WAAROM TREFFEN WERKGEVERS SOMS GEEN ADEQUATE VEILIGHEIDSMAATREGELEN?

Goede vraag, die niet eenvoudig te beantwoorden is. Ik heb kennis van machineveiligheid maar kan jammer genoeg nog steeds geen gedachten lezen. Wel weet ik op grond van mijn praktijkervaring dat managers (werkgevers) veel tijd en aandacht besteden aan het optimaliseren van hun productieprocessen en hun organisatie omdat uiteindelijk daarmee het geld verdiend moet worden. Hun focus ligt dan ook op deze bedrijfsvoering. Daarmee wordt veiligheid en veilig werken voor sommigen een bijzaak. En laten we eerlijk zijn, vaak ook nog een vervelende kostenpost. Aanpassingen aan machines, verbetering van de arbeidsomstandigheden, trainingen van medewerkers, allemaal kosten waar ze niet op zitten te wachten. Omzetgroei en winstmaximalisatie is de opdracht die ze vanuit hun holding of aandeelhouders hebben gekregen.

Natuurlijk is een ongeval heel vervelend. Zeker de rompslomp (lees gedoe met de Inspectie SZW) er omheen. Natuurlijk vinden ze het heel vervelend voor de betreffende medewerker. Maar goed de drukte van alle dag slokt dan weer hun aandacht op en alles marcheert op dezelfde manier verder. Daarbij komt nog eens dat over het algemeen bij de meeste bedrijven niet vaak ernstige ongevallen gebeuren. Wel kleine, maar die zijn te verwaarlozen. Hiermee worden ze ook nog eens in slaap gesust want geen ongevallen betekent toch dat alles veilig is. Preventief nadenken over veiligheid is dan ook niet aan de orde.

Gelukkig reageren niet alle managers en werkgevers op dezelfde manier. Ik hoop dan ook dat u één van de managers of de werkgever bent die wel aandacht heeft voor de veiligheid van de medewerkers binnen uw bedrijf. Niet omdat het een plicht is maar ook vanuit een stuk betrokkenheid en zorg voor uw medewerkers. IVOB BV kan u helpen om door middel van trainingen te werken aan het veiligheidsbewustzijn binnen uw bedrijf.

Ons laatste nieuws

Zoek