Zero Accidents: haalbare of een utopie?

Sommige bedrijven schermen graag met hun Life Saving Rules of hun zero accidents exposure. Zij besteden veel tijd en geld aan het vastleggen van accidents en near missing accidents, want van deze gegevens kunnen we volgens hen heel veel leren. Het zijn meetbare resultaten waarin we kunnen aangeven dat ons veiligheidsbeleid succesvol is. Maar dit zijn door het management opgelegde doelen die niet realistisch en haalbaar zijn.

Zero accidents: een utopie!

Zero accidents is een utopie! Niemand heeft ooit durven te beweren dat we op een bepaalde datum geen dodelijke ongevallen in het verkeer mogen hebben. Zero een fout begrip in de veiligheidskunde. Bij werk horen bepaalde risico’s. Risico’s kunnen soms beheerst of geëlimineerd worden. Maar de realiteit is dat sommige risico’s geaccepteerd moeten worden. Om deel te mogen nemen aan het verkeer met een auto moeten we een rijvaardigheidsbewijs behalen. Is dat een garantie dat we geen ongelukken zullen veroorzaken? Nee, natuurlijk niet!

Is dit dan ook niet van toepassing op de werkomstandigheden. Want we kennen toch de gezegdes “waar gehakt wordt vallen er spaanders” en “een ongelijk zit in een klein hoekje”. Waarom dan zoveel tijd besteden aan het vastleggen en streven naar zero accidents? Zijn we de tijd van dit soort management goals en statements voorbij? Moeten we niet meer gaan werken aan de bewustwording van en het omgaan met bepaalde risico’s die bij het werk horen. Moeten we sommige risico’s gewoon weg niet accepteren? Moet streven naar zero accidents blijven bestaan, maar moeten we dit anders gaan aanpakken? Hoe dan?

We staan open voor een discussie over dit onderwerp! Om u toegang te geven tot de webinar, verzoeken we u in te schrijven. Dat kan hier!

Datum: 22-11-‘21

Zoek