ned. Arbeidsinspectie).

Tegenwoordig realiseren we ons steeds meer dat bij veilig werken het menselijk gedrag een zeer belangrijke factor is. Onze ervaring is dat zonder veilig gedrag en veiligheidsbewustzijn van iedereen in de organisatie alle veiligheidsmaatregelen en een goed duidelijk arbobeleid nog steeds dweilen met de kraan open is.

En misschien zijn er wel onzinnige veiligheidsregels of -procedures. Bespreek dat dan eerlijk met elkaar. Probeer dan ook met elkaar daar meer inbreng te krijgen, zodat het ook ‘jullie’ dingentje wordt.

Verbeteren van de veiligheid op de werkvloer moeten we met zijn allen doen. Daarom is het goed om met elkaar kritisch te kijken naar hoe we ‘veilig werken’ en daarover met elkaar in gesprek te gaan.

Doel

Verbetering van de veiligheid binnen het bedrijf. Bedrijfsongevallen zoveel mogelijk te voorkomen door met elkaar te werken aan een beter veiligheidsgedrag en -bewustzijn.

Aanmelden

Een workshop die bedrijf breed aan alle medewerkers gegeven kan worden. Wij kunnen deze workshop voor jullie verzorgen. Dit alles zal zo’n 2,5 uur in beslag nemen. Belangrijkste van de workshop is het groepsgesprek, om met elkaar over de praktijk binnen het bedrijf te praten. Maar je kunt ook kiezen om deze workshop zelf te organiseren d.m.v. ons DIY pakket.

Aanmelden voor deze workshop kan via dit formulier. Ben je geïnteresseerd in meerdere workshops, neem dan contact met ons op. Of bekijk of de DIY optie iets voor jullie is.

Zoeken